vrijdag 20 november 2015

De wereld is ziek en schitterend


Er zijn altijd twee kanten. Er is licht en donker in alles. De wereld in niet alleen maar pluizig en blauw. Er is niet alleen maar liefde en licht.

Keer op keer krijgen we signalen dat het alleen mensen waren en nog steeds zijn die van de wereld regelmatig een puinhoop maken. Een zieke plek of misschien beter gezegd een verziekte plek.

Keer op keer krijgen we signalen om maar weer eens even stil te staan om ons af te vragen waar het leven allemaal eigenlijk echt om draait. Voor een korte tijd tonen we dan respect naar het leven of naar slachtoffers. We vragen bijvoorbeeld om voor slachtoffers en achterblijvers te bidden. Of we laten de wereld zien dat we de boodschap weer hebben ontvangen en veranderen onze profiel foto op de sociale media of 'branden' een virtuele kaars, om onze ‘steun’ aan een land of aan stedelingen te tonen.
Gewoon en alleen maar…voor even. Daarna springen we weer in onze rat-race voertuigen op naar… het volgende signaal? We noemen het veerkracht. Eigenlijk zegt het dat we niet veel leren en keer op keer in ons oude patroon terug vallen.

Wat doen we met deze terugkerende signalen? Veranderen we er echt iets door in ons leven?

Vandaag ben ik op de kop af 3½ jaar in het buitenland. Ik leef in een andere cultuur, op een totaal andere manier dan voorheen. Nee hoor, niet romantischer of beter, gewoon anders. De tijd die ik inmiddels in het buitenland vertoef – ontdekken, studeren en verbinding hebben met mensen uit de hele wereld – heeft me meer dan ooit bewust gemaakt van het feit dat we ‘leven’ (acteren) in een voor en om ons heen gecreëerd systeem.

Ik vraag me steeds vaker af of we ons daarvan niet bewust zijn. Ontwaak uit de schijnwereld waarin we leven. We zijn poppetjes aan touwtjes in een systeem. Een systeem van macht, dat angst en haat schept. Een systeem gedreven door emotie strategieën (emotie is nieuws). Een systeem dat vooral negatieve dingen benadrukt (wanneer heb je voor het laatst iets positiefs in het nieuws voor volwassenen over de wereld om je heen gehoord of gezien?). Een systeem waarin landen zich vooral met elkaar willen bemoeien en alles van elkaar zo vroeg mogelijk willen weten. Een systeem waarin we steeds minder oprechte verbinding met elkaar hebben, privacy verloren hebben en waar het steeds meer lijkt te gaan om ‘IK’.
Een systeem vol met list en bedrog verbloemd en ingepakt door show, manipulatie, propaganda, mooi uiterlijk vertoon en marketing. Een systeem van corruptie.
Een systeem waarin het eigenlijk meer en meer alleen nog maar draait om geld. Het voortdurende virus dat de wereld blijft besmetten. De nieuwszender CNN bijvoorbeeld, laat het ons ook gewoon zien. Hoe schokkend ook de beelden van een ramp, een ooggetuige verslag, of wat dan ook… onder in beeld staan op de dagen dat de beursen open zijn de gegevens van de financiële en aandelen markten.

Het is heel erg gemakkelijk om deze, door mensen gecreerde, sluier van ziekte te zien. Je hoeft de kranten maar open te slaan, het nieuws te horen of te zien, je nog iets meer te verbinden met de ‘sociale’ media en het internet. Maar het is enkel en alleen één kant van de zelfde medaille.

Eigenlijk is de wereld een schitterende plaats. Zie die kant gewoon eens.
Alles dat je aandacht geeft groeit. Er is zwart en wit in alles. En JIJ bent de enige die het verschil kan maken in hoe je tegen de wereld aan kijkt. Dat wil niet zeggen dat je niet hoeft te weten wat er speelt. Wees je bewust van zowel zwart als wit. Geef je aandacht aan wit en ondersteun zwart niet of zo min mogelijk.

Maak jezelf beschikbaar voor het leven en het leven maakt zich beschikbaar voor jou. Wees je bewust van je ‘gewoonte energie’ die je steeds maar weer vooruit duwt op ons rennen en de oorlog in en met onszelf. Onze zorgen en spijt over het verleden, en/of onze angst voor dingen die ons mogelijk in de toekomst kunnen gebeuren. Begin je de kunst van vaker stilstaan, te rusten, te vieren en je meer bewust te zijn van positieve dingen om je heen, meer eigen te maken.

Je bent vrij om van de vele wonderen van het leven die hier en nu voor je beschikbaar zijn te genieten. De blauwe lucht, prachtige continue veranderende bomen, geweldige gezichten van ontdekkende kinderen, bloemen, vogels, enz.. Je hoeft je er alleen maar voor open te stellen.

Verbind je met en geef meer aandacht aan de positieve lichte en schitterende kanten van het leven. Alles dat je aandacht geeft groeit. Je zal een wereld ontdekken die veel en veel mooier is dan je ooit dacht. Goed voor jezelf, goed voor de wereld om je heen. Wat een schittende wereld! 


I see trees of green, red roses too
I see them bloom for me and you
And I think to myself what a wonderful world.

I see skies of blue and clouds of white
The bright blessed day, the dark sacred night
And I think to myself what a wonderful world.

The colors of the rainbow so pretty in the sky
Are also on the faces of people going by
I see friends shaking hands saying how do you do
But they're really saying I love you.

I hear baby's cry, and I watched them grow
They'll learn much more than I'll ever know
And I think to myself what a wonderful world.
Yes, I think to myself what a wonderful world.

Louis Armstrong


Frans Captijn
www.captijninsight.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten