vrijdag 1 november 2013

Als je kunt kijken ben je bevoorrecht om te kunnen zien.

Gekke titel misschien. Hij kwam in me op toen ik gisterenmorgen met onze hond in het bos liep. 

Regelmatig hoor ik mensen zeggen; "Ja, jij hebt makkelijk praten. Jij hebt er nu de tijd voor." Jij bent in een bevoorrechte positie. En toch... dat is niet waar. Ik kom er hier achter dat het anders kan en daar heb je de plek waar we wonen eigenlijk helemaal niet voor nodig. Een andere comfort zone helpt wél mee. Het is je opstelling, je houding en het zijn je eigen keuzes.

Iedereen die kan kijken is in mijn ogen dan ook bevoorrecht om te kunnen kijken. Je hoeft het maar te doen. Het is je open stellen, niet gelijk oordelen, je gevoel toelaten. Een houding van; 'Goh... interessant' en van 'Wat valt er hier te ontdekken?'. 

En als je het over ontdekken hebt, dan heb je eigenlijk de basis helemaal te pakken. Ont-dekken. Dat is dat wat (nog) bedekt is, het is er namelijk al lang, zichtbaar maken. Het is er altijd al voor je geweest alleen je zag het nog niet. Door te kijken vanuit een enthousiasme om te kunnen en mogen ont-dekken zie je wat er daadwerkelijk méér voor je is. 

Zo duikt de zogenaamde 'Gulden snede' vaak op allerlei onverwachte plaatsen op. In kunst, architectuur, schoonheid en de natuur bijvoorbeeld. Het magische is dat wij als mensen ons heel snel aangetrokken voelen tot dingen waarin we, door te te kijken, die gulden snede (een speciale wiskundige verhouding van lengte van lijnstukken) zien.  En dat heeft weer te maken met de (af)stand van onze ogen en de (zelfde) verhouding in het vlak van waaruit wij kijken.
Je herkent het bijvoorbeeld in het patroon van de zaden in een zonnebloem, in de structuur van een bloemkool en in de vorm van een slakkenhuis. 

Het boeddhisme helpt ons hier door te stellen; 'Als je kijkt, kijk dan ook' De aansporing om te gaan zien.  Let niet alleen op kleur verschillen, diepte, schaduw, beweging in het beeld en bijvoorbeeld patronen (zoals die Gulden Snede) maar ook op het gevoel dat bij je op komt.

Met de dag zie ik meer omdat ook ik, net als jij tot die bevoorrechte groep hoor die kan zien. Er valt me steeds meer op dat er al lang was...

Frans Captijn

 


1 opmerking: