vrijdag 5 april 2013

Belgen doen het beter en toch… hier lukt het nóg beter!


Eén van onze gasten (uit Australië) moest afgelopen dinsdag ineens kei hard lachen. Ik keek verbaasd op. We zaten voor een oefening in een programma bij, of liever gezegd in, een waterval.

Voor de gasten was het een dag van ‘Nobel Silence’. Een dag waarin in stilte, dit keer ook nog eens in een hoog energetische omgeving, gewerkt wordt aan een persoonlijk ingebracht thema of vraagstuk.

Zo’n anderhalf uur waren we er alleen.

Een paar dagen geleden kwam de vraag naar voren die we zo vaak horen waarom we ons brede aanbod zover weg doen en niet bijvoorbeeld in België.

Steeds meer mensen (inmiddels al uit: Amerika, Arabische Emiraten, Duitsland, Engeland, Hongkong, Nederland, Nieuw-Zeeland, Libië, Republiek der Filipijnen, het Sultanaat Oman en Tadzjikistan) maken gebruik van ons aanbod. De afstand en de prijs van een vliegticket vormen voor velen nog wel eens een obstakel. Ondanks de ook aanwezige creatieve mogelijkheden daarvoor wordt dat althans vaak als reden genoemd om juist niet aan een programma van Villa-Asia deel te nemen. Heel logisch ook natuurlijk. Zo’n 10.000 km van huis (vanuit Nederland gezien) en om te beginnen tenminste zo’n Euro 700 ‘lichter’ om heen en terug naar ons (meestal aangevuld met een paar weken vakantie) te komen. Da’s voor velen ook niet niks.

Ooit las ik een artikel ‘Belgen doen het beter’. Het gaat over andere zaken dan deelname aan onze programma’s die we aanbieden in Thailand. Soms komt dat hier, in relatie tot die vraag van potentiële deelnemers, nog eens ter sprake. Zo ook in het programma nu.

Steeds meer mensen ervaren dat de bakermat van de combinatie van westers functioneren en de combinatie met oosterse invalshoeken weldegelijk HIER een veel betere uitwerking heeft. Dat be-leef en voel je hier. Elke deelnemer/ster is daar tot nu toe van overtuigd geraakt.

Het is zoiets als een fantastische wijn die je tijdens je vakantie in Frankrijk, al dan niet op een camping, treft. Je neemt een doosje mee naar huis en ervaart daar, in je eigen comfort zone, dat je absoluut niet het gevoel terug krijgt dat je had. Hier gaan we met ervaringen en gevoel anders om. Je neemt ze mee naar huis en hebben daar weldegelijk een positieve uitwerking. Juist daarom willen wij inzetten op de activiteiten hier. Ze hebben een blijvende uitwerking omdat je ze juist hier beleeft.

De Australische gast hoorde eerder dit verhaal tijdens het programma. Het popte op toen hij, terwijl hij in de waterval voor zichzelf aan het werk was, ineens omhuld werd door zo’n dertig jonge monniken in opleiding die, het leek uit het niets, in de waterval kwamen zwemmen. De foto geeft slechts een beperkte impressie.

En hoewel het stiltedag was, legde hij me dinsdagavond uit, kon hij zijn schaterlach niet meer inhouden toen mijn verhaal over België ineens door zijn hoofd flitste.

“Geen twijfel mogelijk” zei hij. “Voor al deze ervaringen en energie moet je toch echt HIER in Thailand en hoe goed bedoeld ook, NIET in België zijn.

Een betere aanbeveling kun je toch niet krijgen?Frans Captijn


Geen opmerkingen:

Een reactie posten