vrijdag 11 september 2015

Dat wat er over blijft als er niets meer te wensen is?

De meeste mensen die over iets piekeren voelen zich niet op en top gelukkig. Ze missen iets in hun leven of kunnen niet dát bereiken wat ze zouden willen bereiken om gelukkig(er) te worden. We hebben over het algemeen een gewoonte aangeleerd om ons geluk in de toekomst te zoeken. We denken dat het daar op een of andere manier op ons ligt te wachten. We zijn altijd aan het hollen om dat te krijgen wat we nog niet hebben omdat we denken daardoor (nog) gelukkiger te kunnen zijn. Soms hebben we niet eens in de gaten dat we bovenop ons eigen geluk staan en het daarom niet eens zien.

In een programma werkte we aan het thema:  "Wensen om gelukkig(er) te zijn". Raar maar waar, bij de meeste mensen was het lijstje met wensen eigenlijk helemaal zo groot nog niet. Het begint met ‘hebbedingetjes’ die eigenlijk heel snel verdwijnen of op de achtergrond raken achter de basis zaken van bijvoorbeeld ‘een goede gezondheid’, ‘aandacht’, ‘liefde’, etc.. Op zich is het al een aardige ‘luxe’ dat eigenlijk geen van de gasten de basis behoeften uit de piramide van Maslow (De lichamelijke behoeften als slaap, voedsel, drinken, het uitscheiden van ontlasting en seks) noemde. Het beschikbaar hebben in onze cultuur van die lichamelijke zaken ervaren we kennelijk als heel normaal. Als je hier in Thailand soms om je heen kijkt zijn die basis zaken al heel vaak een super rijkdom. 

De meeste zaken die mijn gasten zich overigens wensten waren nog gratis ook. We kwamen er achter dat we zo enorm aan het hollen zijn dat we niet eens meer in de gaten hebben dat 'onszelf wat meer open stellen voor aandacht, liefde of wat bewuster met onze gezondheid om gaan', meestal alleen maar te maken heeft met een wat bewustere levenshouding en een kleine aanpassing van je levensstijl.

Maar goed, terug naar het thema. Toen de lijstjes compleet waren - en we al die wensen als ‘ingewilligd’ gingen visualiseren en voelen - toen bleek dat geweldige geluksgevoel dat we dachten te vinden toch ook maar heel tijdelijk. In dialoog er over ontdekten we dat op het moment dat al je wensen zouden zijn ingevuld er kort daarop toch weer nieuwe wensen ontstaan. Het gezegde; ‘Er blijft altijd wel wat te wensen over’, leeft dus volop. Je raakt eigenlijk helemaal nooit bevredigd en ook al zou dat zo zijn dan helpt ‘marketing’ er wel aan om je duidelijk te maken dat je er voorlopig nog niet bent…

Met die conclusie kwamen we er snel achter dat het een zinloze race is om achter de invulling van al je wensen aan te hollen. Je geniet niet méér, of te kort, van dat wat je al lang hebt. Dat waar je meestal gewoon bovenop staat. Je hoeft maar even stil te staan en naar beneden te kijken. Waar het écht om draait in dat wat je doet en de manier waarop jij leeft zijn je behoefte aan groei en aan bezieling. Het is gewoon de natuur die in de mens zit opgeslagen en die altijd met je aan het werk is.

En groei is het je over geven aan verandering. Als al je wensen zouden zijn ingevuld dan zul je ervaren dat je je je niet lang gelukkig(er) voelt. Je hebt verandering nodig om verder te kunnen groeien. Het invullen van al die wensen betekent geen status quo. Groei is beweging, groei is andere wegen in slaan, groei is ontdekken, groei gaat altijd door (zeker vanuit de Boeddhistische betekenis van het woord), groei kun je niet tegen houden.

Ik kwam gisteren een mooi gedichtje tegen dat er voor mij iets over zei;

Met een open hand kun je alles krijgen.
Als je iets krijgt verlies je iets anders.
Als je iets verliest kun je iets anders krijgen.
Pech wordt kans, en omgekeerd. 

Meester Dogen

Misschien moet je wel meer dingen verliezen om het fenomeen 'groei' juist meer toe te laten.

Als al je wensen zijn ingevuld blijf je adem halen. Je hebt geen idee van hoe dat gebeurt. Het is de voortdurende beweging van nieuwe dingen tot je nemen en oude dingen laten gaan. Je staat er niet eens bij stil terwijl je verder groeit.

Wensen hebben stopt nooit. Als al je wensen zouden zijn ingevuld ontstaan er weer nieuwe. Waar en langdurig geluk ervaar je als je wensen, en de invulling daarvan, bijdragen aan je verdere groei en zinvolle persoonlijke ontwikkeling. De volledige acceptatie van een proces van voortdurende verandering.


Frans Captijn
www.captijninsight.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten