vrijdag 31 augustus 2012

Focussen, zo gek nog niet!

We hebben hier een begeleider, Yongdu, die tijdens de meditatie regelmatig praat over focus. Eén-puntige aandacht. Dat heeft kracht zo zegt hij en je dwaalt minder snel met je gedachten af. Hij leerde er over in Tibet, Myanmar, Cambodja en Thailand, waar hij in veel tempels verbleef.

Meditatie brengt je geest tot rust. Niet dat je je geest onder controle brengt (dat lukt niet) maar wél meer tot rust. Je pakt de zaken die in je geest, meestal door gedachten aan het verleden of toekomst, niet vast. Je duwt ze niet weg of haalt ze niet naar je toe. Je kijkt er, zonder te oordelen, alleen maar naar als wolken die in de blauwe lucht voorbij drijven. Iets dat onze deelnemers van villa-asia regelmatig in de ochtend en avond vanuit de 'cloud sala' in de bergen ervaren. 
Het is met die gedachten eigenlijk net als de beelden van een film in de bioscoop. Daar zit je lekker ontspannen achterover en laat de beelden voorbij komen zonder direct te oordelen. Die beelden vasthouden lukt niet. Ze gaan gewoon voorbij. 

Meditatie is een soort medicatie. Vakantie voor je geest en bewust in het hier en nu aanwezig zijn. Horen, zien, ruiken, proeven, iets aanraken/voelen… het zijn allemaal dingen die uitsluitend en alleen in het hier en nu plaats vinden. Ze herinneren en houden je, als je daar bewust aandacht aan geeft, in het nu
Denken daarentegen laat je afdwalen naar het verleden waar je geen enkele grip meer op hebt of naar de toekomst die er van het ene op het andere moment totaal anders uit kan zien. Dat zorgt voor ‘lijden’ (zoals de boeddhisten zo mooi onder woorden weten te brengen) én energieverspilling.

Het leren van het aanbrengen van focus heeft veel met die aandacht te maken. 
Zelf weet ik nog goed dat ik op mijn verjaardag een keer een vergrootglas kreeg. Ik gebruikte het als brandglas in de zon en merkte al snel dat je de energie van de zon kunt bundelen in één punt. Die energie was zo groot dat je er iets mee kon ontsteken. Hooi of een stuk papier. In hout kon je je naam graveren. Als je met dat spelletje (overigens niet geheel zonder gevaar) bezig was, dan was je geconcentreerd en uitsluitend gericht op het brandpunt. Dat punt dat door de bolling van de lens door de stralenbundel geraakt werd. Feitelijk een combinatie van bundeling van zowel aandacht als energie. Met een holle lens lukt dat niet dat geeft juist een divergeren van aandacht en energie, een soort ‘Multi-tasking’.

Door te focussen breng je aandacht én energie samen en zul je merken dat je niet alleen veel bewuster met zaken in het ‘nu’ bezig bent maar dat ook de kwaliteit van waar je mee bezig bent uiteindelijk veel beter is. Daarnaast verspilde je geen energie met dingen die er op dat moment veel minder toe deden.

Focussen… zo gek nog niet!

Frans Captijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten