vrijdag 10 mei 2013

Ken jij het systeem waarin je functioneert?

Veel mensen zitten niet optimaal in hun vel laat staan in hun 'flow'. Ze ervaren onopgeloste vragen, denken daar overdag over na of liggen er ‘s nachts van wakker. Ze ervaren soms te hoge werkdruk, slechte onderlinge communicatie en een voor hen juiste 'klik' met en tussen vrienden, kennissen of collega’s op het werk. Zin-geving in hun leven en werk speelt steeds vaker op. Veel, misschien wel het meeste, ligt aan de omgeving, zo is de eerste gedachte. Misschien is dat ook wel zo. Als ze er rationeel over nadenken komen ze er vaak niet achter waar nu echt de kiem van de vraag of het probleem ligt. Vast staat... Het voelt gewoon niet goed.

Dat alles gaat niet alleen ten koste van genieten, geluk en plezier maar ook van productiviteit en kwaliteit die ze leveren naar en in hun omgeving.

Stel dat jij wel eens met zo'n situatie te kampen hebt.
Hoewel je omgeving vaak al lang in de smiezen heeft dat er iets mis is vanuit de toestand waarin jij zit, ben jij nog steeds in zelf opzoek naar oplossingen. De situatie raakt je soms al fysiek, metaal en/of emotioneel maar naar jouw 'systemische' dimensies (je patronen en interrelaties) heb je meestal nog niet gekeken.

Zicht op en het ervaren van het systeem waarin je functioneer, je relatie verbindingen & waarden, de energie daarin, de sfeer en bijvoorbeeld het vertrouwen, kunnen een verdiepend inzicht geven. Ze maken de onderstroom voor je zichtbaar en bieden handvatten om vragen, spanningen en/of problemen die zich daarin bevinden op te lossen. Je ervaart de onderstromen maakt de relationele context helder en maakt blinde vlekken voor jezelf zichtbaar.

Een systeem kun je definiëren als een set wederzijds afhankelijke componenten die samenwerken voor het gemeenschappelijke overkoepelende doel van het geheel. Een organisatie kun je zien als zo'n geheel. Een systeem bestaat uit verbanden en die verbanden bepalen de functie. Een systeem dat niets toevoegt, sterft. Jij kunt daar dus de dupe van worden.

Het raadplegen van een organisatieopstelling geeft een verdiepend inzicht in de systeemdynamiek en relationele context en brengt creatieve werkende oplossingsrichtingen of methoden zichtbaar, voelbaar én binnen handbereik.

Door te werken met opstellingen van personen als representanten in een ruimte óf beeldfiguren op een plattegrond, kun je met de deelnemer(s) datgene doorgronden wat zich laat zien. Het zal je verbazingwekkende in-zichten opleveren.

Frans Captijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten