vrijdag 25 september 2015

Over de generale excuses om NIET je droom te kunnen leven.

Afgelopen week, ik weet niet of het toeval was, kwam spontaan een aantal keren het gesprek op over de excuses die je allemaal hebt om niet je droom te kunnen leven. Individueel brachten mensen uit Ierland, Nederland, Brazilië en Frankrijk het ter sprake.

Het eerste dat we in de gesprekken ontdekten was dat het leven van je droom veel of misschien wel alles te maken heeft met ruimte geven aan je missie en gebruik maken van je volledige potentieel aan persoonlijk meesterschap. Feitelijk geef je maximale ruimte aan jouw unieke bijdrage aan de wereld om je heen. Je totale en exclusieve set aan talenten en gaven delen met mensen die er op zitten te wachten. En het mooie is daarbij ook nog eens dat de bijdrage aan jezelf positieve energie is en dat je, zonder het zelf misschien te weten, die positieve energie / trilling ook nog eens op een fantastische manier naar je buitenwereld uit straalt.

Het is heel normaal dat je op enig moment in je leven je jezelf vragen begint te stellen als; “Waar draait mijn leven nu eigenlijk om?”, “Ligt er nog iets voor mij in het verschiet?”, “Is dit het nu?”, “Wat doe ik met de rest van mijn leven?” etc..

De wereld om je heen en het systeem waarin je verkeert vertelt je dat je langer moet werken en veel mensen, die niet meer écht van hun werk houden, denken dat ze als ze hun pensioen ‘gerechtigde’ leeftijd bereiken, nog heel wat van hun leven kunnen gaan maken. En jawel, dat is wellicht mogelijk. Wees er echter zeker van dat je ook ouder bent en dat jouw besluit om dan ‘eindelijk weer te gaan leven’ in de herfst of winter van je leven valt.

Gemakkelijk gezegd…, moeilijk te doen… of…???

Het systeem waarin we als in een tredmolen mee lopen, onze persoonlijke achtergrond, de stemmen in je hoofd, de adviezen en oordelen die (vanuit de best bedoelde intenties) je door familie en vrienden worden gegeven, angst, schuldgevoelens, schaamte, etc.. zijn allemaal negatieve invloeden die ons ondersteunen om door te gaan met dat wat we eigenlijk niet meer willen. Om voor een leven te kiezen dat ons niet meer optimaal dient om verder te groeien en te bloeien. En op die voet doorgaan helpt de wereld om ons heen ook niet echt omdat we niet dat van onszelf geven waar we feitelijk toe in staat zijn. Misschien kun je dat nog meer als beschamend zien.

We houden onszelf gevangen in onze, door onze gedachten, opgebouwde overtuigingen, ideologieën en oordelen, zelf gebouwde gevangenis. We hebben stap voor stap voor onszelf een realiteit geschapen die ons blokkeert van de gedachten dat we nog steeds, en altijd al, vrij zijn om te kunnen kiezen en ons bewust kunnen zijn van onze mogelijkheden. Onze eigen oordelen en de oordelen uit onze buitenwereld belemmeren onze mogelijkheden om iets nieuws, persoonlijk gewenst maatwerk, te starten.

Als je voelt dat het tijd wordt om veranderingen in je persoonlijke leven aan te brengen en je droom te verwezenlijken dan hoor je jezelf praten over de ‘om-datten’, de generale excuses, die opkomen om het vooral toch maar niet (nu) te doen. En die ‘datten’ zijn precies de blokkades waarvan je denkt dat ze je in de weg staan om de sprong te wagen. Ze geven je een rechtvaardiging om opgesloten te blijven in de vicieuze cirkel waarin je rond gaat en van waaruit je altijd weer krijgt wat je kreeg.

Wees creatief, denk vanuit plezier, denk ‘out of the box’, verander je realiteit.
Vraag jezelf eens af of al die gedachten en oordelen in jezelf en van je omgeving wel écht waar zijn. Vraag jezelf andersom gedacht eens af wat het jezelf, en de wereld om je heen zou kunnen opleveren als je je dromen gaat leven. Denk eens aan de nieuwe mogelijkheden die het jou – en je omgeving – in het leven biedt.
Schoon je oordelen eens op en probeer eens los te komen van de oordelen die de wereld om je heen je probeert ‘te verkopen’. Misschien zou je je droom in je leven kunnen oordelen in plaats van dat je je generale excuses nog langer jouw leven laat beïnvloeden. Uiteindelijk ben je over het algemeen meer teleurgesteld over de dingen die je in je leven niet hebt gedaan dan die dingen waaraan je ruim baan hebt gegeven.

Elke dag dat je langer wacht om te besluiten om je droom te leven is de keuze om een dag korter van het leven dat je eigenlijk écht wilt te genieten (en helpt je om stap voor stap jezelf ziek te maken). Zeker weten dat het leven van je droom je een langere levensverwachting geeft dan blijven hangen in dat wat je eigenlijk niet langer meer wilt. 

Verlos jezelf van het kruis van je generale excuses. Het is geen weglopen voor, maar juist een toegeven aan je persoonlijke verantwoordelijkheid. 


Frans Captijn
www.captijninsight.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten