vrijdag 21 september 2012

Geen nader onderzoek. Gebruik je veerkracht eens wat meer...


Een ultieme 'Take it easy' ervaring.

Vanmorgen viel hier de stroom uit. Geen schrik of onrust zoals wij op onze kantoren en in onze wijken in het westen wel mee maken. Je komt er gewoon achter doordat de föhn het niet meer doet, het internet uit valt en zelfs de douche ineens met het leveren van water stopt. Wij leven hier in de bergen en de pompen voor het douchewater worden door stroom aangedreven. Er komt ook niemand ongerust naar buiten om te kijken of het wel écht zo is dat 'alles er uit ligt'. Het is gewoon zo!

Mensen ontmoeten elkaar ook niet ineens voor het eerst in zo'n situatie. Ze kennen elkaar immers van haver tot gort en ook al lange tijd. In de westerse kantoren komen mensen elkaar bij stroomuitval vaak ineens 'nieuw' op de gang tegen. Effe schrikken...waar moet je het dan met die nieuwelingen ineens over hebben. Het 'bindt' om dan samen over de ontstane situatie te klagen. Je zet er gelijk op in om dat een aantal weken te blijven doen omdat je dit toch echt moet gaan evalueren...

Hier in Azië betekent het gewoon je veerkracht gebruiken en tonen. Hier hebben de mensen dat van nature. Ze kijken over het algemeen nergens van op en gaan mee met de stroom van verandering (in het specifieke geval van vanmorgen zelfs zónder stroom). Take it easy.

Hoewel ook wij hier met activiteiten aan de slag waren zorgde de stroom uitval voor een veel betere en diepere meditatie (er was totale stilte) en daarna, omdat we daar stroom voor nodig hadden, voor een aanpassing in het programma. We namen gewoon even pauze, wonden ons er verder niet over op en zochten (in ons geval) het zwembad even op. 
Met een lach kwamen er spontane reacties van: "We halen het later wel weer in", "Stress is jammer van je energie" en van "Kun JIJ er iets aan veranderen?". Inderdaad dat moeten mensen van het energiebedrijf doen en daar moet je dus even op wachten. Ook dit keer kwam dat allemaal weer goed. 

Als ‘de prik’ er dan weer op staat, start je weer op, ga je even douchen en gaan zaken gewoon weer verder vanaf het punt waar je gebleven was. Een vorm van ultieme veerkracht zo zou je kunnen zeggen. Zelfs je blog maak je wat later én je hebt gelijk een actueel onderwerp.

Eigenlijk een zalige ervaring en een wijze les. Wat cultuurverschil je al niet kan bijbrengen… Een onderzoek wordt er overigens naar de stroomstoring ook niet ingesteld. Niemand vraagt er naar en waarom zou je daar nu tijd en energie aan verspillen. Mijn voormalige burgemeester uit Landgraaf had al weinig op met evalueren. Als het dan moest, dan kort en zakelijk. "Als je evalueert doe je een hele tijd niets", was zijn leus. Die kwam ook nu weer even in me op zo je leest. 

Zet in op en gebruik je eigen veerkracht. Zeur niet en geniet wat meer van die extra ‘pauze’ die je zomaar ontvangt. Het is slechts een technische storing en daarvan hoef jij niet gestoord of verstoord te raken.

Een geruststellend idee. Wen er gewoon aan. Volgens mij geldt dat niet alleen bij stroomstoringen.

Frans Captijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten