vrijdag 26 januari 2018

Communicatie is seks (ervaringen uit het werken met Tantra)

Elke maandagavond begeleid ik hier op het “The Pavana Chiang Mai Resort” een Tantra introductie workshop. De meeste gasten hebben geen of weinig idee van wat Tantra inhoudt. Als ze er al iets van weten is het dat het alles te maken heeft met seks. En door dat veel te beperkte beeld lijken ze vaak eerst wat verlegen om zich in te schrijven voor die workshop en er meer over te weten te komen. 
Een drempelverlager is het als meer gasten die avond willen komen. Een soort van ‘samen sterk’ en daarmee voelt het op het eerste gezicht wat meer comfortabel. Meestal al na een minuut is het ijs gebroken en voelen ze zich helemaal op hun gemak, betrokken bij het thema, nieuwsgierig, en ook vrij om aan oefeningen mee te doen.

Tantra heeft alles te maken met een holistische benadering en beleving van je lichaam, je geest en je ziel samen. En daar waar als basis meditatie gericht is op het trainen van je geest, is de meditatie in relatie tot roze Tantra juist niet gericht op die geest (die altijd voor je problemen zorgt). De focus ligt bij die meditatie op het hart. Vergeet het idee dat Tantra gaat over het leren van allerhande technieken. Tibetaanse boeddhistische Tantra heeft te maken met het openen en volgen van je hart. Van ongeremd gevoel. Geen enkele techniek. Geen show. Niet dienen. En geloof het of niet, er is helemaal geen seksuele daad voor nodig om gevoelens van geluk te laten ontstaan en een veel rijkere ervaring van intimiteit te beleven.

Roze Tantra? Ja. Een combinatie van wit (meer de spirituele individuele manier om een voortdurend hoger gevoel van geluk te creëren) en de rode vorm (die primair sensueel en seksueel van aard is en die je over het algemeen ervaart in samenwerking met een partner. Geslacht spelt daarbij overigens geen rol.

Die eerste verlegenheid om deel te nemen aan de introductieklas / workshop zegt eigenlijk al veel. Verlegenheid heeft te maken met hoe jij ooit bent geprogrammeerd. Met ervaringen uit het verleden en met allerlei culturele invloeden en aannames, geloofsystemen etc., die ons probeerden te overtuigen dat het verkeerd is en soms zelfs gevaarlijk om aandacht te schenken aan dat volledige unieke potentieel van je lichaam, je geest en je ziel. En nog steeds wordt Tantra in culturen en geloofsovertuigingen soms verbannen. Het woord 'seks' nodigt tegenwoordig nog steeds uit om nieuwsgierig te zijn (koren op de molen van marketing), een donkere privéplek te vinden om je ermee te verbinden, of om het van jezelf weg te duwen en soms zelfs een schuldgevoel te creëren.

Hoe is het mogelijk dat een woord zo’n invloed kan hebben? Heb je ooit de tijd genomen om eens dieper de betekenis van het word seks te onderzoeken? Er is zoveel meer te ontdekken. Communicatie bijvoorbeeld is seks.

Seks is energie, misschien kun je overigens beter zeggen ‘levensenergie’. Seksuele energie en levensenergie zijn precies hetzelfde. En Tantra is de heilige benadering om die levensenergie die in je ligt opgeslagen (Kundalini), vrij te maken en uit te breiden om een diep en oprecht gevoel van geluk te krijgen. En dat alles door je geest leeg te maken, de focus op geslachtsorganen te verlaten en je te verbinden met, te luisteren naar, en te reageren op, (ware) liefde. Om in contact te komen met en ervaring op te doen in het met elkaar verweven van levenskrachtenergie.

Het met en in elkaar vervlechting van energie en er stroming mee krijgen is alleen mogelijk als er een verschil in polariteit is. In Tantra spreken we meestal over de vrouwelijke en mannelijke polen. Als je vanuit de Tantrische benadering over communicatie praat dan wordt luisteren als passief, vrouwelijk, aangeduid. Spreken daarentegen juist als mannelijk (en dat heeft niets met geslacht te maken). Spreken is een penetratie van jou en je bent er ontvankelijk voor. Tussen een spreker en een luisteraar vindt dan ook een vorm van geslachtsgemeenschap plaats omdat de spreker je met zijn of haar woorden probeert te penetreren en de luisteraar juist in de ontvangstpositie zit (in een over en weer proces). En als je slechts toont dat je luistert maar dat eigenlijk niet doet (je gebruikt de tijd die de ander spreekt slechts om je eigen verhaal op te maken), ... dan is er geen echte communicatie dus geen verbinding en dus ook geen seks.

Communicatie gebeurt alleen als een partij de penetrerende houding inneemt en de andere partij de ontvangende houding. Zo niet dan is er geen communicatie. Waar negatief en positief elkaar ontmoeten, is er seks. Waar polariteiten elkaar ontmoeten, tegenstellingen elkaar ontmoeten, is het seks.
Het krijgen van dit wellicht andere of bredere begrip van seks, geeft seks een bredere en diepere betekenis. Niet (alleen) de seks-daad maar juist een veel sterker het meer omarmen van het verschijnen en onderhouden van intimiteit.

En op deze manier gaat Tantra over al het leven - de manier waarop je eet, de manier waarop je je lichaam behandelt, de manier waarop je mediteert, de manier waarop je relaties hebt met vrienden en familie, de manier waarop je contact maakt met je intieme partner en ook hoe andere wezens jouw levensenergie ervaren.

Met dit in je achterhoofd zou je me nu dus kunnen zeggen dat als communicatie op deze manier al betekent dat je seks hebt, dat het leven bestaat uit seks. Dus al die gasten van de workshop met dat eerste beperkte begrip dat Tantra uitsluitend en alleen om seks draait hadden dus gelijk? 
Als je er zo naar kijkt dan is die conclusie helemaal waar. Het enige is dat ze na de workshop een veel breder inzicht en begrip hadden en zich comfortabel met hun volledige potentieel konden verbinden. De eerste natuurlijke stappen op dit pad te zetten en de eerste natuurlijke ervaringen op te doen. 

Een pad, zonder zichzelf te trainen in kunstjes of technieken, te gaan bewandelen om die (geprogrammeerde) geest leeg te maken en er afstand van te nemen. Levenskracht-energie te absorberen en (hogere) niveaus van geluksgevoel te bereiken.

Frans Captijn

www.captijninsight.com 
captijninsight@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten