vrijdag 1 maart 2013

Tijd nemen om waar te nemen... een openbaring!

Niet alleen ik maar ook onze gasten beleven hier zoveel meer. Raar eigenlijk. Wat is dat dan?

Een paar jaar geleden sprak ik met een collega directeur, Michiel Wildschut van Connexxion, over waarom het toch vaak beter was om er met vakantie op uit te trekken en je comfortzone thuis eens te verruilen voor een totaal andere omgeving. Het voelt anders en je kijkt met andere ogen. Die omgeving is immers meestal nieuw en die wil je waar-nemen. Je bent nieuwsgierig.

Nu ik hier al weer een tijdje in Thailand verblijf is het nieuwe en het vakantiegevoel er toch wel een beetje af en toch... ik neem steeds meer waar.

Die andere omgeving is één en ook in mijn beleving zeker van belang. De nieuwsgierigheid naar het nieuwe eveneens. En, zo heb ik inmiddels als extra ervaring opgedaan..., tijd nemen om te kijken. Waar te nemen. Het Boeddhisme hier leert; 'Als je kijkt, kijk dan ook.' Dat betekent dat je je niet ook nog eens met andere dingen bezig houdt. Je laat je uitsluitend door te kijken inspireren en je zet je open (of laat je verwonderen) om ook onderliggende gedachten, ervaringen of standpunten tot een object dat je bekijkt toe te laten. Vanuit een houding van; 'Interessant...'. Zonder direct te oordelen. Je ziet dan zo enorm veel meer.

Begin februari werkte ik in een programma met een vrouw uit Australië die van haar hobby, fotografie, haar passie gemaakt had. Het was haar ontspanning geworden en met het apparaat in de hand nam ze de tijd om daadwerkelijk te focussen en vanuit verschillende invalshoeken waar te nemen. Ook mijn dochter is er inmiddels mee begonnen. Misschien wel in de voetsporen van pa, die het jaren en jaren gedaan heeft.

Door te werken met die gast werd bij mij in ieder geval weer een lampje aangestoken. Ook mijn voormalige hobby en passie staat inmiddels weer stevig in de stijgers. Ik heb er zelfs een specialist in het vak bij gevonden om die lamp nóg feller te laten branden. Niet fotograferen als een soort houding of om weg te duiken met je hoofd achter een camera. 
Nee, juist de tijd nemen om meer van de realiteit te laten zien (eigenlijk voelen) dan je ogenschijnlijk ziet. Waarnemen en je gevoel laten doorklinken. 

Een kunst! Mindful fotograferen.We hebben er inmiddels zelfs een speciaal werk programma voor open gesteld met die naam.

Neem wat meer tijd om waar te nemen en je ziet zoveel meer van de echte 'waarheid'.

Frans Captijn
Geen opmerkingen:

Een reactie posten