vrijdag 26 februari 2016

Voor altijd jong blijven? (Niet) mogelijk.

De cosmetica industrie, plastische chirurgie, marketing en allerhande ‘gezondheid’ producten en behandelingen laten ons geloven dat we voor altijd jong kunnen blijven. De uiterlijke show moet doorgaan en biljoenen worden verdiend aan uitwendige verandering die mensen jonger laten lijken dan ze zijn.

Het is ons tegengestelde denken (als we jong zijn willen we ouder zijn en als we ouder zijn willen we jonger zijn), die ons gemakkelijke prooien maken voor de meestal dure ‘oplossingen’ om jonger te lijken.

Een wetenschappelijk en biologisch bewezen feit is dat tenminste elke zeven jaar alle cellen van ons lichaam vernieuwd worden. En nog steeds… dat maakt ons niet jonger.
Je lichaam verzorgen door het fit te houden, bewust te eten, schoon te houden, etc., houdt ons gezond. Het voortdurende en natuurlijke verouderingsproces kunnen we er niet en nooit mee stoppen of vertragen.

We kunnen ons lichaam met mooie kleding bedekken en mee doen aan de laatste trends van de mode en toch… het helpt niet tegen ouder worden.

Over het algemeen verzorgen we ons lijf best goed. Maar welke aandacht geven we onze binnenkant, onze geest?
Het boeddhisme vergelijkt onze geest soms met een tuin. Die tuin is vol met vuil waartussen de zaken die we echt nodig hebben nog nauwelijks te vinden zijn. Alle ‘afval’ van alles dat we tot ons nemen uit de wereld om ons heen vergiftigt die tuin. Een zorgzame tuinman om de tuin gezond te houden en zaken te ordenen ontbreekt, net als een wacht die bewaakt wat er de tuin in komt en uit gaat.

We kunnen altijd jong blijven. De fout die we maken is dat we dat jong blijven over het algemeen alleen maar aan de buitenkant zoeken. Onze zintuigen en onze verlangens zijn naar buiten gericht. Laat je verrassen als je meer aandacht aan de binnenkant, aan je geest, geeft. Dat is waar je je jeugd verloren bent en dat is de enige plek waar je het kunt vinden.

Geloof niet in marketing en in de industrie. Je kunt niet voor altijd jong aan de buitenkant blijven. Omarm en vier je leeftijd. Blijf voor altijd jong aan de binnenkant. Daarmee word je niet ouder met de jaren maar jonger met de dag.

Frans Captijn
www.captijninsight.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten