vrijdag 22 juli 2022

Tropische temperaturen zonder hitteplan (over)leven

Mijn vriendin moest afgelopen maandag enorm lachen toen ze op het Thaise nieuws las dat er door hoge temperaturen in Engeland op diverse plekken werd omgeroepen om voldoende water te drinken.
 
Toen ze me het vertelde gaf ik aan dat ik van mijn zoon wist dat het ook in Nederland deze week een paar dagen heel warm zou worden en dat daar door de overheid het Hitteplan was ingesteld met een smog alarm. Er werden ook adviezen gegeven hoe je je huisdieren, honden, katten, vogels, konijnen etc., koel kon houden.
Ze dacht dat het weer eens een geintje van me was en ik had even nodig om haar te overtuigen dat het echt waar was en liet haar, uit het Nederlandse nieuws, wat artikelen erover zien.
 
Waar het vandaan komt, komt het vandaan maar ik heb het idee dat de regel en advies druk is doorgeslagen en meer is ingegeven vanuit een soort van politieke en bestuurlijke indekcultuur dan dat het werkelijk enig nut heeft.
Alsof mensen, laten we tenminste uitgaan van de meeste mensen, totaal niet meer kunnen nadenken of anticiperen op omstandigheden. Met kleurcodes van het weer worden ze ook aardig om het hoofd gesmeten heb ik begrepen.
Kennelijk wordt gedacht dat mensen geen enkele veerkracht, laat staan nuchter verstand, meer bezitten en om elke scheet en drie knikkers de overheid aansprakelijk stellen omdat ze vooraf niet gewaarschuwd waren. Totaal afhankelijk zijn geworden en niet meer weten te improviseren. En niemand let ook meer op elkaar.  
 
Gemakkelijk gezegd als je voor je vakantie in Thailand niet naar Thailand hoefde te komen omdat je er al meer dan tien jaar bent. Je raakt aan die haast dagelijkse en soms extreme tropische temperaturen aardig gewend. En niet alleen wij maar miljoenen mensen overleven er tot op heden hier nog goed in. En inderdaad is dat vaak aardig zweten.
 
Een kwestie van luisteren naar je lijf.
En dus rust je wat vaker, drink je als je lichaam daar om vraagt (en niet omdat er op een papiertje staat dat je tenminste x liter water moet drinken) en ga je niet in de zon liggen bakken. Nee, hier lopen de meesten (en dat geldt ook voor mij) met een lange broek, kleding met lange mouwen en hoofdbedekking. Warm en toch goed voor de zweet opname en tegen de Uv-stralen met een, met uitzondering van de wintermaanden, gemiddelde index tussen de 12 en 14.
 
En de cosmetica-industrie helpt eraan mee. In Nederland moet je toch vooral dat zomerse gezonde bruine kleurtje hebben. Hier in AziĆ« adviseren dezelfde bedrijven witmakers omdat ‘gezond wit’ vooral staat voor ‘hoge klasse’. Zalig om met een vrouw te mogen leven met die meer dan zalige bruine natuurlijke kleur en dat zonder zon. Ze is aardig nuchter en trapt over het algemeen niet in al die marketing zakkenvullerij.

En konijnen hier krijgen geen plastic flessen, voor twee derde met water gevuld uit de vrieskist, in een sok om tegenaan te liggen of een bevroren stoeptegel om op te gaan liggen voor wat verkoeling.
Iedere Thai zou zich werkelijk bescheuren denk ik. Wat niet wil zeggen dat ze niet in de schaduw en soms met een ventilator en vanzelfsprekend met een bak vers water languit overdag liggen te slapen. Net als trouwens onze honden. Die zoeken een koele stenen vloer op of, in Surin onder onze TED’s ontbijt/bar ruimte op palen, een zelf in het zand gegraven kuil in het zand.
 
Stond allemaal niet op papier of in een plan en onze dieren hebben we het niet voor hoeven te vertellen of voor hoeven doen.
We leven hier gewoon zo en ook iedere Nederlander zou dit toch zelf kunnen verzinnen?
 
En wat de Smog betreft? 
Dit jaar hebben we in Chiang Mai absoluut geen klagen (zie foto van jl. maandagmiddag, gemaakt van het balkon). Zolang ik hier woon is de lucht nog nooit zo schoon in deze periode van het jaar geweest. Wie weet dat de mensen die hier jaar na jaar bossen en velden in de fik steken om betere paddenstoelen te kweken (ook geen geintje) inzien dat ze de natuur, en daarmee hun toekomst, daarmee verzieken en eindelijk hun gedrag een beetje aanpassen? Dat zou toch helemaal fantastisch zijn.

In Nederland duurde de hitte, vooralsnog, maar een paar dagen. Hier gaat het gewoon en zonder plannen door. Nog steeds goed mee te leven als je jezelf en je dieren in de gaten houdt en je planten regelmatig van water voorziet. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

 
 

1 opmerking:

  1. Frans, mooie blog en zo herkenbaar wat je zegt en schrijft. Ze slaan in Nederland soms echt door. En begrijp dat je vriendin enorm moest lachen.

    BeantwoordenVerwijderen