vrijdag 18 september 2015

Vanuit jouw wereld de wereld in stappen…

Ken je dat ook? Van die zalige momenten dat je gewoon heerlijk met jezelf alleen - of met iemand die je super dierbaar is samen - bent. Even in jouw wereld. Een gevoel van open en zonder enige angst of schaamte de knop om naar intens en open ervaren. Het gevoel hebben te kunnen zijn wie je bent. Nergens op aangesproken worden. Alles is gewoon goed, mag en kan. “Me-time”. Je maakt contact met jezelf.

Afgelopen week kreeg ik van een goede bekende een mail met een zin er in waarin ze sprak over ‘vanuit jouw wereld de wereld in stappen’. Gelijk kwam het idee in me op om me daar eens in te verdiepen. Wat een mooi beeld, vanuit jouw wereld de wereld in stappen…
Als voorbeeld gaf ze een regelmatig terugkerend moment aan waarin ze met haar man van een geweldige romantische avond genoten had. Het voelde als thuis komen in haar droom die gewoonweg werkelijkheid was. De volgende ochtend was er dan toch weer in letterlijke zin ‘werk aan de winkel’ en stapte ze vanuit haar wereld dé wereld weer in. Vaak een beetje een koude douche.

Twee beelden, jouw wereld en dé wereld.
Jouw wereld, sommigen noemen het je binnenwereld, als een maatwerk kostuum voor en om je heen. Vanuit jezelf gecreëerd. Een wereld die voldoet aan jouw persoonlijke normen en waarden. Aan jouw wensen en verlangens. Geen regels opgelegd door anderen gelden. Een wereld waarin je je helemaal ‘thuis’ en op je gemak voelt. Waarin je kunt zijn wie je bent.Anders nog, waarin je bent wie je bent.
Dé wereld, als wereld waarin je je begeeft. Je buitenwereld. Een wereld die er is en die zich om je heen ontwikkeld heeft. Een wereld waar in een continue stroom van alles gebeurt, van alles verandert. Waarin regels gelden gebaseerd op het er met elkaar kunnen of moeten leven. En op die regels en je gedrag word je aangesproken… Maar is dat dé wereld of toch eigenlijk ook jouw wereld…?

Dé wereld is immers ook een wereld zoals JIJ er naar kijkt en zoals JIJ er in acteert. Een wereld, jouw biotoop, vanuit de keuzes die jij zelf gemaakt hebt en maakt. Bewust of onbewust, opgezocht hebt. Gebaseerd op jouw oordelen en ideologieën. Een wereld die voor een groot deel gemaakt is door de aandacht die jij er aan gegeven hebt en nog steeds aan geeft. En die aandacht is gekleurd door meningen en invloeden van anderen waar jij je wat van aantrekt. Van invloeden van de media die jij allemaal voor jou als voor ‘waar’ aan neemt. Door marketing gericht op tijdelijk 'geluk', door je afkomst, cultuur en wellicht religie, etc., etc.. Het is niet de 'echte' wereld maar ook jouw wereld. En zo lang die wereld jou niet aan staat en je er zelf geen verandering in aan brengt blijf je bezig met een jezelf voor de gek houden. Met generale excuses verzinnen - die je zelf voor waar aan houdt - waarom het in jouw situatie niet anders kan. 

Toen ik nog voor het Internationale Rode Kruis werkte kreeg ik dagelijks al die zaken die er in de wereld speelden en waar het Rode Kruis bij betrokken was via internet op mijn beeldscherm. In de krant trof je de berichten meestal niet aan. Ze hadden geen invloed op bijvoorbeeld de Nederlandse economie, er waren geen Nederlanders bij betrokken en het was te ver van ‘ons bed’. De meeste mensen wisten er niet eens van. En toch speelde dit zich allemaal af in dé wereld om ons heen.

Tijdens mij masteropleiding liep ik o.a. stage bij de Media Groep Limburg. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat toch voor heel erg veel mensen het buurtnieuws, dat ze wekelijks gratis in hun huis aan huis krant kregen, de hoofdmoot van dé wereld is. Hoe verder weg, des te minder interessant. Veel in dé wereld heeft dan ook te maken met eigen aandacht en de relatie met jezelf.

Dé wereld om je heen is in mijn ogen dan ook beperkt en, zonder dat je er erg in hebt, grotendeels ook door jezelf gekleurd. Het is maar waar je de focus op legt en vanuit welke persoonlijke houding je er naar kijkt. En op die manier spiegelt je buitenwereld feitelijk je binnenwereld.

Ons bewustzijn heeft, anders dan ons onderbewustzijn en onbewust zijn, de mogelijkheid om te focussen en om te visualiseren. Door je focus/aandacht te veranderen, en dat is slechts een bewuste keuze, zet je je onderbewustzijn aan om die wereld waarin je dagelijks vanuit jouw wereld stapt, in een wat ander daglicht te zien.

Wellicht ervaar je stap voor stap meer dat jouw droomwereld weldegelijk om je heen aanwezig is. Je hoeft hem maar toe te laten en er in te stappen…


Frans Captijn
www.captijninsight.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten