vrijdag 6 oktober 2017

Je kunt niet altijd gelukkig zijn. Zonder Modder (piekeren) geen Lotus (bloei)

We moeten altijd maar gelukkig zijn. En kennelijk zijn we dat niet want de wereld om ons heen maakt ons wijs dat we toch steeds het nieuwste van het nieuwste moeten kopen om gelukkiger te zijn. Zelfs een blad als Happinez staat voor meer dan de helft vol met reclames om gelukkiger te worden. Ons leven is gericht op geluk en als we gelukkig zijn wordt het leven om ons heen daar weer niet bij van. Ik schreef er op 28 april dit jaar al eens een blog over. Geluk is niet goed voor de economie. We moeten altijd berg op en zelfs stilstaan lijkt niet goed.

Is het niet meer dan normaal dat we als we berg op willen het dal verlaten en als we op die bergtop staan toch ook weer een dal in moeten om wellicht ooit nog eens een hogere bergtop te bereiken?

De natuur helpt ons om dit te begrijpen. Uit de vier seizoenen is al heel veel te leren en vandaag wil ik het voorbeeld van een lotusbloem eens onder de loep nemen.

Zonder modder kan er geen prachtige lotus bloeien.

De modder staat in het Boeddhisme voor onze wereld van piekeren, ons zorgen maken en soms zelfs lijden. Die modder is essentieel om het zaad van de lotus te laten ontkiemen. De wortels gaan diep in de modder. Uit die modder, al die ervaringen in je leven, gaat de jonge plant groeien. Als de lotusknop het water oppervlak raakt dan groeit de oorsprong van die fantastische bloem op een dunne en super sterke steel tot hoog boven dat water oppervlak.

Het wateroppervlak leert ons dat emoties hun eigen tijd nodig hebben om tot rust te komen. Een niet te forceren proces. Als er storm is dan komt het water in beweging en wordt troebel. De lotus blijft fier overeind staan en beweegt slechts met de wind mee. En na de storm duurt het even tot het water weer glad als een spiegel is. Echter… nog niet kristal helder. De modder en het stof in het water dat door dat de wind de laag water in beweging heeft gebracht is niet helder en ook dit proces kun je niet forceren. Slechts door het tijd te geven wordt het water naast spiegel glad ook kristal helder. En pas dan kun je ook alles in relatie tot dat wat die emotie veroorzaakte helder en zonder oordelen zien. Er van leren.

Hoog boven het water opent op enig moment, en ook die tijd kun je niet forceren, de lotus zich om zich in pracht en praal te laten zien. Geen enkele moeite. Niet anders voordoen dan hij of zij is. En na een dag of twee wordt die mooiheid minder. De bloemblaadjes vallen in het water en de bloem geeft terug. Voeding in het water dat de modder voor de nieuwe generatie vruchtbaar maakt. Na verloop van tijd valt ook het zaad uit de kolven die gevormd zijn en het proces begint van voren af aan. De levenscyclus, (cirkel van Samsara).

Nog iets moois, water hecht zich niet aan de bladen van een lotusplant. Water vormt parels en door de wind of door de zwaartekracht, wederom geen enkele moeite, rolt het van het blad af. En daarmee wordt het blad dan ook niet verstoord door alles wat er om hem of haar heen gebeurt.

Modder is nodig om ‘slechts’ je uniekheid, dat, wat en die je bent te laten zien. Te leren van het verleden en stappen te zetten in de toekomst. En dat proces kent diverse stappen als verandering/transformatie, nemen, groeien, stralen, geven, verandering, groei.

Een voortdurend leerproces waarin je niet altijd kunt stralen en gelukkig kunt zijn. Het is een accepteren van bergen en dalen wat je leven vorm en inhoud geeft. En vergeet niet...geluk hangt af van onze geestelijke houding en niet van externe condities.

Zonder modder geen lotus.

Frans Captijn

www.captijninsight.com 
captijninsight@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten