vrijdag 28 januari 2022

Eenvoudig van dat depressieve gevoel af.

Mijn dochter woont al jaren in Perth, Australië. Omdat dat op het Zuidelijk Halfrond ligt zijn de seizoenen tegengesteld aan die van ons in bijvoorbeeld Nederland of Thailand. Onze zomer is daar winter en omgekeerd bijvoorbeeld. Op dit moment is het er dus zomer.

Ze werkt als technicus twee dagen per week met collega’s in technisch onderhoud en tenminste drie dagen, samen met de superfijne eigenaar (die ik haar tweede vader noem) op een (race)paarden en koeien farm. Ook op dit grote bedrijf is meer dan genoeg aan techniek en onderhoud te doen.

Al een aantal jaren inmiddels leven we zoals iedereen inmiddels wel beseft in een wereld waarin té zware aanslagen op ons gezonde verstand én onze innerlijke wijsheid gepleegd worden. Het geeft mensen een depressief gevoel en maakt zelfs letterlijk ziek doordat het energie vreet. Pilletjes zijn niet de oplossing. Ze onderdrukken slechts je lichaam en je geest en lossen niet echt iets op.
En die depressiviteit werkt als een soort virus. Je beïnvloedt, nee besmet, er je directe omgeving ook nog eens mee.  

Ook in Australië (waar niet) hebben ze er last van. Mijn dochter ervaart het ook. Op de plek waar ze twee dagen per week werkt staat de hele dag de radio aan. Ook in alle winkels die ze bezoekt dezelfde berichten. Mensen praten met elkaar haast over niets anders. De hele dag door bijvoorbeeld geen half uur zonder steeds weer dezelfde adviezen van de overheid. Je kunt het proberen te negeren maar ook de aandacht om dat te proberen versterkt juist een vorm van boosheid en onmacht. Het maakt depressief.
 
Een paar weken geleden vertelde ze me dat ze zich in een paar dagen tijd ineens stukken beter voelde. Het had volgens haar te maken met hoe blij ze zich voelde om als technicus op die boerderij vooral met die dieren, die paarden en koeien (en zonder radio), te zijn. Ook had ze een paar planten gekocht voor in de tuin. In die tuin bezig zijn gaf haar energie. Net als op haar motor uitwaaien als ze naar een paar vriendinnen ging om samen te gaan lunchen.

Geen vreemd verhaal dat ze me vertelde.
Het heeft alles te maken met dagelijks tijd voor jezelf vrijmaken (het heet jezelf respecteren en je niet druk maken over de mogelijke mening van anderen) én met de verbinding met de natuur. Een verandering van en in je levenshouding.
De natuur is niet alleen een voorbeeld voor ons maar ook een energiebron. En dat heeft niet alleen met de zon te maken maar juist met de verbinding die jij met de natuur (flora, fauna en ook bijvoorbeeld de wind) maakt.
 
En hoewel het in Australië op dit moment zomer is, lukt dat in ieder seizoen waar ook ter wereld. Dus ook in de Nederlandse winter.
Heb je er bijvoorbeeld al eens bij stil gestaan dat ieder seizoen ook weer seizoenen in zich heeft en dat de hoogtepunten van lente, zomer, herfst en winter niet op respectievelijk 21 maart, juni, september en december liggen? Die hoogtepunten liggen ongeveer zes weken voor die data. Ik schreef er ooit al eens eerder over. Er is zat te ontdekken.
 
In de tuin werken laat je misschien wat zweten. Tuinieren is niet echt mijn ding maar ik doe het wel regelmatig. Ondanks dat zweten laad je je levensbatterij enorm op. In letterlijke zin aard je jezelf als je met je blote handen de grond aanraakt of ingaat (zoals op de foto bij dit blog).
 
En wat dat tijd voor jezelf vrijmaken betreft zou je eens stil kunnen staan bij de huidige technologie. Ooit bij stil gestaan dat die, in zekere zin en met name voor wat ons oergevoel van communicatie betreft, eigenlijk ook dom, lui, afhankelijk en vooral kwetsbaar maakt? De wereld noemt het echter ‘smart’ (Smart phone, smart car, etc..). Zonder rekenmachine bijvoorbeeld lukt rekenen bij de meeste mensen niet eens meer en alles wat op het schermpje verschijnt wordt voor waarheid aangenomen. De intuïtie om die fout te zien hebben velen verloren.
 
Je kunt veel effectiever worden door wat meer tijd in stilte (zonder die radio, facebook, twitter, YouTube, je pc en noem maar op) door te brengen. Iets dat mijn dochter misschien onbewust die andere drie dagen veel meer doet. Wat is immers 
écht belangrijk in je leven?

Wat er feitelijk gebeurt is dat je je weer openstelt voor je natuurlijke gevoel en verbinding. Zoals het onverklaarbare gevoel en de geestelijke verbinding (noem het intuitieve communicatie) dat er vanaf het prille begin van de groei van een baby tussen moeder en kind is. Geen technologie voor nodig. Die stompt juist af.
 
Die aanslagen op je verstand en je wijsheid worden minder en ze gaan weer werken zoals het ooit vanaf je prille begin voor je bedoeld was. Depressiviteit hoort daar gelukkig niet bij.
 
Zomaar een paar tips met dit blog. En echt, het werkt. Slechts een kwestie van jezelf respecteren en gebruik maken van het aanbod dat er sinds je hier op deze aarde rondloopt al voor je was en gelukkig nog steeds is.
 

Frans Captijn (Gangey Gruma) 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten