vrijdag 26 oktober 2012

We lijken zo gezond te zijn dat we volgens mij hartstikke ziek zijn.OK, ik ben geen arts maar ik ken er wel veel. Nu we hier een tijdje in Azië wonen praat ik ook met artsen die allerhande ziektes in tropische landen kennen en ook goed weten te behandelen.

Al een tijdje kamp ik met de vraag: ‘Wie is er nu gezonder? Zij hier of wij (daar)?’

Als je vanuit West Europa of Amerika een verre reis gaat maken wordt je altijd geadviseerd om contact op te nemen met een of andere vorm van een Gezondheidsdienst. Dit om advies te vragen over de vaccinaties die je bij een bezoek aan het land van bestemming zou moeten hebben. Vaak nog een aardig duur grapje overigens. De aanbevelingen lijken, als je sommige reisgezelschappen er op na vraagt, vaak ook nog afhankelijk van plaatselijke arts te verschillen.

Als je vanuit Azië een reis maakt naar Europa wilt maken krijg je dat advies meestal niet. Als je er al iets over hoort of op internet over op zoekt dan kom je op Tetanus uit en soms gaat het nog over de jaarlijkse griep golf of soms Q koorts.

Waarom krijgen wij dan soms hele cocktails voorgeschreven van allerhande zaken om vooraf in te nemen zodat er op onze vakantie voor wat betreft onze 'gezondheid' zo min mogelijk mis kan gaan?

Bij mij komt in ieder geval, nogmaals als niet medicus, het idee op dat we zo langzamerhand ziek zijn van ‘gezondheid'. Daarnaast zijn er veel, goed opgeleide, artsen hier die er vaak om lachen maar toch...

Afgelopen week hadden we een fijne ontmoeting met twee gedreven mensen uit Maleisië die zich al meer dan 14 jaar inspannen om gezonde producten op de markt te brengen. Als je je er eens in verdiept dan schrik je waar chemische concerns en multinationals ons dagelijks in onze 'welvaartsstaat' allemaal mee verrassen. 

Natuurlijk zijn verhalen van geur, kleur en smaakstoffen en ‘E-nummers’ ons al wel veel langer bekend. Nu kwamen we er achter dat in lage concentraties haast in ieder product een soort chemische dump plaats vindt. In speelgoed, cosmetica, frisdranken, tandpasta’s schoonmaakmiddelen, wasmiddelen, voedingsmiddelen,huid- & haarverzorging en noem maar op. Als de invloed van die giftige chemicaliën die je via je mond, je longen of je huid binnen krijgt je op enig moment te veel wordt dan gooi je gewoon een tegen medicijn naar binnen en dat maakt je weer ‘Gezond’.

Zou dat dan misschien een antwoord op mijn vraag kunnen zijn? De grote meerderheid van de mensen hier hebben of kennen al die fantastische producten die in grote marketing reclames worden aangeprezen (omdat je ze eigenlijk helemaal niet nodig hebt) (nog) niet.

Wij zijn zo (on)gezond dat we nog nauwelijks resistent zijn tegen soms de kleinste kwaaltjes. Dagelijks worden we een beetje zieker gemaakt met alles wat we eten en gebruiken. Wie weet zijn ze hier toch veel gezonder dan wij.

Wat een veranderingen en nieuwe inzichten... Nog nooit had ik me in mijn baan die gericht was op veiligheid en gezondheid in Nederland hierin verdiept. Nu roept de ontmoeting met deze twee mensen uit Maleisië toch op om eens verder op onderzoek uit te gaan. 

De ervaringen en inzichten bouwen we in ieder geval in één van onze werkprogramma’s in. Met erkende specialisten daarvoor hebben we de eerste contacten al gelegd.

Wordt dus zeker vervolgd.


Frans Captijn


Geen opmerkingen:

Een reactie posten