vrijdag 13 oktober 2017

De duistere en lichte wereld waarin de meeste mensen leven.

Een jonge vrouw uit Denemarken was een paar weken mijn buurvrouw. Ze had het huis naast mij gehuurd. Ze volgde in ons resort een cursus tot yoga-leraar. Ze had geen vervoer en op een zondag reed ze achterop bij mij op mijn scooter naar de stad. Zij wilde even wat inkopen doen en ik moest toch naar de stad omdat ik die zondag tijdens de eucharistie viering de schriftlezingen in de kathedraal moest verzorgen.

Op haar jonge leeftijd had ze al aardig wat van de wereld gezien en bereisd en volgens mij heeft ze veel meer inzicht en levenswijsheid dan je van iemand op die leeftijd normaal zou verwachten.

Op onze weg terug spraken we samen over de twee verschillende persoonlijke werelden waarin de meeste mensen leven. Over één persoonlijke wereld zijn de meeste mensen over het algemeen aardig 'open'. Het deel van werk, de opleidingen die je gedaan hebt, je positie, daar waar je vandaan komt en daar waar je woont bijvoorbeeld. Over de persoonlijke andere kant sluit bijna iedereen zich af. Dit heeft te maken met de beschadigingen die je in je leven al hebt opgelopen, met gevoel, met sensualiteit en sexualiteit.

Alle twee die kanten in je leven hebben te maken met de interactie met enerzijds jezelf en anderzijds met de wereld om je heen. En voor de meeste mensen is het dan ook gemakkelijker en veiliger om te praten over thema's in relatie met de buitenwereld.
Om alleen die dingen het licht te laten zien. Dat wat er zich in de binnenwereld af speelt houden we keurig in het duister verborgen. Als een verborgen geheim, een soort van soms Heilige wereld.

Mensen schamen zich over het algemeen om te praten over dit deel van hun persoonlijke wereld en ze gaan er ook de verdieping in en met zichzelf liever niet mee aan. Dat is ook waarom ze zichzelf niet kennen, het gevoel niet kennen om thuis te komen bij zichzelf, zich niet veilig en op hun gemak voelen om de oorlog die soms in henzelf woedt onder ogen te zien en dus kiezen om er voor weg te rennen. En daar zijn heel, heel veel manieren voor.

Tijdens Tantra werk (als basis en in beginsel spiritueel werk gekoppeld aan Tibetaans Boeddhisme) begin je jezelf in je eigen natuurlijke omgeving met al je zintuigen vrij te ontdekken, innerlijke energie vrij te maken en geluk te ervaren. Een gevoels en ervaringsreis. Een en ander gerelateerd aan Ethologie (de studie van het menselijk gedrag onder natuurlijke omstandigheden vanuit een biologisch perspectief). In eerste instantie een reis naar en in jezelf. Jezelf aan te raken, je gevoel zonder schaamte te leren kennen en te accepteren.

Die denkende geest eens even op een heel laag pitje te zetten. Jezelf letterlijk en figuurlijk aan te raken en zonder schaamte je gevoel te ontdekken. Om als eerste stap zonder oordelen en veroordelen jezelf te eren en lief te hebben als een vrij mens. Je open stellen voor jezelf. Te beginnen die duistere kant aan jezelf zichtbaar te maken. Door in een veilige comfortzone met jezelf en met anderen te werken leer je te geven en te ontvangen.

En tijdens die dialog met mijn tijdelijke buurvrouw achterop mijn scooter op weg terug naar huis, kwamen zo veel trieste ervaringen boven. Ontstaan vanuit de opvoeding, cultuur, religie, omgeving, sexueel misbruik, etc.. Die er allemaal aan bij blijven dragen om die duistere kant vooral duister te houden en je daarmee te beperken in je eigen geluk.

Je niet (durven) open stellen voor die kant, niet kunnen ontdekken wat echt goed voor jou voelt (en dus optimale energie geeft). Het houdt je af van volop in geluk leven.
Je blijft op die manier altijd in de stemming van jezelf verborgen houden, je kwetsbaarheid vooral niet tonen om niet (verder) beschadigd te worden. Het gevolg daarvan is dat je niet ten volle leeft.

Hoe geweldig dat ik steeds meer mensen ontmoet die al wel open staan of de intentie hebben om zich meer open te stellen voor die schaduwkant. 
Het cadeau aan zichzelf en aan de buitenwereld is een veel hogere innerlijke energie, een natuurlijker gevoel, meer plezier en geluk en niet op de laatste plaats een betere gezondheid.

Breng licht en liefde in je duistere (Heilige) wereld. 


Frans Captijn

www.captijninsight.com 
captijninsight@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten