vrijdag 29 maart 2013

Thaise Cultuur? Een waardevolle andere invalshoek!Afgelopen zaterdag woonde ik wederom de maandelijkse bijeenkomst bij van de Chiang Mai Expats Club in het Le Meridien hotel in de stad.

De rode draad van het programma ging over wat je eigenlijk allemaal nog moest weten als je hier een tijdje woonde maar waar vaak maar weinig over gesproken werd. Zaken zoals hoe kun je je als buitenlander hier verzekeren, slimme tips over het invullen van een kaartje met gegevens ‘In case of emergency’, wat moet er allemaal gebeuren als hier een dierbare overlijdt, is een buitenlands testament hier wel geldig, etc., etc..

Er was ook een Thaise vrouw die een lezing gaf over de achtergronden van de Thaise Cultuur. Stel je eens voor dat je als Nederlander ineens in het Thais een lezing moet geven voor een grote zaal goed gevuld met mensen. Zij, zeker vanuit haar Thaise cultuur en achtergrond, deed het in het Engels. Een knap staaltje werk van laten zien dat je er iets voor over hebt om jouw cultuur met andere culturen (het gezelschap bestond uit mensen afkomstig van over de hele wereld) te delen.

In de zaal kon je een speld horen vallen. Ze vertelde hoe ze als vijf jarig meisje van oma naar de tempel moest gaan terwijl ze daar absoluut geen zin in had. Wat ze er van vond om voordat  je de tempel binnen gaat uit respect je schoenen buiten te moeten laten staan. Hoe ze met een hangslotje de slippers van haar oma op slot deed zodat ze zelf niet de tempel in hoefde en haar oma niet achter haar aan kon om haar terug te halen. De zaal moest er om lachen. En vooral, hoe ze er nu, vanuit haar cultuur tegenaan kijkt. Er aan gewend is, er steun aan heeft en er in mee gaat.

Drie hoofdzaken deelde ze over de Thaise cultuur met het publiek in de zaal. Ze ondersteunde de uitspraken met mooie pakkende voorbeelden. De hoofdzaken spraken me zo aan dat ik ze graag in dit blog wil delen. Volgens mij kunnen we er in het westen nog wat van leren.


  • Je bent hier op aarde om met alles wat je in je hebt goed dingen te doen en een positieve bijdrage te leveren.
  • Wij geloven dat onze bestemming hier vooraf vast ligt. Je levensweg is om van te leren.
  • We hebben geleerd in iedere situatie onze mond te houden. Dat biedt de mogelijkheid om twee keer na te denken en om er voor te zorgen dat we onszelf en de ander niet in de problemen brengen. We geven nooit andere mensen de schuld of nemen ze iets kwalijk.


Het zette mij en andere mensen in de zaal aan het denken. Hoe anders kan het zijn, wat kunnen we veel van elkaar leren en wat zou de wereld er dan misschien heel anders uit zien. In ieder geval een waardevolle andere invalshoek om eens over na te denken (deze paasdagen?) hoe het misschien ook kan...

Vrolijk Pasen!


Frans CaptijnGeen opmerkingen:

Een reactie posten