vrijdag 1 december 2023

De natuur (weer) ervaren

Tijdens het ontbijt op onze veranda, een paar weken geleden, merkte Phatsamon op dat ze de natuur weer ervaarde.

Ik keek er even van op en kwam er snel achter waarom.
De scholen in Thailand hadden twee weken vakantie en, hoewel de basisschool in ons dorp 500 meter van ons vandaan is, was het een stuk 'stiller'. Het was een uitnodiging om de natuur op onze pracht stek nog beter te horen en te voelen.

Ze vertelde me dat, toen ze jaren geleden nog voor een bank in Bangkok werkte, haar leven eruit bestond om 's ochtends naar haar werk te gaan, te werken, terug naar haar apartement te gaan, te gaan eten, tv te kijken, te gaan slapen en hetzelfde riedeltje de volgende dag weer af te spelen. Te veel geluiden in de stad waaraan ze zich niet meer stoorde omdat ze er aan gewend leek te zijn. Dat bleek dus nu gewoonweg schijn. Door die overkill aan geluid verbond ze zich steeds minder en contact met de natuur had ze feitelijk niet. 

De 'stilte' hier maakte heel duidelijk wat voor verschil haar 'running life' van destijds maakte met het opnieuw Leven op de plek en op het platte land waar ze geboren is.

Het geluid van de wind, van allerhande soorten vogels, het in het water springen van een kikker of het naar prooi duiken van een vogel in onze vijver. Het blaffen van honden in het dorp en, momenteel, de geluiden van het oogsten van de rijst om ons heen.

De nachtbloemen die fantastische geuren verspreiden en ook vanmorgen weer een pracht van een witte soort Jasmijn bloem waarvan de heerlijke geur niet is te omschrijven.

Een kwestie van ontspannen. Waarom zou je je zoveel zorgen maken over de toekomst? Kijk naar die bloem en ruik haar super geur die je geest uitnodigt om een ontdekkingstocht in jezelf aan te gaan. 
Ontspanning is geen lichaamshouding; het is een volslagen transformatie van je energie. 

Toppie om dit (weer) op te merken. Zo snel vergeet je je roots en verbinding in de ratrace van het leven om geld. 

Dit oprecht weer ervaren is voor mij een spiegel van de kwaliteit van Leven. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 



1 opmerking: