vrijdag 23 februari 2024

Mis je iets als je het nieuws mist?

Mijn schoonmoeder, ja nu ik weer getrouwd ben kan ik daar over praten, merkte een paar weken geleden op dat het nieuws op televisie steeds negatiever wordt. Op haar leeftijd van (dit jaar) 80 jaar, ziet ze steeds meer schietpartijen, misdaad, tragische ongelukken, diefstal, corruptie, moorden, dierenleed en berichten over oorlogen en andere ellende in de wereld. Ze vertelde het onlangs aan Phatsamon. Het wordt er allemaal niet vrolijker op zei ze en het maakte haar wat verdrietig en ook een beetje moe. Haar toekomst is nog maar kort maar wat een toekomst krijgen haar kleinkinderen?
Zet de radio en televisie gewoon uit is misschien een makkelijke oplossing. Hoewel...

Ook voor mij blijft het zo af en toe volgen van het nieuws en lezen van de koppen toch verslavend werken. Wellicht omdat ik hier in dit dorp waar we aan het bouwen zijn een van de weinigen niet Thai ben en toch wat 'op de hoogte' van de buitenwereld wil houden. Van alle 'sociale' media heb ik jaren geleden afscheid genomen. Tot op de dag van vandaag bevalt me dat nog steeds prima.
En toch, ondanks dat er in ons dorp zat gebeurt, dat 'verslavende' nieuws...

Ik moet mijn schoonmoeder gelijk geven. Als ik al op de websites van NOS punt nl of Nu punt nl kijk dan gaat er bijna geen dag voorbij of de eerste reeks artikelen gaan over doden, moord, verkeersongelukken, ontvoering, demonstraties, drugs laboratoria en handel, branden, oorlogen, wapenwedloop (om de vrede te bewaren???), machtsspelletjes en politiek gedoe. Ik kwam er achter dat je je op misdaadberichten zelfs kunt abonneren. Dan 'mis' je tenminste gelukkig niets...

En zeker weten is die toenemende negatieve nieuwsstroom niet alleen in en vanuit Nederland. Het zijn veel invloeden (of beinvloeding) van ver daarbuiten. En ja, de wereld is een dorp maar wat moeten we nu als voorbeeld toch al jaren met al die berichtgeving en schandalen over blerbek Trump? Is het niet verspilde tijd om dat te weten, laat staan je daarin te verdiepen?

Ik heb een hele goeie Franse kennis, Olivier Morin, die regelmatig vertelt dat we niet voor niets op een bepaalde plek in de wereld wonen. Op die plek kunnen we onze talenten delen en proberen te helpen bij dat wat nodig is. 
Die hele grote wereld is voor iedeereen te groot. Alles dat daarin gebeurt leidt af en draineert je energie in relatie tot dat wat je weldegelijk direct om je heen kunt betekenen. 

Energie drainage. Inderdaad. De media overdracht gaat sneller en sneller en we proberen maar bij te blijven met het 'nieuws'. Met dat wat er om ons heen gebeurt. De vraag is alleen wat de keuze van onze persoonlijke reikwijdte is van dat 'om ons heen'. Is dat alle negativiteit, waaraan je niets kunt veranderen, van de hele wereld? Geniet je er van (en heb je er tijd voor over) om je dag in dag uit te laten besmetten met negativiteit als een soort van nieuwsmasochisme? Wat moet je er allemaal mee? 

Eigenlijk is 'nieuws', als je er heel even bij stil staat, ook altijd al oud. Het is verworden tot een haast voortdurende negatieve beinvloeding van ons, afgewisseld met reclames voor dingen die je niet nodig hebt en waar je ook al niet op zit te wachten. 
Zeker als je er ook maar een heel klein beetje bevattelijk voor bent, en wie is dat niet, levert het je allemaal geen extra levensvreugde op anders dan dat je er misschien met anderen 'over mee kunt praten'. Of je moet misschien voortdurend dankbaar zijn dat jouw, hele kleine wereld om je heen, er anders uit ziet en dat je tot nu toe van al die andere ellende bespaard bent gebleven. 
Als het echt nodig is dat je iets moet weten, dan hoor je het toch nog wel op tijd is mijn ervaring. 

En misschien is dat het beste antwoord op de 'verslaving' van het volgen van het nieuws en de media. Al die negativiteit slurpt voortdurend je energie weg en maakt, net als de ervaring van mijn schoonmoeder, alleen maar somber. Energie en tijd die je veel en veel beter kunt besteden aan zo lekker mogelijk Leven. 

Is dat je kop dan maar in het zand steken? Volgens mij niet. Aan 99.9% van al die berichten kun je helemaal niets veranderen laat staan dat je er enige invloed op kunt uitoefenen. Wil je immers 24 uur per dag met je standaard demonstratiebordje 'BAH', dat zo goed als overal op van toepassing is, gaan rondlopen? Ook dat verandert niets.

Mis je iets als je het nieuws mist?
Zeker weten! Je mist dagelijks bakken met negativiteit die over je heen wordt gegooid. En die constatering is geweldig nieuws wat mij betreft!

Mijn wijze uil Otus liet zich door het nieuws ook nooit verstoren. Hij/zij wist het eigenlijk al lang. 
Zonder al die negatieve invloeden en beinvloeding leef je gezonder, blijf je beter in balans en ben je stukken vrijer en blijer. 
En, als bonus, je bespaart op tijdverspilling. Je houd immers stukken meer tijd over om te genieten van- en dat te doen- waar het leven voor jou echt om draait.
 
Frans Captijn (Gangey Gruma) 

2 opmerkingen:

  1. Ik herken de gevoelens van je schoonmoeder heel goed!
    De journaals en praatprogramma's op tv staan bol van negatieve gebeurtenissen, ik kan er vaak niet naar kijken......
    Zet de nieuwsradio aan en er gebeurt hetzelfde, zoveel narigheid......
    Vandaar dat ik blij ben dat ik spotify heb en gewoon muziek hoor waar mijn interesse naar uitgaat.... Ook geen nieuwsberichten elk heel uur waar de zoveelste schiet/steekpartijen vermeld worden.
    Op deze manier probeer ik regelmatig de negativiteit te ontlopen.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In mijn ogen goed bezig Carla. Het verandert niets aan de negativiteit die alleen maar lijkt toe te nemen. Wel kun je je er op deze manier tegen beschermen en dat heb je gelukkig altijd nog zelf voor het overgrote deel in de hand. Het afgekoppeld zijn van het nieuws lukt me met de dag beter. Het is afscheid nemen van een verslaving vanuit je wil. Wie is er nu immers de baas over jou? Volgens mij ben je dat zelf en ja, dat is even afkicken soms. Vandaag wederom een nieuwe stap gezet omdat ik allerhande ongewenst nieuws en reclame op mijn mobiel kon uitschakelen. Het daggebruik van mijn mobiel dat ik elke maandagmorgen van de afgelopen week automatisch krijg toegestuurd daalt ook drastisch. Het bestaat nagenoeg nog alleen uit het contact met mijn kinderen en familie en het af en toe kijken van een YouTube filmpje. Heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen