vrijdag 1 april 2016

Meer energie en lekkerder in je vel? Kom twee keer thuis.

Deze week werkte ik met een Amerikaans stel dat vijf jaar in Shanghai werkte en woonde. Mensen met een jong kind en met passie. Ze zijn in voor een transitie omdat hun manier van leven en hun levensstijl hen niet meer past. Ze gaan terug naar een plek in Amerika, een kleine stad met een mooie beek in de natuur waar toeristen, meest Amerikanen, naar toe komen om weer even op te laden en op adem te komen. Ze voelden zich niet langer meer thuis.

Wat is dat eigenlijk dat “thuis” voelen?
Eigenlijk is het het meest gemakkelijk te organiseren en we zijn ons daar nauwelijks van bewust.

De omgeving waarin je je bevindt, je biotoop, is zonder dat je er erg in hebt een gigantische energie bron of energie slurper. Iedere persoon heeft zijn of haar eigen specifieke biotoop. Kleur, gebruik van materialen, ruimte, ontwerp, licht, lucht, temperatuur, geur, misschien zelfs kunst zijn elementen die die specifieke biotoop vormen.

Als je geen invloed op je omgeving hebt, op bijvoorbeeld je werkplek of de wachtkamer in een ziekenhuis, kan het je een minder gemakkelijk gevoel geven. En hier begint het.
Als ik over mezelf praat is de eerste keer dat ik me écht thuis voelde een ervaring toen ik een huis in Vietnam binnen ging. In mijn beleving had ik er eerder gewoond. Ik schreef er al eens op 5 juni 2015 een blog over.

Als je je niet comfortabel voelt op de plek waar je leeft en werkt kan het je gewoonweg ziek maken. En, laat je generale excuses achterwegen, het is veel gemakkelijker dan je denkt om daar verandering in te brengen. Je hoeft maar een paar elementen te veranderen (bijvoorbeeld de lampen van wit licht te veranderen in warm-wit licht) om een meer stimulerende atmosfeer (energie) om je heen te creëren. Een atmosfeer waarin je je meer op je gemak voelt en meer en beter presteert. En natuurlijk weet ook ik dat dat moeilijk voor jou te realiseren is in de wachtkamer van een ziekenhuis. Voordeel is dat je daar dan ook meestal niet al te lang verblijft.

Maar er is een ander element waaraan gewerkt moet worden om lekker in je vel te zitten. Feitelijk is het de basis om je ‘thuis’ te voelen. Een soort ‘vóór-thuis’ gevoel. En meestal hebben we ook voor dat gevoel geen aandacht. We hollen er altijd voor weg omdat we bang zijn om écht thuis te komen. Het is het thuis komen en prettig voelen in en met onszelf.

Voel jij je lekker met jezelf? Jij bent immers degene die 24 uur met jezelf doorbrengt en optrekt. Ken je jezelf? Ken je die stille plek in jezelf waar je op en top jezelf kunt zijn en je lekker voelt?
En wederom, dat is gemakkelijk te vinden. Er is soms slechts één ding dat belemmerend werkt. Om die plek te vinden, dat thuis komen in jezelf aan te raken, moet je de oorlog die zich soms in jezelf afspeelt onder ogen zien. De oorlog tussen je (hart) gevoel en je verstand.

Thuis zijn in jezelf. Denk eens aan een zwerver. Een zwerver, zonder een feitelijke bestemming te hebben, bereikt elke dag weer een bestemming. Een plaats om te overleven en om veilig te zijn. En als hij of zij zichzelf niet vertrouwt, niet weet om in zichzelf thuis te zijn, dan is overleven geen enkele optie. Gelukkig hebben heel veel mensen iets van een zwerver als talent in zich.

Wil jij (weer) lekker in je vel zitten met meer energie? Voel je dan eerst thuis in en met jezelf (misschien kan bijvoorbeeld meditatie je daar een beetje bij helpen). Verbind je met jezelf, laat al die verlangens die je door de buitenwereld worden aangepraat om gelukkiger te worden eens los. Je kunt jezelf niet in de buitenwereld vol van show en veroordelingen vinden. Vind jezelf, wees jezelf (vanbinnen én van buiten). Doe je op je werk niet als een andere persoonlijkheid voor dan thuis.

Verander jezelf. Creëer je eigen specifieke comfort zone, je biotoop, van buiten en begin van binnen.

Frans Captijn


Geen opmerkingen:

Een reactie posten