vrijdag 4 maart 2016

Waar komt je karakter vandaan?

Ooit had ik twee Kooikerhondjes uit het zelfde nest. Ze kregen vanuit hun ouders en de mensen in Twente die het nestje hadden dezelfde zorg en aandacht en ook bij ons thuis was dat niet anders. En toch… de karakters van die twee waren enorm anders. Met kinderen en broers en zussen uit eenzelfde gezin is het niet anders. Karakters verschillen en zijn niet of nauwelijks te veranderen. Je wordt er mee geboren wordt wel eens gezegd.

Karakter, wat is dat eigenlijk en hoe kom je er aan? Iets dat onlangs tijdens vragen tijdens een klas ‘mind science’ op kwam. Hier slechts een poging, vanuit de cultuur waar ik me in begeef, om iets meer helderheid op die vraag te krijgen.

Je wordt geboren met je fysieke lichaam. Je kunt het de hardware noemen. De ene persoon is en blijft klein, de andere groot. De ene dun de andere dik. De huidskleur kan verschillen en ieder gezicht is anders en toch… dat lichaam kun je zien als ‘neutraal’.

Eén van de organen in dat lichaam noemen we de hersenen. De plaats waar onze geest is gevestigd. Je kunt het zien als de software. De aansturing van je fysieke lichaam en je gedrag. De plek waar je on-bewustzijn (zo’n 30 – 40% van je hersencapaciteit), je vóór-bewustzijn of onderbewustzijn (zo’n 50 – 60% van je hersencapaciteit verbonden met gevoel en veelal ook routinematige activiteiten) en je bewustzijn (zo’n 10% van je hersencapaciteit) zijn gevestigd. 

In het on-bewustzijn, de diepe donkere oceaan van je brein, zetelt je levensstijl (de wijze van waaruit je van nature - en als basis impuls - op situaties in je omgeving reageert) die je in de eerste acht tot 10 jaar van je leven vanuit je ervaringen hebt opgebouwd. Cultuur, omgeving, religie, gezinssituatie, meesters in je leven, etc., zijn er fundamenten voor. Je kunt het zien als je werkprogramma's, je software. Als je werkprogramma’s in je computer installeert kun je je computer bruikbaar en waardevol maken.

Lichaam en geest maken dus – grotendeels – uit hoe jij in de wereld om je heen functioneert en acteert.

En waar komt dan dat karakter vandaan?
Een ander woord voor karakter is aard of temperament. Je kunt het zien als een basis waarmee je geboren bent. Een pakketje voortdurend aanwezige energie dat je in meerdere of mindere mate inzet in alles dat je doet. Het is de basis van jouw uniekheid, van je persoonlijkheid. Een gedragsbepalend element.

Karakter is iets dat duidelijk van binnen komt en moeilijk of niet op een plek in het fysieke lichaam aan te wijzen is. Karakter is ook niet of nauwelijks aan te passen laat staan te veranderen. Het is een vast gegeven in je leven. Gezegd wordt dat je het erft.

Een filosofie die ik aanhang is dat het karakter gekoppeld is aan de ziel. Als voormalig brandweerofficier heb ik heel veel mensen mogen zien die nog steeds hun lichaam en hun geest (het orgaan) hadden maar waar de ziel uit was. De vonk om te functioneren en te acteren was verdwenen. Ze waren dood.  Verstand, gevoel, wilskracht en balans waren verdwenen.

Het mooie van de boeddhistische filosofie is dat als je, door welke reden dan ook, afscheid moet nemen van je lichaam, je je ziel de vrijheid geeft / los laat om verder te kunnen gaan. Het Thaise boeddhisme gaat er daarbij van uit dat de ziel tenminste 100 dagen rust krijgt om balans op te maken, in wijsheid te groeien en nadien weer een nieuwe tijdelijke tempel (lichaam) te vinden om verder te kunnen groeien.

En vanuit deze filosofie kun je karakter dan ook zien als iets dat je als vonk mee krijgt. Misschien moet je wel zeggen dat het karakter blijvend is en daarmee de aard of het temperament van dat wat weer opnieuw begint inhoud geeft. De verbindende schakel tussen levens. De energiebron om je unieke missie te vervullen.

Karakter, de ziele motor van je uniekheid en je persoonlijkheid om dat te doen wat je hier te doen staat. Het is slechts een filosofie.

Frans Captijn
www.captijninsight.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten