vrijdag 5 februari 2016

Wat stel je voor? Welke ruimte neem je maar in? Maak je minder druk om alles en LEEF.

Afgelopen week was ik weer hier in de stad Chiang Mai. Het krioelt er van de toeristen die, vaak nog met lange gezichten ook, de stad ‘verkennen’. Het blijft uniek om al die verschillende gezichten en culturen te zien. Iedereen in de wereld een ander gezicht. Wat een wonder! 

Toen ik er zo naar keek en de krioelende meute aan mensen als mieren door elkaar zag hollen, ieder met zijn eigen ‘ding’ bezig, dacht ik terug aan een lezing die ik een tijdje geleden bijwoonde.

Ik zocht er even wat aantekeningen bij die in mijn beleving wel eens heel goed kunnen slaan op dat waar al die krioelende mensen op onze wereld zich allemaal druk over maken. De woorden van de leraar;

“Je neemt slechts een minuscuul stukje ruimte in op deze geweldig grote planeet die deel uit maakt van een oneindig universum vol met andere planeten. Waarom maak je je toch om zo ontzettend veel zaken druk? 

Wat stel je in de wereld voor en welke invloed heeft dat dan? Je kunt niet de hele wereld op je schouders nemen laat staan de hele wereld beïnvloeden.

Veel mensen zijn in een voortdurende strijd met zichzelf gewikkeld om voor de buitenwereld 'de beste' te zijn. Ze beseffen niet dat ze al lang de beste zijn. Ze proberen slechts aan de door henzelf opgelegde eigen verwachtingen te voldoen waarvan ze zeggen en denken dat de buitenwereld hen dat vraagt. Het is een vorm van innerlijke strijd om dat wat feitelijk niet bij hen hoort van anderen te kopiëren en om er daarmee voor zichzelf en anderen te zijn. Ze zoeken in en spiegelen met de buitenwereld terwijl ze nog nooit de moeite hebben genomen om de uniekheid, het beste in zichzelf, te ontdekken. Je maakt jezelf en de wereld om je heen pas echt blij als je deelt van jou specifieke overvloed. Het is een jouw eigen natuurlijke missie vervullen en niet proberen jezelf een missie op te leggen.

Je bent uniek en kunt op jouw juiste plek in de wereld met jouw specifieke talenten en kwaliteiten invloed op je naaste omgeving uitoefenen. Als je zelf blijheid uitstraalt dan beïnvloed je niet alleen jezelf maar ook de wereld om je heen.

Rang, stand, positie, inkomen of bezittingen maken helemaal niets uit om gelukkiger te zijn. De aandelenmarkten bijvoorbeeld hebben de laatste tijd laten zien dat het geluk daar niet in zit. Eerder leveren ze een extra last op in de rugzak met persoonlijke problemen die je toch al met je mee draagt.

Wat zonder er erg in te hebben is ontstaan is uiterlijk vertoon, toneel spelen, en het opbouwen van schijnbare persoonlijke zekerheid. En in die acteur in dat uiterlijke vertoon zit altijd van binnen een heel gewoon mens, met zijn of haar eigen zorgen en problemen of misschien door de geuitte ‘rijkdom’ nog wel veel meer zorgen en problemen. 
Net als iedereen nemen ze slechts een minuscuul stukje ruimte in en op deze geweldig grote planeet. Waar zijn mensen mee bezig en waar doen ze het voor? Sta er eens bij stil.

Als jij er met en in dit leven niet meer bent dan draait de wereld gewoon door. Biljoenen voorouders hebben het ons al laten zien. Slechts een enkeling wordt nog genoemd in een geschiedenisboek. Waar heb jij je prioriteiten in het leven dan gelegd?

Je vervuilt je geest met alles in en uit de hele wereld te willen weten en te willen volgen. Je kunt aan die dingen niets veranderen. Je kunt jezelf veranderen en dat wat jou hier te doen staat met je naaste omgeving delen. Meer wordt er niet van je gevraagd om gelukkig te zijn en gelukkig te maken.

Je staat bovenop je eigen succes en geluk en ziet het daardoor meestal niet. Wat is leven je waard? Maak je eens wat minder druk om alles, neem niet alles zo serieus en LEEF.”

Zomaar een fragment uit een les die ik mocht bijwonen op de Boeddhistische universiteit. Weer iets om eens bij stil te staan.


Frans Captijn
www.captijninsight.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten