vrijdag 9 oktober 2015

Zweverig? Kom op. Wat meditatie voor je kan betekenen.

Een van mijn gasten uit Australië, waarmee ik nog steeds contact heb, stelde me vorige week de vraag: “Wat betekent meditatie eigenlijk?”. Ze wilde van mij een uitleg hebben om die in haar klas en tijdens haar studie te kunnen gebruiken. En het zal wel wederom geen toeval zijn dat een paar gasten uit Singapore en Maleisië me vroegen of ik mijn toespraakjes en uitleg aan het begin van de les niet online had.

Laat ik beginnen te zeggen dat ik de wijsheid niet in pacht heb. Nu ik hier zo’n drie en een half jaar ben heb ik er wel een bepaalde filosofie over die ik graag deel. Wie weet heb jij er ook iets aan en in  mijn missie is ‘groeien door te delen’ een stevig fundament.

Voor mij betekent meditatie ‘er zijn’, ‘beschikbaar zijn’. Op de eerste plaats is het de kunst van stil te willen en kunnen staan. Dat betekent niet dat je moet proberen om te stoppen met denken, dat lukt je sowieso niet en je hebt niet ergens een toevallig schakelaartje in jezelf zitten om je gedachtestroom uit te schakelen. De kunst van stoppen in meditatie betekent dat je het jezelf gunt om ‘IK-tijd’ te nemen. Een cadeautje aan jezelf. Daar is niets egoïstisch aan. Als je immers niet eerst voldoende aandacht aan jezelf geeft om goed in je vel te zitten, dan kun je er ook niet optimaal voor anderen zijn.
Als je voor jezelf dus geen tijd kunt vinden (of beter gezegd neemt) om iets aan meditatie te doen, dan neem je jezelf een persoonlijk geschenk af. Meditatie ‘kost geen tijd’. Als je er een tijdje achtereen mee aan de gang bent zal je ervaren dat het juist uiteindelijk tijd (verbinding, balans, rust, een betere gezondheid en creatieve ideeën) oplevert. Meer dan je ooit gedacht had en voor mogelijk had gehouden.

En stop met de gedachte dat meditatie dan standaard betekent dat je er voor moet stilzitten, lopen, liggen of staan. Dat zijn inderdaad enkele posities waaraan technieken gekoppeld kunnen worden. Tuinieren of bijvoorbeeld afwassen kun je ook zien als meditatie, mits je je er volledig op concentreert. Een boek lezen of bijvoorbeeld televisie kijken is dat overigens dan weer niet. Die zaken helpen je juist om te vluchten voor jezelf in een andere wereld. Meditatie is thuis komen. Thuis komen in en met jezelf. En voor heel veel mensen voelt dat in het begin niet prettig of zelfs confronterend. Vaak kampen we met een innerlijke strijd en willen we de confrontatie daarmee niet aan…

Met meditatie geef je je geest aandacht. Een van de pijlers in een holistische gezondheidsbenadering. Je kunt meditatie zien als ‘medicatie voor de geest’. Een behandelmethode om op te ruimen, te ordenen en plaats te maken. Om je bewust te worden en/of te bewaken wat er je hoofd binnen komt.
Je kunt je geest zien als je tuin en, meestal, is het een puinhoop in die tuin. Een dumpplaats van dingen uit het verleden, zorgen in relatie tot de toekomst, wensen en verlangens, en heel veel zaken om over te piekeren. Het is allerminst georganiseerd. Dagelijks besteed je tijd om je lichaam te wassen, wellicht om fit te blijven, maar aan je eigenlijke besturingssysteem – je geest – besteed je nauwelijks aandacht. Als je je auto wekelijks in de was zet en weer laat glimmen, dan ziet dat er voor de buitenwereld heel mooi uit maar over de conditie van de auto zelf zegt het bitter weinig. Het helpt je niet om veiliger van A naar B te komen. Je geest heeft allereerst regulier en duurzaam onderhoud nodig, de accu tijd om op te laden. Meditatie is een methode om je daarbij te helpen. Je kunt meditatie zien als een zorgzame tuinman en bewaker.

Meditatie betekent loslaten om te verbinden. ‘Er zijn’, ‘beschikbaar zijn’ op twee manieren.
Het helpt je om je te verbinden en je volledig bewust te zijn van het hier & nu. Het helpt je om tot rust te komen en te ontspannen. De eerste stap in de kunst van het stoppen. Ademhaling- en ontspanningsoefeningen kunnen je daarbij helpen. Ze dienen om je er op voor te bereiden dat jij de spil bent in de ervaringswereld om je heen. Daarbij maak je gebruik van je vijf primaire zintuigen en eventueel later ook van je zogenaamde ‘zesde zintuig’ (energetische connectie / ether). Je beoefent bijvoorbeeld de kunst van het luisteren met de oren van een musicus, kijken met de ogen van een kunstenaar / kunstschilder, ruiken met de neus van een kok, etc.. Het is de kunst van het zonder te oordelen observeren van je buitenwereld in het hier & nu.

Denk er aan dat je een afspraak met je leven hebt. Het enige moment dat je leven kunt aanraken is hier & nu. Als je het moment van het hier & nu mist, dan mis je je afspraak met het leven. Heel veel mensen zijn zich hier helemaal niet eens van bewust. Zonder het zelf in de gaten te hebben verstaan ze de kunst van het rennen of misschien beter gezegd het hollen. Ze leven alsof er nooit een einde aan zal komen en gaan dood terwijl ze eigenlijk nooit hebben geleefd. Ze hebben nooit de kunst van het stilstaan en het vieren van hun al bereikte successen ontdekt. Ze zijn altijd op zoek naar geluk waarvan ze denken dat dat ergens in de toekomst op ze ligt te wachten. Zich niet bewust dat ze er feitelijk al lang bovenop staan… Het is nu beschikbaar. Je hoeft er maar voor stil te staan en aandacht aan te geven.

De andere manier om beschikbaar te zijn, ‘te zijn’ is een beschikbaar zijn voor jezelf. Jezelf toelaten. We noemen het innerlijke verdieping en inzicht. Je concentreert je daarbij op jezelf en beoefent de kunst van het bewust ademhalen en de verbinding met jezelf. Je laat je - al dan niet storende -  omgeving voor een periode voor dat wat hij is om je te richten op je gevoel. Je verbindt je steeds op een dieper niveau met je innerlijke stem. Sommige mensen noemen het intuïtie, sommigen inzicht, anderen innerlijke wijsheid, maar de meesten de verbinding met de innerlijke stem.

En als je er even voor gaat zitten dan kun je die innerlijke stem ontdekken en herkennen. Misschien heb je er nog nooit bij stil gestaan maar het mooie van die innerlijke stem is dat dit helemaal niet JOUW innerlijke stem is of stemmen zijn. Het zijn de stemmen van je ouders, voorouders, relaties, leraren in je leven, die vanuit hun beste intenties voor en met jou, jou hebben bij gebracht wat voor jou de beste manier van leven is. Maar, met alle respect, wie zijn zij om dat te bepalen voor jou? Je moet jouw eigen beslissingen in je leven maken, je hebt jouw unieke set aan (latente) talenten en gaven in handen om op jouw manier met de wereld om je heen te delen. Je missie waar te maken op jouw manier.
De betekenis van deze inzicht en innerlijke verdieping meditatie is dan ook om je te verbinden met je innerlijke bron. En als je water uit een bron schept zal je zien dat er steeds meer water, creatieve ideeën uit jezelf, boven komt. Die innerlijke bron noemen we ‘stilte’. En stilte is niet het afwezig zijn of het ontbreken van iets maar het aanwezig zijn van alles.

Meditatie is voor jezelf de tijd nemen om het unieke wezen dat je bent te ontdekken en te openen voor alle antwoorden op levensvragen die al lang in jezelf aanwezig zijn om jouw missie te kunnen vervullen. Er is geen piekeren voor nodig. Het dient je om in verbinding te blijven met het enige doel dat het leven kent en dat is… te LEVEN.

Zweverig? Kom op. Veel mensen die me nog van 'vroeger' kennen denken dat ik na mijn vorige functie als algemeen directeur een beetje verdwaald ben. In werkelijkheid ben ik meer verbonden dan ooit tevoren. Een ervaring die ik nooit meer kwijt raak. 

Wil je meer weten? Voel je vrij om het te vragen of neem ‘gewoon’ een keer deel aan een van onze mooie en speelse programma’s in het noorden van Thailand.


Frans Captijn
www.captijninsight.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten