vrijdag 20 oktober 2017

We weten niet wat ware liefde is. Een mindfulness training om daarin verbetering te brengen.

We praten wat af over liefde. Het is moeilijk om er een definitie van te geven en al zeker als je echte liefde ook echt leeft. In alle andere situaties is het gemakkelijker om er een richting of een idee aan te geven. Vaak overigens in die richting die jij in die liefde mist.
Wikipedia (Engels) omschrijft liefde als “Een verscheidenheid aan emotionele en mentale staten, meestal sterk en positief ervaren, die varieren van diepste interpersoonlijke affectie tot eenvoudigweg plezier.". En met deze uitleg weet je in mijn ogen eigenlijk nog steeds niet wat liefde is.

Ik leer steeds meer uit het boeddhisme. Onder andere ook hoe je naar liefde kan kijken. Door te werken met steeds meer gasten in programma's en sessies, kom ik er achter dat niet veel mensen (misschien zelfs een toenemend percentage in deze en volgende generaties) weten en begrijpen wat  ware liefde is en/of hoe je daar dan vorm en inhoud aan geeft. Ik wil er overigens heel eerlijk over zijn. Ik heb in mijn leven verschillende langere en kortere pogingen gewaard om het te ontdekken en ik denk dat ook ik tot die groep hoor die er dan ook kennelijk nog steeds naar op zoek is. Een ‘one night stand’ kan dan misschien 'eenvoudigweg plezier' zijn, zoals Wikipedia het noemt, maar ware liefde daarin is natuurlijk ver zoek.

Ik denk echt dat er mensen zijn die ware liefde kennen en ook leven. Mensen die zeer lange en ware 'echte liefde' metgezellen zijn of hoge huwelijksjubliea bereiken, die samen daadwerklijn (nog) gelukkiger zijn. Lokale media geven soms aandacht aan hun gouden-, diamanten- of zelfs platina-huwelijksjubilea's (vieringen).
Ik ben er zeker van dat ik dit soort jubilea nooit meer in mijn/dit leven zal meemaken, hoewel het welegelijk vroeger ooit mijn bedoeling en insteek was.
Veel mensen denken slechts te weten wat ware liefde is en beginnen hun interpretatie ervan te leven. En na een langere of kortere periode slagen ze er dan uiteindelijk toch niet in om hun relatie met plezier voort te zetten. Ook ik ben er tot nu toe een voorbeeld van.

Waar leren we liefde? De natuur geeft ons voorbeelden en we leren door voorbeelden. We zien en voelen (of zien en voelen juist niet) de liefde tussen onze ouders en in onze familie. Soms ervaren we de verschillen van wat we zagen en geleerd hebben thuis, met dat wat we in een ander gezin zien als we een vriendschap of relatie krijgen en daar over de vloer komen. Automatisch ga je vergelijken.

We kopiëren wat we zagen en dachten wat liefde is. En veel van hoe wij ons liefdesleven leven heeft te maken met de voor ons negatieve emoties en rituelen die we zagen en ervaarden. En vaak gebeurt ons daardoor het zelfde en krijgen we dus dat terug wat we feitelijk niet wilden.

Onze ouders leerden van hun ouders en ga zo maar door. Iedereen geeft, ongeschoold, op zijn of haar eigen manier invulling aan de uitvoering van een liefdesleven. Feitelijk uit de intentie om er alles van te maken. 
Net zoiets als kinderen opvoeden. Waar heb je dat geleerd? Levende liefde heeft vaak veel te maken met het proberen om niet dezelfde 'fouten' te maken die je al ooit hebt gezien of ervaren en om een staat van liefdesbevrediging / geluk te bereiken die we in de wereld om ons heen (slechts) zien en die ons door sociale media en marketing wordt voorgehouden.
En als we eerlijk tegenover onszelf zijn, ontdekken en kennen we veel dingen in ons gedrag en de interpretatie van hoe we ons liefdesleven zouden moeten leven die, diep geworteld in het verleden liggen en die een basis hebben in onze persoonlijke verlangens. Niet alleen willen of kunnen zijn, aandacht nodig hebben, onszelf ‘bevredigen’ en in verschillende culturen onze ouders of familieeer omwille van de lieve vrede hoog houden. En daarmee dan ook een 'verlangen gedreven' liefde. En met deze aanpak staat de liefde eigenlijk al in de startblokken om te falen en de eindstreep niet te halen.

Begrijp me niet verkeerd. Ik beschuldig mijn ouders absoluut niet. Ik kreeg en voelde van hen meer dan genoeg liefde en hun allerbeste intenties.

En hoe zit het met van jezelf houden? Ik leerde hier eigenlijk pas hier voor het eerst dat dit de eerste en een fundamentele stap in ware liefde is. Waar leren we dat? Vaak wordt ons voorgehouden, en ook geloof speelt daar een rol in, dat dat er niet bij hoort. Als we het ons al aanleren is dat vaak een eenzame ontdekkingstocht. Vallen en opstaan en 'De straat universiteit’. Leren door naar verhalen van vrienden die we vertrouwen te luisteren en soms hun 'advies' te volgen en maar wat uit te proberen. 

Als je van jezelf houdt, zorg je allereerst voor jezelf. Dat houden van is de basis van jouw liefdevolle relatie met je eigen leven, met anderen en met de wereld om je heen. Niets egoïstisch aan. Wees niet zo hard voor jezelf, stop met negatieve gedachten over jezelf en met negatieve verhalen tegen jezelf over jezelf. Weet en accepteer hoe uniek, getalenteerd, fantastisch en krachtig je bent.

Hoe dat te beoefenen? Misschien is de eerste stap om jezelf te bevrijden van dingen die niet goed voor je gezondheid zijn (denk aan dat wat je eet, mogelijke verslavingen, mensen met een negatieve invloed op je, dingen, situaties en alles wat je in een spiraal naar beneden brengt en je van jezelf af drijft).

Ware liefde…? Echte liefde? Wat is ware liefde?
Het boeddhisme geeft ons de vijf mindfulness trainingen. Die vijf mindfulness trainingen vertegenwoordigen de boeddhistische visie voor een wereldwijde spiritualiteit en ethiek. De derde training van die vijf gaat over ware liefde. Een concrete invulling van de lessen van de Boeddha over het pad en het begrip van liefde. Bedoeld om heel te maken, en transformatie naar geluk voor onszelf en de wereld te ondersteunen.

Het verklaart dat seksueel verlangen geen liefde is, en dat seksuele activiteit die door dat verlangen of door lust wordt gemotiveerd, uiteindelijk op een bepaald moment altijd schade oplevert aan jezelf en de ander. Ware liefde is veel meer dan alleen verliefd op jezelf en op iemand anders zijn of verlangen naar een lichaam. Het draait om de verbinding met het totale zelf.
Ware liefde motiveert om op een duurzame manier te leren, en passende manieren te ontdekken, om persoonlijke seksuele energie te omarmen en liefdevolle vriendelijkheid, mededogen, vreugde en inclusiviteit te laten groeien. De vier fundamentele elementen van dat wat het boeddhisme ware liefde noemt. Voor een persoonlijk groter geluk en een groter geluk van anderen. Ware liefde is iets dat je helpt om minder te lijden en te piekeren. En helpt om de andere persoon minder te laten lijden of te laten piekeren. Ware liefde is iets dat jou duurzaam gelukkig maakt en waarmee de andere persoon intens blij blijft. Ware liefde kan je helpen om meer vrijheid te krijgen.
Ware liefde leven en koesteren geeft aan dat we weten dat we in ons leven ‘mooi’ blijven.

Die vier basiselementen van ware liefde zoals genoemd in Boeddhistische leer wat verder uitgediept zijn:

1) Het laten groeien van liefdevolle vriendelijkheid (Maitri).
Maitri heeft de kracht om geluk te geven. Wanneer je een gevoel en intentie van vreugde en geluk voor jezelf kan opwekken. Een gezond aanbod voor jezelf. En als je dat gevoel kunt kweken dan helpt dat de ander om ook dat gevoel te kunnen opwekken. En die verbinding is wat liefdevolle vriendelijkheid wordt genoemd. Als jij dus ware liefde leeft, creëer je geluk voor jezelf en voor de ander.

2) Mededogen (Karuna).
Mededogen is iets anders dan mede-lijden. Het is de capaciteit om zelf minder te lijden. Minder last te hebben van dingen die het leven van anderen verstoren. En door mededogen te leven in plaats van medelijden, lijdt die andere persoon ook minder. Het is de mogelijkheid om de emotionele toestand(en) van een ander te begrijpen zonder zelf uit balans te raken. Of een zichzelf juist niet in de andere persoon te verplaatsen (wat we empathie noemen) maar in verbondenheid dingen slechts gade te slaan en af te wachten waar die ander mogelijk om vraagt. Dat is een andere vorm van zorg dan voor de ander te gaan denken en hem of haar dat aan te bieden wat jij denkt dat goed voor hem, haar of de situatie zou zijn. 

3) Vreugde (Mudita).
Als liefde niet elke dag vreugde genereert, is het geen liefde. Als liefde de nieuwe dag triest maakt of laat huilen, is het geen liefde. Als liefde je elke dag laat lijden of piekeren, is het geen ware liefde. Ware liefde is in staat om vreugde voor jezelf en voor de andere persoon op te wekken.

4) Inclusiviteit (Upeksha).
Niemand en niets uitsluiten is het vierde element van ware liefde. En je begint daarbij primair alweer met jezelf en daarna met de andere persoon. Maar als je doorgaat met deze praktijk van ware liefde, zal je hart openen, groeien en heel snel zal je iedereen je liefde laten voelen. Je sluit niemand uit van die energie. Geen enkel levend wezen. Geen discriminatie van ras, cultuur, religie of wat dan ook. Een persoon in alles, maar dan ook alles, blijvend accepteren zoals hij of zij is. Dus niet alleen in een fase van verliefdheid met die roze bril op.
Dat is het element van non-discriminatie, van inclusiviteit, waardoor je heel vrij wordt en je steeds gelukkiger kunt gaan voelen. Maak je liefde onbeperkt. En in ware liefde blijft je groeien. Je liefde blijft groeien. Totdat het iedereen in de kosmos omarmt (Je verbindt je, wordt meer en meer geïnspireerd, je gaat steeds meer koesteren).

Hier in dit fantastisch mooie land met die andere cultuur, daar meer over kunnen en mogen leren maakt me bewust dat ik dan wel op weg ben, stap voor stap vooruitgang boek, maar dat ik er nog lang niet ben. En dat zit hem met name in die inclusiviteit. En dat ligt dus voornamelijk aan mij. 
  
En ja, ik ga er mee door om me nog bewuster te richten op het begrijpen en leven van die liefdevolle vriendelijkheid, dat mededogen, en die vreugde. Er is nog heel wat te sleutelen en te verbeteren om mezelf nog vrijer te maken van dingen die niet goed zijn voor mijn gezondheid. Die gevoelens gekoppeld aan persoonlijke verlangens los te maken en om te buigen in een nog hogere staat van levensenergie en te werken aan inclusiviteit.

Een geweldige reis. Over ware liefde is er nog heel veel te leren, te ontdekken en in de praktijk te brengen. Om vooruitgang te boeken En ... ik weet zeker dat ik niet de enige ben.



Frans Captijn

www.captijninsight.com 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten