vrijdag 19 januari 2018

Ouder worden en de nieuwe dimensie van intimiteit. De zinvolle diepere ontdekkingsreis naar (meer) geluk in je huidige of nieuwe relatie.

Ik herinner me nog vanuit mijn vorige werk dat er mensen waren die op het eind van hun loopbaan de PIZ-cursus gingen volgen. Pensioen In Zicht. Een van de onderdelen van die cursus was om je partner weer te leren kennen. De koers en situatie van jullie relatie - de onderlinge band, intimiteit en communicatie daar in - samen eens tegen het licht te houden. Hoe wil je daarin investeren of daarmee verder gaan in die nieuwe situatie?

Je hoeft helemaal nog niet zou oud of met pensioen te zijn om, als je eerlijk tegenover jezelf en je partner bent, samen te weten dat de intimiteit en sensualiteit in je relatie eigenlijk al lang een tijdje met de VUT (Vervroegde Uit Treding) is. Dat er nog weinig te vertellen en van elkaar te leren is. Dat de fut er een beetje uit is.

Dat wat wellicht eens zo vurig begon staat inmiddels op een aardig laag of tenminste stukken lager pitje. De uitdaging is minder, je kent elkaar (denk je) en wat is er nog voor nieuws te ontdekken. Die sociale media op je mobiel bijvoorbeeld, je club of televisie, is veel aantrekkelijker en ondertussen blijf je toch vooral zo druk met van alles. Weinig tijd, en een lagere behoefte, om nog veel op dat gebied te investeren in elkaar, in jullie onderlinge relatie.

Dat is niet alleen meer dan jammer. Het is ook nog eens een gemiste kans voor een betere gezondheid en een gelukkiger en energieker leven. Ook jullie tijd raakt immers op. Laat je dat geluk en die energie (die overigens niets kost) als los zand tussen je vingers weg lopen?
Met niet daarin investeren doe je jezelf, je partner en de wereld om je heen veel en veel te kort. Dat is althans iets waar ik achter ben gekomen uit ervaringen met gasten hier en door verdere verdieping en studie.

Dat wat eens vanuit een vurig verlangen - en vaak met veel spannende seks en lust omgeven - begon is inmiddels zo gewoon geworden dat de behoefte daaraan, althans tenminste met de partner die je hebt, stukken minder is geworden. Het avontuur is er wel zo’n beetje af. Het draait wellicht nog even om die ‘prestatie’ om daar dan maar weer even vanaf te zijn en daarna (meestal voor de mannen) snel slapen. Of het dan nog daadwerkelijk bevrediging van jezelf en van elkaar mag heten vragen we ons niet eens meer af. Laat staan dat we ons iets afvragen over de kwaliteit daarvan. We weten het antwoord al lang maar houden dat antwoord vooral maar voor onszelf waarbij we denken dat die ander dat niet in de gaten heeft. Een soort van selfie met die mooie glimlach. Zo’n glimlach die gelijk nadat die selfie is genomen weer in de koelkast belandt.

Waar ik door het werken met gasten hier inmiddels achter ben is dat mensen zichzelf (lichaam, geest/gedachten en ziel) niet eens kennen laat staan elkaar. Dat het avontuur, dat romantische begin, dan misschien wel in jouw hoofd over kan zijn maar dat je nog niet eens beseft dat je slechts de eerste stappen op je eigen en jullie gezamenlijke relatie expeditie hebt gezet. Er is nog een lange weg, als je daar open voor staat, te gaan. Een expeditie in de ontdekkingen van intimiteit, sensualiteit, vrijheid, levensenergie, blijheid en geluk. Een nieuwe dimensie.

En die expeditie is een andere dan die je tot nu toe hebt ervaren. Dat wat je tot nu toe ervaren hebt is nog maar een voorspel geweest. Je laat al die gedachten in je hoofd en die primaire aandacht op je seksorganen (eindelijk) eens los. Eigenlijk maken je geest en die organen inmiddels meer kapot dan je lief was.

Je richt je op een veel diepere verbinding via je hart en ziel met je partner. Een diepere manier van het ervaren van onderling contact en communicatie. Een die is gericht op verbinding en begrepen worden. Op verbindende energie. Een dieper elkaar leren kennen. Met geestelijk en lichamelijk voelen. Zowel letterlijk als figuurlijk een andere communicatie en sensatie. Een sensatie van innerlijke energie opwekken, van diepere aandacht voor en interesse in elkaar. Niet alleen in de late uren maar een prikkelende energieke sensatie van willen geven en nemen gedurende de hele dag. 

Een ontdekking allereerst van jezelf en nadien samen met je partner. Langdurige beleving van energie flow, intimiteit, sensualiteit en vooral... van een kalm aan ervaren. De tijd voor elkaar nemen. Ben je die tijd of zijn jullie die tijd immers niet waard?
En wat die ‘daad’ betreft? Daar draait het niet meer om. De aandacht ligt daar namelijk helemaal niet meer op en als het er van komt dan is dat niet meer dan natuurlijk en ook helemaal prima. Het draait om een (opnieuw) en veel intensere beleven van liefhebben dan ooit te voren. Van een ervaring van jezelf en de ander dieper leren kennen, naar het leren begrijpen waar liefhebben van jezelf en die ander om gaat (en waar het eigenlijk diep van binnen altijd al om ging). De drie vormen van intimiteit, - lichamelijk, emotioneel en spiritueel -, niet alleen weer ontdekken maar dieper gaan leven.

En nogmaals, geloof nu niet dat je daar daadwerkelijk al zo oud voor hoeft te zijn. Dat kan zo zijn en vaak is dat ‘lage pitje’ al veel eerder. Ook in een nog jonge of nieuwe relatie, ongeacht je leeftijd, merk ik hier dat zo’n expeditie een hechtere, diepere, verbinding en flow geeft. Zeker weten zijn die ontdekkingen fantastische ervaringen en verdiepingen. En dat voel je niet alleen zelf of samen met je partner maar dat straal je in alle richtingen naar je omgeving toe uit.

En het allermooiste is dat je het allemaal al lang in je hebt. Het is letterlijk een ervaring van ont-dekken. De deksel er van af halen en die waardevolle schat in jezelf vrij maken om intensiever te genieten van Leven en Liefhebben. En soms heb je daar, van je partner wellicht, een duwtje voor in je rug nodig.

Geweldig om de energie op te mogen en kunnen pikken van mensen die dat hier in een intensief acht-daags programma ontdekken en ervaren. Die speelse nieuwe verdieping in en met zichzelf en met elkaar.

Wil je reageren, heb je hier vragen over of wil je vertrouwelijk iets met me delen? Mail dan naar captijninsight@gmail.com.

Frans Captijn

www.captijninsight.com 
captijninsight@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten