vrijdag 2 februari 2018

De vier soorten voeding die we dagelijks tot ons nemen en die ons gezond(er) kunnen maken of vergiftigen

Tijdens een van mijn lessen kwam het onderwerp ‘hoe lief te hebben?’ ter sprake. Ik gebruikte er een Dharma-lezing van de Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh voor. Het bracht veel inzicht en een mooi begrip over de enorme hoeveelheid invloeden die we in relatie tot het houden van jezelf en houden van anderen hebben vanwege de verschillende soorten ‘voedsel’ die we elke dag consumeren.

Heb je er ooit bij stil gestaan dat we elke dag, zonder er ons bewust van te zijn, vier verschillende soorten voeding krijgen. En die voedingsbronnen kunnen ons gezond(er) maken of ons vergiftigen.

Deze vier bronnen waarmee we onszelf voeden zijn:
  1. Eetbaar voedsel (dat wat we in onze mond stoppen om ons lichaam te voeden)
  2. Zintuiglijk voedsel (wat we ruiken, proeven, horen, voelen en aanraken)
  3. Wil / Verlangen (de motivatie en intentie die ons van brandstof voorziet)
  4. Bewustzijn (dit omvat ons individuele bewustzijn en ons collectief- of omgevingsbewustzijn).
Ons lichaam is de tijdelijke tempel van de ziel. Hoe behandel je jouw tempel (lichaam, geest) en je ziel?

In de buurt van de plaats waar ik woon, is er een heel groot en luxe behandelcentrum voor mensen die verslaafd zijn aan alcohol en drugs. En zoals iedereen weet zijn er veel meer verslavingen. Roken, te veel of te vet eten, koffie verslaving (zonder dat zou je je dag toch niet kunnen beginnen), en de laatste paar jaar internet en onze verslaving aan onze tablets en I-phones.

Misschien is het vreemd om te zeggen en veel therapeuten, mensen die er voor gestudeerd hebben,  zullen me misschien zeggen dat ik het mis heb. Maar kan het zijn dat verslavingen alles te maken heeftbben met hoe je je eigen leven beheert (of eigenlijk niet kunt of wilt beheren)? Heb jij wel de leiding over je eigen leven? Wie is er eigenlijk de baas van jouw leven?

En die vier soorten voedsel hebben hier alles mee te maken.

Als we met mate eten, alleen het voedsel eten dat ons lichaam helpt om sterk en gezond te zijn, dan tonen we liefde en respect voor ons eigen lichaam en voor de aarde. Dit betekent niet dat je veganist of vegetariër moet zijn of wat dan ook. Het betekent ook niet dat je jezelf dus alles moet ontzeggen. Juist het tegenover gestelde. Wat niet betekent dat je jezelf van niets hoeft te onthouden. Het draait om die eerste zin in deze alinea. Wat helpt je lichaam om sterk en gezond te zijn en te blijven. Af en toe een frietje met een hamburger eten hoef je niet voor altijd uit te sluiten. Het is gewoon een kwestie van jezelf meer bewust zijn. Bewuster zijn van wat je eet en waarom.

We consumeren zintuiglijke indrukken met onze ogen, oren, neus, tong, lichaam en geest. Wanneer we een tijdschrift lezen dan consumeren we. Wanneer we een televisieprogramma bekijken, consumeren we. We consumeren de hele dag door Facebook, Twitter of wat dan ook op het internet. We weten niet meer van ophouden en denken niet meer zonder te kunnen. En ja, dat is dan een verslaving.
Dat wat we consumeren, beïnvloedt ons lichaam en onze geest. Als we giftige tijdschriftartikelen, films, videogames, enzovoort, consumeren voeden ze ons verlangen, onze boosheid en onze angst.
Als we elke dag wat tijd zouden nemen om in een vredige omgeving te zijn, om in de natuur te wandelen, of zelfs alleen maar om aan een bloem te ruiken of de lucht te bekijken, dan zal die schoonheid die er gratis is ons kunnen raken en daarmee onze eigen liefde en ons gevoel van plezier voeden. Die beinvloedende middelen (vaak ‘stoorzenders’) een aantal keren per dag (en al zeker gedurende je nacht) eens helemaal uit schakelen is al een eenvoudige en kleine stap in de betere richting van respect naar jezelf.

De energie die je in leven houdt, is je verlangen, je hoop, je aspiratie, je wil. Jij wilt iemand zijn. Je wilt iets zinvols met je leven doen (althans daar ga ik even van uit). Als je gemotiveerd bent door mededogen en liefde, zal je wil je de energie en richting geven om te groeien en zelfs meer liefdevol en medelevend te worden.
Als je, koste wat het kost, van alles wilt bezitten of alleen maar uit bent op ‘winnen’, dan wordt die zelfde wil gif voor je (en daarmee ook voor je omgeving). Het is een kwestie van jezelf op een dieper niveau proberen te leren kennen en vooral te gaan begrijpen.

De vierde bron van voeding is collectief bewustzijn en individueel bewustzijn. Ons individuele bewustzijn wordt beïnvloed door het collectieve bewustzijn van onze omgeving.
Is jouw omgeving, de plek waar je woont, je werkplek, voor jou de juiste plek om te zijn en om te kunnen floreren?
We absorberen en reflecteren wat er om ons heen is en gebeurt. Als we op een plek leven waar mensen boos en gewelddadig zijn, zullen we uiteindelijk net zo worden zoals zij.

Veel verhalen die ik me herinner uit het televisieprogramma "De reizende rechter" van buren die elkaar niet langer konden verdragen vanwege allerlei dingen die meer en meer gingen irriteren. En levert zo’n uitspraak van die rechter dan iets op? Er is nooit een winnaar hoewel het programma dat lijkt te geven. Uitsluitend verliezers en blijvend ziekmakende taferelen. Voor de hangende mensen op de bank is het smullen (ik was er ooit een van). Een beetje jammer van mijn tijd denk ik nu. Had ik niets beter te doen?

Als we in een gezin of gemeenschap leven waar er een cultuur is van begrip en medeleven met elkaar, waar mensen elkaar nog kennen en om elkaar geven (iets wat ik hier in het dorp waar ik mag en kan leven tot op heden mee maak), zullen we van nature rustiger, vrediger en liefdevoller zijn. Kinderen die opgroeien in een dergelijke omgeving leren spelenderwijs om zorgzaam en vriendelijk te zijn. Het land van de glimlach heet het hier niet voor niets.

Wees je bewust wat je dagelijks als voeding tot je neemt, manage je leven en wordt of blijf gezond. 


Frans Captijn

www.captijninsight.com 
captijninsight@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten