vrijdag 22 februari 2013

Rek je eens wat vaker uit

Wat nu weer...? Zul je misschien denken.

Onze hond Kadhow laat het regelmatig zien en ook van de katten die wij vroeger hadden herinner ik het me. Ik zie het hier zelfs bij de prachtige vogels die we hier in dit fantastisch mooie land gewoon om ons heen hebben. De tijd nemen om je uit te rekken. Om los te laten...

Je staat er misschien nooit bij stil maar je lichaam houdt nog al wat spanning en stress vast. Sommige mensen kun je werkelijk vergelijken met de Atlas figuur die je soms op oude klokken ziet. De hele wereld dragen ze, gebukt onder de last, op hun schouders mee. Dat gaat heel vaak letterlijk gepaard met spanning in hun schouders, nek en rug. Ik weet er, vanuit mijn ervaring tot zo'n jaar geleden, over mee te praten.

Zelfs als je je ergens bezeert, of een blessure oploopt, heeft je lichaam het vermogen om te herstellen. Voor een tijdje nemen spieren het over om die blessure rust te gunnen en zo veel mogelijk via andere wegen het lichaam te laten door functioneren. Die spieren spannen zich daarvoor. Nadat de blessure hersteld is staan we er bijna nooit bij stil om die extra spanning weer te laten gaan.

Hier leren we hoe te ontspannen. Dat is dus juist het tegenover gestelde van spannen. Je laat de spanning los door te rekken en te strekken. Je wordt je meer dan normaal bewust waar spanning zich heeft opgehoopt. Meestal kun je die spanning gewoon laten gaan. Je bedankt je lichaam voor het signaal en met de uitademing laat je die spanning los. 

 Na dat uitrekken adem je dus diep uit, zoals ook dieren om je heen het voorbeeld regelmatig geven. Dat ontspant, laat je spanning gaan en je voelt je open, vrij en klaar voor weer een nieuw begin. Laat los, vasthouden is verspilde energie die je juist wel ergens anders voor kunt gebruiken.

Van harte aanbevolen. Zeker ook als je je in situaties ineens erg opgefokt voelt of je ziet op tegen spreken in het openbaar. Even rekken en diep uit ademen zet je in een redelijke rust weer met twee benen weer op de grond!

Frans Captijn       
Geen opmerkingen:

Een reactie posten