vrijdag 22 maart 2013

Waar voor (wat er nog over is van) je geld?Met een gast die een tijdje geleden bij ons was kwam het gesprek op een avond over ‘waar voor je geld’. Al pratende kwamen we er achter dat er van ‘een zuur verdiende euro’ eigenlijk maar heel weinig te besteden over blijft. Zuur wordt heel letterlijk dan ook nog eens duur verdiend.

Je zit in het systeem en, omdat je in de ‘ratrace’ mee gaat, sta je er eigenlijk niet eens meer bij stil. Je schrikt even als de benzineprijs weer stijgt of de aardappelen door ‘mislukte oogst’ duurder worden (en daarna na zoveel gelukte oogsten nooit meer goedkoper). En toch, je tankt geen liter minder en ook met het aardappel gebruik gaat het gewoon op de oude voet en tegen een hogere prijs door.

Graag neem ik je even mee in een deel van het verhaal dat ontstond op die avond.

Als je je geld op een nette normale manier verdient betaal je belasting die met een mooie term ‘Inkomen uit werk en woning’ wordt genoemd. Afhankelijk van hoeveel je verdient is dat 37%, 42% of 52%. Daarmee hou je dus op een euro 63, 58 of 48 Eurocent over om nog ‘te besteden’. Beetje zuur maar á la, we doen het er voor.

Dan denk je misschien wel klaar te zijn maar van dat geld dat je om te besteden over houdt ga je nog veel meer betalen. Wij kwamen die avond zo uit de losse pols op:
21 % Bruto toegevoegde waarde op de meeste goederen en diensten. Dan is het netto bedrag dat je van die euro nog over houdt  circa 50, 46 of 38 Eurocent per Euro.
Rare term overigens, Bruto Toegevoegde Waarde. Wordt het dan meer waard of wordt het alleen maar duurder en dus houd je minder over?

Dan moet je belasting betalen op leidingwater en energie. Belasting van personenauto’s en motorrijwielen, motorrijtuigen belasting, accijns op brandstof (minerale oliën en LPG) soms nog met een brandstofheffing, alcohol en tabak.

Vanuit de gemeente waar je woont, Onroerend Zaak belasting, parkeerbelasting, eventueel hondenbelasting, en diverse heffingen zoals rioolrecht en afvalstoffen heffing.

Vanuit het waterschap krijg je te maken met heffingen zoals zuiveringsheffing en watersysteem heffing. 

Tel dat allemaal op en kijk wat er van je zuur/duur verdiende euro eigenlijk te besteden over blijft. Dat is natuurlijk allemaal om mee te kunnen blijven doen in ons economische systeem én om onze stelsels in de lucht te kunnen houden. En toch… ook daar beginnen dingen heel erg te rammelen.

Ik werd onlangs gewezen op de film ‘Thrive the movie’. Een aardige zit van twee uur en 12 minuten en even doorzetten (een dipje ontstond bij ongeveer een half uur) om toch helemaal af te kijken. Ontluisterende feiten… De film zien? Door op de titel te klikken krijg je de link naar de Nederlandse versie. Verbaas je zelf. Van harte aanbevolen.

Waar voor je geld? Nou voor wat er nog van over is…

Des te meer geniet ik regelmatig van een soft-ijsje bij KFC in Chiang Mai (nee ik eet er geen ‘kip’). Precies zoals op het plaatje op het reclamebord staat aangegeven wordt het vers voor je ‘getapt’. De prijs… 9 Baht (zo’n 23 Eurocent). In mijn beleving nog waár voor je geld én ook nog eens lekker.

(Overigens, voor een originele Magnum betaal je hier één Euro en voor een Royal Cornetto 58 Eurocent. Ze komen dan wel in exact dezelfde verpakking van Wall’s in plaats van van Ola maar als je verder kijkt is het gewoon Unilever;))


Frans Captijn 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten