vrijdag 23 januari 2015

Wat kom je hier eigenlijk doen?Wat kom je hier doen? Waar zoek je naar? Om misschien juist wel… waarom zoek je er niet naar om het te vinden?

Op het resort waar ik werk komen veel mensen heel bewust om te werken aan hun gezondheid. Ze nemen even een pauze en nemen hun vakantie meestal heel serieus. Ze werken aan hun fysieke conditie, doen aan ontgiften (detox) programma’s, volgen een meditatie of yoga retraite, of laten zich op een holistische manier totaal verwennen met een wellness arrangement.

Ze nemen hun vakantie serieus door er een moment ‘IK-tijd’ van te maken.
Vanuit inmiddels heel veel verhalen en steeds meer achtergronden die ik van het internationale gezelschap van gasten hoor, komen ze haast allemaal, mannen zowel als vrouwen uit de wereld van wat wel genoemd wordt ‘excessive busy-ness’. Een wereld van overdadige en extreme druk-doenerij waarin ze het betere stuk van hun leven gewoonweg negeren.

In de Ik-tijd en rust hier worden ze vaak eerst even onrustig. Pas dan blijkt dat al dat druk doen eigenlijk een onnatuurlijk natuurlijk gedrag is geworden. Het gedrag om bezig te zijn en vooral jezelf dan niet tegen te komen. En als ze dan eindelijk er aan toegeven dat er voor alles een seizoen is en hun vakantie respecteren als een moment van lichamelijk, emotioneel, geestelijk en soms ook spiritueel opladen, dan komt ineens die vraag weer boven. De vraag die eigenlijk onderhuids bij iedereen aanwezig is;

Wat kom je hier eigenlijk doen? Waar zoek je naar?

Wat doe je met je leven? Waar doe je het allemaal voor? Wat is jouw specifieke meerwaarde? Wat is eigenlijk jouw doel?

Kom op Frans, effe met twee benen op de grond blijven hoor ik sommigen die mij kennen denken. En ja ook ik hield me eigenlijk veel te weinig met die vraag bezig.
Als je het antwoord weet dan gebeurt er iets heel moois. Je gaat dingen van andere invalshoeken bekijken. Je merkt dat dat vluchten in al die drukte nog altijd je eigen keuze is (je kunt er weldegelijk onderuit). Veel te veel mensen doen (inmiddels) dingen die ze eigenlijk niet liggen om geld te verdienen om door te gaan met dingen die ze eigenlijk niet willen. Ze werken zich soms letterlijk kapot en besteden hun verdiende geld dan aan medische hulp om weer gezond te worden.

Neem vakanties serieus. Ga even door die grens heen van ‘ongemakkelijk’ voelen door écht IK-tijd te nemen en je eens los te koppelen van al je ‘ondersteunende’ sociale media. Geniet van de schat van het cadeau aan jezelf, je eigen stille bron, dat je na verloop van tijd en soms zelfs zonder er naar te vragen, antwoord geeft op dat waar je hier naar op zoek bent. Richting geeft én innerlijke drive om dat te doen wat je hier eigenlijk zou moeten doen. Wellicht een licht aan het eind van de tunnel…

Frans Captijn

1 opmerking:

 1. Hoi Frans,

  Weer een leuk stukje om te lezen en te overdenken.
  Ik ben het helemaal met je eens.
  Je kunt met je werk een fortuin verdienen, maar als je daarin niet happy ben ga je eraan onderdoor.
  Je brengt zoveel tijd met je werk door dat je het met plezier moet doen, ook al levert het financieel dan minder op.
  Als je je daarin goed voelt en daarnaast b.v. Yoga en sport om je geestelijk te ontspannen dan voel je je beter in je vel zitten.
  Dan regelmatig naar een plek waar je je "thuis"voelt, voor ons Thailand, dan heb je toch een fijn leven!
  Hartelijke groet,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen