vrijdag 3 juni 2016

Heb je ooit je privé portier ontmoet?

Op zijn minst een keer per dag wassen of douchen we ons in de meeste gevallen. We zorgen daarmee voor ons lichaam. Heel veel mensen doen iets aan fitness of sport om hun lichaam gezond te houden. We zijn ons steeds bewuster van dat wat we eten.

Maar wat voor aandacht besteden we eigenlijk aan ons hoofd, aan onze geest. We vergeten vaak dat de echt ‘computer’ van ons lichaam ons brein is (en niet ons hart). Wat voor aandacht en zorg geef je dagelijks eigenlijk aan dat brein? Ik denk dat veel mensen op die vraag eigenlijk geen antwoord op weten. Een enkeling zal misschien zeggen van ik mediteer. En inderdaad, dat is misschien al iets maar hoe hou je vrije ruimte in dat brein van je?

Ons hoofd is vol, meestal meer dan vol en stroomt vaak over. We zijn met honderd dingen tegelijk in onze gedachten bezig en dat wordt dan een beetje te veel van het goede. De roep om maar eens vakantie te nemen ontstaat. Een periode van een, twee of drie weken ‘rust’ of iets anders. In de meeste gevallen levert dat wel iets van rust en ruimte op maar, als je eerlijk tegenover jezelf bent, maar van heel korte duur. Eenmaal terug in het ritme van hoe je ‘normaal’ leeft brengt je haast direct weer terug op het spoor van stress en geestelijke overstroming. Slapeloosheid etc..

En zelfs tijdens onze vakantie nemen we die rust niet echt en ontspannen we maar weinig om te kunnen spreken dat je je hoofd van binnen reinigt en wat leger maakt. We kunnen ons een leven zonder onze mobiele middelen die ons ‘verbinden’ niet meer voorstellen. We zijn er aan verslaafd. Ze zijn meer en meer onderdeel van onze levensstijl en helpen ons weg te kunnen vluchten van onszelf. Marketing helpt ons om ons voortdurend te wijzen op van alles waarvan we moeten geloven dat het ons gelukkig en gezond houdt. Steeds snellere en daardoor ook steeds meer informatie. En feitelijk gooien we, zonder er zelf erg in te hebben, steeds meer rommel op een hoop in onze mentale tuin die we ons brein of onze geest noemen. Niet vreemd dat we er soms hoofdpijn van krijgen en niet meer echt verbonden zijn met dat wat ons dierbaar is en met onze omgeving.

Heb jij ooit je privé portier ontmoet? Die kennen we niet eens en als we die al zouden kennen geven we haar of hem geen enkele aandacht laat staan dat we er naar luisteren.

JIJ bent de enige die je leven kunt regeren. Manage je leven dus. Een van de cruciale dingen in het de leiding over je leven nemen is om die privé portier eens te gaan herkennen en erkennen en vooral te gaan gebruiken. Zij/hij is de gene die de leiding heeft in al die informatie die bij jou binnen komt en die er weer uit gaat. Uit schakelen, je los maken om je te verbinden, is zo’n gek ding nog niet. Welke dingen in je leven zijn écht de moeite waard om te weten die je welzijn en groei ondersteunen?

Niet storen! Wees je privé portier en bepaal wat er bij je binnen mag komen. Je zult ervaren, nadat je eerst je kamer van je hoofd wat hebt kunnen opruimen, - je ‘persoonlijke rugzak’ wat leger hebt gemaakt en georganiseerd, dingen los laten van het verleden die je absoluut niet meer dienen in je groei -, dat je ruimte in je brein kunt houden. Het geeft je veerkracht, vrijheid om te ademen, helderheid en minder stress.

Manage minder gestoord (zonder dat je er erg in hebt lastig gevallen) te worden. Ruim de rommel in je hoofd eens een beetje op, gooi weg en maak gebruik van je privé portier om het overzichtelijk, netjes en schoon te houden. Niet verkeerd om ook dagelijks aan het reinigen van je brein wat aandacht te geven.  

Frans Captijn


Geen opmerkingen:

Een reactie posten