vrijdag 13 november 2015

Ontevredenheid, een betere uitleg van piekeren

Boeddha is geen God. Hij is een grote leermeester. Boeddhisten tonen hun respect voor hun leraar en vereren hem. Boeddha was een ‘ gewoon’ mens. Een mens zoals jij en ik. Een man die zijn thuis, zelfs zijn vrouw en jonge zoon, verliet om te kiezen voor dakloosheid. Hij bevrijdde zich zelf om de wereld om hem heen te dienen met zijn onderricht en manier van leven, gericht op het stoppen van piekeren en lijden.

Het Boeddhisme draait niet om speciaal zijn. Het gaat om gewoon zijn. De Boeddha gaf ons een hele hoop richtlijnen, eigenlijk geen echte harde regels, om ons te helpen om ons piekeren en lijden te stoppen of tenminste te verminderen. Als je die richtlijnen volgt dan is er geen piekeren en lijden. Het onderricht van de Boeddha is een vrije keuze. Eigenlijk is zijn grootste les; ‘Ontdek het zelf vanuit de achtergronden die ik je geef‘. De onderliggende gedachte van de grote oren die je op afbeeldingen van de Boeddha ziet maken verbinding met; ‘Geloof mij niet, vind het zelf uit maar sta dan wel open, wees je bewust.’

We gebruiken het woord piekeren en lijden veel in relatie tot het Boeddhisme. Als je je meer in het Boeddhisme verdiept dan vind je eigenlijk vanuit het Sanskrit, een woord dat veel meer verbinding heeft met het onderricht van de Boeddha. In de meeste situaties is het beter om het woord; ‘Ontevredenheid’ te lezen of te gebruiken. Zeker in de Westerse wereld een woord dat gemakkelijker is te vatten in relatie tot de leer van Boeddha.

We ervaren dat we eigenlijk nooit echt gelukkig zijn en als we dat zijn is het meestal maar van korte duur. De brandstof van onze ontevredenheid zijn onze verlangens en onze haat gevoelens. En natuurlijk is het niet verkeerd om verlangens te hebben. Ze zijn tot op zekere hoogte niet meer dan normaal en ook gezond.
Zaken veranderen als ze ons negatief gaan beïnvloeden, ons beschadigen of ons zelfs gaan vergiftigen en door dit proces ook de wereld om ons heen besmetten en ziek maken. Het Boeddhisme leert ons om er slim(mer) mee om te gaan en ons bewust te zijn van onze verlangens. Om alert te zijn.

Laat je verlangens je dienen. Niet van buiten, de wereld van hebzucht en nooit genoeg, maar juist bij je van binnen om je gezond te houden, je beter te kunnen ontwikkelen. Om (meer) compassie te tonen en wijsheid op te bouwen. Om meer blijvend plezier te hebben en open te zijn in en voor de wereld om je heen. Een blijvende manier van lang geluk. Meer tevredenheid.


Frans Captijn
www.captijninsight.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten