vrijdag 4 september 2015

Zorgen maken… Nutteloos. Laat je puppy vrij...Heb je wel eens bij deze woorden stil gestaan? Bij mij gebeurde dat afgelopen dinsdag tijdens de ochtend meditatie op de fantastisch mooie heuvel op de plek waar ik in Thailand woon. Een soort roep om er eens aandacht aan te besteden.

Thuis aangekomen ging ik er eens over denken, nou ik ging eigenlijk achter mijn laptop zitten en liet mijn vingers de vrije loop. Het resultaat lees je hieronder.

De woorden zeggen het al zo enorm goed. Je maakt je zorgen. Ze zijn er dus vooraf helemaal nog niet. Het aparte is dat jij je vaak zorgen maakt over dingen waar anderen zich helemaal geen zorgen over maken. Je creëert ze zelf in je hoofd. En als je vanaf de plek in je leven waar je nu bent eens terug kijkt dan zul je ervaren dat al die zorgen je ook nog nooit echt iets hebben opgeleverd. Ze hebben alleen energie van je gevreten.

In het Engels noemen we het ‘worrying’ (ruimte geven aan angst gevoelens of onrust; het je geest toestaan om af te glijden naar moeilijkheden of problemen). Als je in dat Engelse woord op zoek gaat naar wat ‘worry’ zoal betekent dan kom je onder andere op; zorgen, plagen, kwellen, geen rust laten, onrustig zijn, zeuren, ergens over in zitten.

Zorgen maken is werken. Het is een werkwoord. Jij doet het werk om zorgen te krijgen helemaal zelf. Je gaat er dus voor om jezelf angst en onrust in te boezemen. Jezelf te kwellen.

En je gaat verder dan zorgen ‘aan je hoofd’ hebben. Je gaat voor bezorgd zijn en daarmee neem je de door jezelf gecreëerde zorgen op je schouders en stopt ze in je hoofd. Je loopt er mee rond, je loopt er mee weg, besteelt jezelf van energie, haalt jezelf uit je (veer)kracht en ‘besmet’ met je angst en onrust gevoel ook nog eens je omgeving. Je doet dus niet alleen jezelf maar ook je omgeving nogal wat aan.

Op de Boeddhistische Universiteit kreeg ik in een les weer een mooie handreiking. De monnik zei ons:

“Jullie maken je altijd zorgen. Je vergeet je zo vaak over te geven aan het avontuurlijke kind in jezelf, onderdeel van je ziel, die speelse puppy in je. Die maakt zich geen zorgen over het verleden of over de toekomst. Die ontdekt in het nu steeds het nu.
Jullie maken je zo druk over van alles. Alles proberen jullie goed voor jezelf te regelen. Sta er eens bij stil dat je slechts tijdelijk een minuscuul stukje ruimte op slechts één planeet tussen miljoenen andere planeten in neemt. Waar maak je je zo druk of bezorgd om? Het is nutteloos. Wees meer die puppy en accepteer wat het leven je brengt. Kennelijk versta je de kunst om dingen in je leven op te lossen anders zat je hier niet. Je zorgen hebben je daarbij niet geholpen. Angst en onrust zijn meestal slechte raadgevers. Laat je zorgen los. Stop ze te maken..."

Hoe?
Allereerst door tot het inzicht te komen dat zorgen maken niets op lost en energie verslindend is. Je kunt je energie beter gebruiken. Dan door eens meer de kunst van het stil te staan toe te laten. Alle antwoorden zitten al lang in jezelf. Je hoeft ze alleen maar toe te laten en je kunt er op vertrouwen dat je leven niet verkeerd kan gaan. Denk wat minder ver vooruit. Je kunt er op vertrouwen dat je ook morgen al weer een bestemming bereikt. En die toekomst is toch anders dan je nu kunt bedenken. Je er dan ook nog eens zorgen over gaan maken is wel erg veel verspilde moeite om niets. Laat je innerlijke puppy vrij. Neem een voorbeeld aan een puppy. Ontdek, geniet van nu, speel en doe dat waarvoor je hier bent. Maak je eens wat minder druk om wat slechts jij denkt dat de wereld om je heen van je vindt. Ga het leven aan - het komt toch op je af -  en speel er mee zoals het zich aan je ontvouwt. Zeker weten dat het je lukt. Daar heb je geen zorgen voor nodig.


Frans Captijn
www.captijninsight.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten