vrijdag 30 november 2012

Weg met stress! Waar draait het leven echt om?Dagelijks zie ik diverse keren het beeld van de foto hiernaast.
We glimlachen er bij (zou dat Thais zijn?) en ook nu weer kwam onze pup Kadhow ineens als leermeester naar voren.

In een dialoog werd gesteld dat het Boeddhisme eigenlijk geen stress kent. Natuurlijk wel het woord ‘Stress’ maar niet zozeer de uitwerking. 

Een van de docenten gaf aan dat stress alleen door jezelf wordt veroorzaakt. 'Je kiest voor je eigen lijden' gaf hij aan. De stress komt door alle tollende gedachten in je hoofd. Je bent continue, en vaak zonder dat je dat zelf in de gaten hebt, in gevecht met jezelf. Je accepteert niet de signalen en geluiden uit jezelf van wat je echt ‘van harte’ wilt. Zegt onvoldoende 'nee' en probeert om van het pad dat onder je ontstaat steeds maar weer af te wijken. Meestal om anderen een plezier te doen en/of je ego te bevredigen. Eigenlijk wijs je jezelf af. Omwille van wat…?

Als je aan die signalen uit jezelf geen gevolg geeft, zorgt je geest er voor dat je langzaam aan lichamelijke klachten gaat krijgen. Zoiets van; ‘Wie niet horen wil, die moet maar gaan voelen.’ Geef je ook daaraan geen of onvoldoende aandacht dan worden die signalen sterker. Tot je, zoals ik zelf ervoer, in een burn-out terecht komt. Veel andere en misschien veel ergere uitwerkingen zul je vast ook kennen. Ik kan en mag het gelukkig nog na vertellen.

Als een stemmetje in je hoofd (ego?) je continue opdrachten geeft om, tegen je zielgevoel in, door te gaan, te presteren, zaken neer te zetten, of iets dergelijks, dan gaat dat een tijd lang goed. Toch put je je batterij van ‘geven’ op een negatieve manier uit. Je levert immers continue een innerlijke strijd. 
Doe je echter de zaken vanuit je hart, die dingen die je oprecht liggen, je levensmissie volgen, dan lukt dat zonder problemen veel en veel langer. Het is zoiets als de energie die je krijgt als je verliefd bent. Ik heb nog nooit gehoord dat mensen een burn-out kregen door verliefdheid. Ze konden de ‘rat race’ van hun werk er zelfs in die periode zonder problemen nog beter door aan.

En toch. Voor jou vanuit een positieve of negatieve invalshoek energie leveren, acteren, kan alleen als je regelmatig tijd neemt voor ontspanning, de batterij opladen én (veel)bewuster leven. Kadhow leert ons dagelijks dat na een tijd van spelen en plezier er ook een tijd van totale ontspanning nodig is. Recharging Hij weet dat van uit zijn natuur. Wij leren het deelnemers in onze programma’s op een fantastisch mooie en fijne manier weer aan. De meeste mensen zijn het afgeleerd in de wereld van ‘Ik ren dus ik ben’.

In het 2e nummer van het blad Rootsmagazine (de opvolger van het natuurblad Grasduinen), las ik in 2010 een artikel over rust en ontspanning. Zelfs werkmieren verdelen hun tijd goed. Kadhow geeft ons aan dat tegenover een uur spelen ook ongeveer een uur rust/ontspanning staat. In het westen zijn wij mensen er echter trots op om anderen te zeggen dat we maar 6 uur of minder slaap nodig hebben. Als daar ook nog zo’n 6 uur ontspanning bij komt dan is de kans op stress nihil. Meestal is dat echter niet zo.

Boeddhistische monniken hebben ook genoeg aan 5 – 6 uur slaap maar ze ‘werken’ anders en houden zich met heel veel andere dingen bezig vanuit de acceptatie dat alles precies op het juiste moment komt en is zoals het nu eenmaal is. Een andere levenshouding, geen innerlijke strijd.

Waar draait het leven bij jou écht om? Geluk, plezier, vrede, liefde, gezondheid? Stop je je geluk in tijdelijke dingen dan kun je er van uit gaan dat je ‘geluk’ ook tijdelijk is. Geluk komt niet op jouw af. Je moet het zelf zoeken en oppakken. De factor ‘TIJD’ is daarbij de grootste waarde. Wacht dus niet te lang om te luisteren naar je echte zelf. Pak je kansen.

Ren niet, zoals ik dat deed, door omwille van …? Neem een voorbeeld aan een pup en neem tijd voor rust. Je zult zien dat je daardoor ook veel beter presteert en creatiever wordt. Jij en je omgeving genieten zoveel meer.

Stress zit in je hoofd? 
De dialoog gaf mij in ieder geval aanleiding om op dit blog te delen.
En, o ja, ik slaap al maanden achtereen werkelijk ‘als een kanon’.

Frans Captijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten