vrijdag 28 september 2012

Worden we in het westen niet enorm voor de gek gehouden?Onlangs hadden we weer een interessante gast voor een buddy-traject. Dit keer iemand uit Duitsland. Hij merkte op dat in dit land Thailand, waar we nu zitten, echt alles anders is. Dat klopt ook. Niet om te zeggen dat dat beter of slechter is. Wie ben ik of zijn wij? Toch ga je na verloop van tijd automatisch steeds meer vergelijken.
              
Hoe langer je hier vertoeft hoe meer dat gebeurt. Je hoeft niets te romantiseren. Het is zoals het is en toch… Steeds meer komt de vraag in mij op of we in het westen op veel punten niet heel erg voor de gek worden gehouden. Zoals een 'goed ambtenaar betaamt' zal ik me inhouden maar toch.... 

Door onze ‘hol-' en ‘ieder voor zich’ cultuur valt het niet eens op tot… je in een andere comfortzone terecht komt en geconfronteerd wordt met verschillen. Nogmaals, niet om af te geven maar wel om eens tot ‘over-denken’ aan te zetten. En voor de notoire ‘Ja maar…’ denkers zal er zeker een al dan niet wetenschappelijk onderbouwde uitleg zijn. Ik praat nu even alleen maar over gevoel.

Wij hebben allebei een scooter aangeschaft. In Nederland kun je niet exact het zelfde model krijgen maar als je vergelijkt zie je tussen de Thais/Vietnamese modellen en de modellen die je in Nederland kunt krijgen niet zo gek veel verschillen. De machine hier kost nieuw iets meer dan ⅓ van de prijs in Nederland, heeft een topsnelheid van zo’n 100 km/h en verbruikt dan 1 op 50 normale benzine van € 0,88 per liter. Hoe kan het dan dat het zelfde motorblokje bij de helft van de snelheid in het westen zo’n beetje het dubbele dan hier gebruikt?

Als je hier vlees koopt bij, jawel de Makro, valt je buiten het gigantische prijsverschil met onze supermarkten bij een in onze ogen fantastische kwaliteit, ook iets bijzonders op. Als je het vlees in de pan bakt of braadt blijft het het zelfde formaat. Wil je hier een stuk kip? Dan schrik je ook alweer. Of ze al ‘plof-kippen’ hebben weten we niet maar ook hier viel, gisteren nog op dat je na het eten van een halve kip ook echt het idee hebt dat je goed kip gegeten hebt.

Gezondheidszorg. Niet te klagen (zeker niet in de grote steden). Er is hier zelfs vanuit het westen ‘medisch toerisme’. Kort en goed vertelde iemand uit nota bene Nederland dat ze zich met haar behandeling tegen geconstateerde kanker liever hier in Thailand liet helpen. Ze was er geen nummer en werd, tegen minder dan de helft van de kosten, behandeld als prinses Maxima zo gaf ze aan.
Ook met onze eigen jongste hadden we die ervaring twee jaar geleden. Twee dagen ziekenhuis opname, röntgenfoto’s, inzet van een kinderarts, ambulancetransport, privé zuster, eenpersoonskamer met tv en mogelijkheid voor de ouders om ’s nachts te blijven. En toen… afrekenen. De verzekering in Nederland betaalde uiteindelijk niets aan ons uit. Reden? Het bedrag van de facturen samen bleek minder te zijn dan het eigen risico van € 100.

Flitspalen of andere vormen van radarcontrole kennen ze hier ook niet. Jawel, er zijn verhoudingsgewijze, meer en ernstigere verkeersongevallen dan in Nederland maar is dat vreemd? Het merendeel van de bevolking rijdt (meestal ook nog zonder help) met twee of drie personen in T-shirt en korte broek op een brommer of scooter. Gemiddelde snelheid zo’n 60 – 70 km/uur. In pick-ups zit familie of personeel vaak achter met elkaar los en in de open lucht in de bak van de auto. Of flitspalen bij zouden dragen aan verhoging van de verkeersveiligheid?
Feit is dat mensen hier veel meer rekening houden met elkaar en ook de claxon eigenlijk niet gebruiken. Er is tijd, ze zijn wel wat gewend en jij mag zelf je rijstijl bepalen zo lijkt het.

Een fles (1,5 liter) Coca-Cola in de supermarkt € 0,60. Bioscoopkaartje (James Bond: Skyfall) in een super de luxe bioscoop met mega groot scherm, € 4,25. Een originele Magnum (kies maar welke smaak chocolade je om je ijs wilt) € 1,=.

Rioolbelasting? Waterschapslasten? Hondenbelasting? BTW-verhoging per oktober 2012 / 2555?
OK. Als je een wijnliefhebber bent dan moet je met meer dan 300% tax hier wel even je beurs trekken maar er zijn alternatieven zat. Een fles (0.7 L) Thaise Sangsom Rum (voor in de cola) €6,75.

En misschien nog wel het mooiste... De herhaling Rabies van onze hond voor € 1,40...  en dat is inclusief de groene penning én het hondenpaspoort. Je vraagt je af...

Overal is een verklaring voor en wat voor of tegen te zeggen en toch…

Af en toe krijg ik het idee dat we in het westen op veel punten toch enorm voor de gek worden gehouden óf houden ze zich hier misschien voor de gek?

Frans Captijn

1 opmerking:

  1. Inderdaad: mooi voorbeeld over illusie en werkelijkheid. Leven we niet allemaal in onze eigen illusie of werkelijkheid? In wezen bestaan beiden niet... Het ligt er ook aan vanuit welk perspectief we kijken. Ik heb e.e.a. hierover beschreven op mijn site:
    "Probeer eerst zelf eens vaker uit om je omgeving vanuit een ander perspectief te bekijken. Merk vervolgens op hoe je gevoel en je visie steeds verandert naarmate je iets vanuit een andere hoek waarneemt."
    Frans, jij neemt de wereld om je heen nu vanuit een heel andere hoek waar. Mooi dat je dat ook ziet en opmerkt dat de wereld niet is zoals je altijd had gedacht!

    BeantwoordenVerwijderen