vrijdag 4 juli 2014

Voor anderen zorgen… Regelmatig stank voor dank.


We zorgen met z’n allen wat af. We geven het beste van onszelf aan de ander en ontvangen vaak stank voor dank. Althans… zo ervaren we het regelmatig.

Tijdens een communicatiecafé kwam ‘zorgdragen voor’ als thema een tijdje geleden aan bod.
OSHO geeft er een hele mooie omschrijving voor. Hij zegt; “Zorgen is je hand in het donker steken als aanbieding om iemand anders in het licht te trekken.”

In die zin staat nogal wat als je er even dieper naar kijkt.
Je biedt jezelf als het ware aan. Je bent er gewoon en stelt je open om te helpen, te steunen. Voor de ander bied je de mogelijkheid om daar gebruik van te maken.

Waar het mis gaat is in en met onze eigen verwachtingen. Wij geven de invulling aan wat wij denken dat iemand anders nodig heeft. We willen actie. 
De praktijk is dat er gewoonweg ´zijn´ meestal actie genoeg is. Er wordt niet om zo heel veel gevraagd. Veel draait om aandacht, een luisterend oor, ruimte geven om een verhaal kwijt te kunnen en vooral géén adviezen.

Diverse keren ben ik mee geweest als hulp naar bedevaarten in Lourdes. Mijn schoonzus die daar een paar keer per jaar als gastvrouw op treedt organiseerde dan regelmatig gespreksgroepen. Steevast kwam er een blauw potje NIVEA op tafel. Niet om de boel soepel te maken. Dat ging meestal als vanzelf. Het potje bleef dicht maar waar het om draaide was die naam op het deksel. Ze gebruikte die naam als afkorting voor; “Niet Invullen Voor Een Ander”.
Vanuit de beste bedoelingen doen we dat overigens meestal wel. En als ons (opgedrongen) aanbod dan niet goed over komt dan ervaren wij dat als stank voor dank.

Als je wilt zorgen… wees er dan ‘gewoon’ voor een ander. Steek je hand uit en wees niet teleurgesteld als dat aanbod, door wat voor reden dan ook, niet wordt aangenomen. Er is (nog) geen behoefte aan, de ander is er niet klaar voor en wie zijn wij om de ander in, wat wij goed bedoeld noemen, "het licht" te trekken.

Niet invullen voor een ander en er alleen maar vanuit je hart zijn, zoals de deksel van dit potje zo mooi laat zien, is vaak meer dan genoeg.

Minder verwachten beperkt je eigen teleurstellingen en houdt je beter in balans zodat je er bent wanneer je nodig bent.

Frans Captijn

1 opmerking:

  1. Dag Frans,
    Mooi! Ik dacht even dat je reclame in je blog had geplaatst, tot ik de bijzondere invulling van NIVEA las...dat is er één om te onthouden.

    Hartelijke groet,
    Susan

    BeantwoordenVerwijderen