vrijdag 15 november 2013

Ont-dekken in de buitenwereld of eerst in de binnenwereld.Vanmorgen kwam het alweer over ontdekken. De plek waar we vertoeven nodigt er enorm voor uit. In de voorbereidingen van een aantal programma’s waar ik mee bezig ben is het een rode draad en veel mensen blijken een drang en hang naar ontdekken te hebben.

Ontdekken is avontuur, op reis gaan, tijd nemen en vaak je vertrouwde comfortzone verlaten. Voor sommige mensen letterlijk de rugzak meenemen en die speurtocht  gaan beleven. Andere steden bezoeken, kijken wat er te doen is. Maar ontdekken hoef je niet alleen in de buitenwereld. Echt ontdekken begint bij jezelf. Kijken wat voor geweldig mooie dingen jij eigenlijk in de wereld kunt brengen. Ben je je daar eigenlijk wel van bewust. Bewust van wat jouw waarde is?

Om eerlijk te zijn heeft het dicht (moeten) doen van een aantal deuren voor mij zo enorm veel deuren geopend. In-zichten opgeleverd. Ik heb veel over mezelf ontdekt en ontdek nog steeds meer.

Het mooie van ont-dekken is dat je eigenlijk de deksel er van af haalt. Het is er dus allemaal al lang al. Alleen kun je die dingen niet zien omdat ze, om een aantal metaforen te gebruiken, bedekt lijken te zijn onder een laag stof, in een of andere doos verstop zitten of gewoon achter een deurtje staan waar je nog nooit gekeken hebt. Tel daar bij op dat je nu eenmaal altijd doet zoals je dat altijd deed en niet de tijd neemt om eens even echt te ontdekken en alles blijft gewoon be-dekt. Enorm jammer, kan ik nu zeggen. Je vindt vaak werkelijk schatten die je al lang bezit. Ik ben dan ook blij en dankbaar dat ik hier bij mezelf en ook door mijn aanwezigheid en de omgang met anderen hier zo enorm veel mag ontdekken en zien ontdekken.

De afgelopen dagen ben ik met een leuk koppel in de weer die allebei uit een andere cultuur komen. Het is in een woord fantastisch om bij hen de inspiratie en energie te zien bij de ontdekkingen die ze in en over elkaar maken. Een ware verrijking.

Als je in de buitenwereld, die andere comfortzone, op ont-dekking gaat naar je binnenwereld, aandacht besteed en op speurtocht gaat, dan zijn die schatten niet alleen sneller zichtbaar maar openen zich ook nog eens mooier. Het geeft je de mogelijkheid om op een creatieve en fijne manier dat van jezelf in de wereld te zetten wat je werkelijk te bieden hebt.

Ook dit koppel komt er achter dat het er allemaal al lang was. Je moet er alleen even de tijd voor nemen om het te kunnen en ook willen zien en dan bieden die vondsten enorme schatten aan ervaringen, invalshoeken, creativiteit en vooral ook flow. Een levensavontuur waardoor je weer maanden met frisse moed vooruit kunt.

Frans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten