vrijdag 12 april 2013

Er is weer iets te vieren! Happy Songkran!


Songkran is het Thaise Nieuwjaar. Hoewel het nieuwe jaar op 1 januari al begonnen is (maar voor wat betreft het jaar tal het Boeddhisme volgt  en dus op dit moment niet 2013 maar 2556 telt)  viert met op 13 april eigenlijk écht het Thaise Nieuwjaar. Het Thaise woord "Songkran" komt uit het Sanskriet en betekent: "verplaatsen" of "van plaats veranderen". In dit geval verandert de zon haar positie.

13 April Wan Sangkhan Lohng. Mensen maken hier hun huizen schoon en bereiden zich voorop het festival van het nieuwe jaar dat op deze dag begint. In de Song Kran parade in Chiang mai worden Boeddha beelden uit de tempels van de stad op praalwagens meegevoerd. Groepen uit de diverse districten van de provincie, muziekanten en mensen in traditionele klederdracht lopen mee. Ze worden langs de route door de toeschouwers royaal met water besprenkeld.

Waar wij wonen vieren we Rod Nam Dam Hua. Lanna (Noord-Thaise mensen) vieren de Su Ma Karawa. Ze bieden aan ouderen hun excuses aan voor hun ‘slechte daden’ uit opzet of per ongeluk. Ze tonen dan hun dankbaarheid en respect. Aan de monniken in ons dorp wordt vroeg eten aan geboden. Ook bij ons worden kleine zand Chedis gemaakt (zie verder en zie foto. 

14 April Wan Nao.  Mensen bereiden en gebruiken op Wan Nao gekookt en bewaard voedsel om voor de volgende dag te kunnen offeren. Op deze dag gaan mensen ook naar de Ping Rivier om zand op te halen om Chedis te kunnen bouwen (zie foto). Ze versieren ze met papier slingers en bloemen, binnen de tempel compound. Wanneer ze gesloopt worden verhoogt het zand van de chedis het niveau van de binnenplaats van de tempel.

15 April Wan Payawan. Op deze, feitelijk eerste dag van het nieuwe jaar, komen de Taaien vroeg samen bij de tempel. Ze bieden het eten dat ze de dag tevoor hebben klaar gemaakt, fruit en nieuwe gewaden en andere goederen aan de monniken aan. Dit was traditioneel de dag waarop traditioneel (gematigd) het waterspel begonnen is (momenteel lijkt het een beetje uit de hand gelopen).

16 April WAN-Park Bpee. Op deze dag vereren de mensen hier hun voorouders, ouderen, of mensen die ze respecteren om hun gevorderde leeftijd of positie. Ze gieten uit respect geparfumeerd water over de handen van deze mensen, die op hun beurt de deelnemers aan deze ceremonie zegenen.

Het feest  in de grote steden (waaronder Chiang Mai) duurt  tenminste drie dagen tot een week. In deze periode gaan de bewoners uit de grote steden terug naar hun eigen provincies om samen met hun families dit feest te beleven.

Het  moderne Songkran wordt ook wel "het feest van het water" genoemd omdat gedurende de drie dagen iedereen elkaar nat mag gooien met water. Langs de weg staan hele families met emmers water, tuinslangen en waterpistolen klaar om voorbijgangers nat te gooien. Pick-up trucks rijden langzaam rond, vol met mensen die in hun midden een groot watervat hebben. Met bakjes gooien ze iedereen nat die ze maar tegenkomen. Vaak hebben ze ergens een groot blok ijs opgehaald om het water ijskoud te maken. Vooral mensen met paraplu’s en nog droge mensen zijn het mikpunt.

Sommigen hebben bakjes met wit mentholpoeder (soms ook vermengd met water) bij zich om mensen vegen in hun gezicht te geven. Jonge mannen gebruiken het witte poeder vooral om aantrekkelijke meisjes en jonge vrouwen aan te raken en witter te maken (een witte huidskleur wordt in Thailand mooi gevonden, gewoonlijk gebruiken Thaise vrouwen dagelijks talkpoeder om iets witter te lijken). Iedereen heeft veel lol en doordat het zo warm is, is het vele water een welkome verkoeling.

In de ochtend wassen de monniken de Boeddhabeelden (om genoeg regen voor de rijstvelden af te smeken) en vaak worden kleine dieren uit hun kooi vrijgelaten. Ook worden tijdens deze dagen de grootouders, oudere familieleden en leraren geëerd door de jongere generatie. Met de handpalmen tegen elkaar gieten de jongeren geparfumeerd water over de handen van de ouderen. In ruil hiervoor krijgen ze wensen voor goede gezondheid, een lang leven en welvaart.

Happy Songkran dus!

Frans Captijn


Geen opmerkingen:

Een reactie posten