vrijdag 8 maart 2013

Er is niets verkeerd aan niets doen.

‘Zet de scooter hier eens stil en zet de motor eens af. Moet je je helm nu eens afzetten en alleen maar luisteren en voelen’.

Deze opmerking maakte één van onze gasten tegen me toen we uit de bergen, in schitterende natuur, terug naar Villa-Asia reden. Onderweg passeerden we wilde zwijnen met hun biggetjes en genoten we van het fantastisch palet aan kleuren groen en bruin.

De scooter stond stil, de motor af en zonder de helm was het een intens genieten. Even helemaal niets doen. Automatisch hoor je de stem in jezelf. Met niets doen ontmoet je jezelf.

Het  deed me denken aan een presentatie die ik ooit zag van de Vietnamese monnik Thich Nhat Hahn. In die presentatie vroeg hij aan de luisteraars om hem heen of ze het mooiste ogenblik uit hun leven al hadden meegemaakt. Hij vertelde dat velen zouden denken dat dat nog niet het geval was maar zeker wisten dat het binnenkort wel zou komen. Hij vulde dat aan met de opmerking dat die mensen ook heel goed wisten dat als ze op dezelfde manier zouden doorgaan als de afgelopen 20 jaar, dat moment ook de komende 20 jaar waarschijnlijk ook niet zou komen. En toch blijf je die periode maar hopen en geloven dat dat moment ooit zal aanbreken.

De monnik gaf aan dat je dat moment voor jezelf kunt bespoedigen. Doodgewoon door eens stil te staan, niets te doen en je bewust te zijn van het hier en nu. Zo’n moment hadden wij op die berg, met de motor uit en de helm af.

We zijn haast bang om onszelf te horen. Om de confrontatie met ons zelf aan te gaan. Als we een moment van 'rust' of vrije tijd hebben pakken we gelijk onze i-phone of een boekje om in te bladeren om daarmee te vluchten voor onszelf in de wereld om ons heen in plaats van in onszelf.

Dat moment op die berg gaf ons weer eens aan dat er helemaal niets verkeerd is aan niets doen. Het is een open-baring.

Van harte aanbevolen.Frans Captijn


Geen opmerkingen:

Een reactie posten