vrijdag 6 november 2015

Ben je écht 'impossible', 'onmogelijk'?

Soms zakt de moed mensen in de schoenen. Het lukt met niemand en het lukt ook nooit. Niet in vriendschappen, niet in relaties, niet in werk. Vanuit hun hele omgeving voelen ze dat ze onmogelijk zijn. Dat gevoel slijt in als een geloof en het geloven wordt steeds meer de negatieve gedachte van waaruit nieuwe zaken worden aan gegaan. En dan breekt de negatieve spiraal aan. 

Wij kunnen anderen verdriet doen en andere mensen en onze omgeving kan ons verdriet doen. Er gebeurt veel in ons leven dat ons kan beschadigen. Zelfs de keuzes die anderen voor ons ooit maakten of die we zelf ooit maakten en waar we nu nog steeds last van hebben. Je kunt geraakt zijn door wat anderen je hebben aangedaan. 

Maar mensen zijn mensen en maken fouten. Misschien stonden ze bij hun beslissingen over jou - of in relatie tot jou - onder stress en kreeg je scherpe kritiek. En als jouw hart op dat moment open stond dan kun je daar, nog steeds, heel veel last van hebben. 

Meestal is er eigenlijk geen kwade opzet in het spel. Is het niet de bedoeling om je persoonlijk te raken. Mensen zijn feilbaar, handelen soms overhaast en maken fouten.  
Het is heel gemakkelijk om jezelf in zo'n situatie verongelijkt neer te zetten met een opstelling en houding van: ' Dit gebeurt mij dus altijd...', 'Iedereen is tegen mij...'.

Mensen zijn niet onmogelijk. Impossible kun je zien als 'I am possible', 'Ik ben mogelijk'. Geloof het niet, vertrouw er op. En als je jezelf al niet meer vertrouwt wie kun je dan nog vertrouwen?
Als je het vanuit jou innerlijke kracht, jouw vertrouwen, bekijkt kun je misschien denken: 'Ze proberen een succes van mij te maken'. We zijn, gelukkig, niet altijd perfect. 

Ieder mens is uniek en heeft een missie. En soms moet je leren dat de omgeving waarin je probeert die missie inhoud te geven niet de juiste voor jou is. Dat betekent dan nog steeds niet dan je onmogelijk bent. 

Net als een plant heeft ook ieder mens, vanuit zijn of haar persoonlijke eigenschappen, de juiste hoeveelheid zonlicht, de juiste voedingsbodem, de juiste hoeveelheid water, voldoende ruimte en aandacht (inclusief een gunfactor) nodig om optimaal te kunnen groeien en periodiek te kunnen bloeien. Dat maakt van de plant niet een onmogelijkheid maar vraagt iets van de omgevingsfactoren. 

Verander je geloof in 'onmoggelijk' zijn en vertrouw op: " I am possible!"


Frans Captijn
www.captijninsight.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten