vrijdag 10 februari 2023

Geen 'spionage' ballon maar wel een nieuwe ster aan het firmament. Even voorstellen: Singto.

We stonden, dinsdagmiddag 8 februari om vier uur,  op het punt om de badkamervloer voor ons nieuwe huis op afschot te gaan storten. De betonmolen was al gevuld met het juiste mengsel en gelukkig nog zonder water en draaide nog niet. Het onderlaag van de vloer was voor het storten al schoon- en nat gemaakt. 

Ineens onze hond Cupid helemaal over de rooie. Gebeurt wel eens vaker en ik sloeg er niet veel acht op. Phatsamon vroeg me even geen lawaai te maken. Ze hoorde volgens haar in de verte het geluid van een puppy in paniek. 
Volgens mij was het een roofvogel die ook dat soort geluid maakt om aandacht vanuit de lucht te trekken. Maar voor de zekerheid stopte we onze activiteiten en gingen we toch even op speurtocht.

Op ongeveer honderdvijftig meter bij ons huis dat we aan het bouwen zijn vandaan, in het bos, was daadwerkelijk een super kleine (ongeveer 5 weken oude) puppy. Gewoonweg gedumpt tegen een boom en tussen wat takken. 
Werkelijk, een walchelijke actie. Ik begrijp dit soort mensen niet die vooraan in de tempel zitten om te chanten, donaties te geven aan de monniken, en te vragen voor een beter volgend leven. Volgens mij, maar wie ben ik, werkt Karma toch echt anders. Helaas kom je dit soort mensen overal in de wereld tegen. 
Het komt vast door mijn opvoeding en de invloed van mijn moeder hoe je respectvol met (huis)dieren om moet gaan. Dieren dumpen? Zoiets doe je gewoon niet en het vertelt in mijn ogen heel veel over wat voor persoon je bent. 

Het dier zat werkelijk bomvol met luizen, vlooien en teken. Geen feest kan ik je zeggen en we zijn er die dag tot laat in de avond en zelfs midden in de nacht mee bezig geweest om, niet gelogen, meer dan duizend van die kriebels te verwijderen. Door het krabben en bijten zat haar huid vol met wonden en bloedstolsels, kortom, zeker voor deze kleine 'leeuw' geen pretje. De 'stofkam' moest er door omdat ook wasbeurten en andere middeltjes niet goed werkten. Pas vanmorgen was ze eindelijk helemaal schoon. 

Van Cupid hadden we nog haar eerste kleine bench. We hadden die aan de zus van Phatsamon uitgeleend maar ze gebruikte hem niet meer. Dat kwam goed van pas.  

Hondenroedelleider Kadhow ging er goed mee om en toonde zich security guard tijdens de nacht door buiten naast de kooi te slapen en die kleine veilig te houden (bijvoorbeeld tegen slangen en leguanen). Wel laat hij zien en merken dat hij 'in charge' is en de baas blijft. 

Cupid helmaal in haar nopjes. Ze heeft, in haar ogen, een speelkameraadje die het ineens doet. Wat ik daarmee bedoel is dat we, toen we Cupid kregen haar een knuffelleeuwtje gegeven hebben. Het is haar puan (Thais voor vriendje) en geloof het of niet, die teddybeer lijkt sprekend op onze nieuwe ster aan het firmament. Toch zal Cupid nog een paar weken moeten wachten met haar 'ruige' spel. De puppy moet eerst wat aansterken en groeien. Nu af en toe even met elkaar aftasten maar wel met Cupid aan de lijn. 

We houden 1 januari maar aan als haar verjaardag.  
Volgende week (na ongeveer 45 dagen vertelde de dierenarts ons hier) gaat ze voor haar eerste check en injectie set. Sterilisatie  over een aantal maanden bij de dokter in Chiang Mai die ook Kadhow en Cupid prima geholpen heeft. 

En dan kom je op het zoeken voor een naam voor in haar paspoort (vaccinatieboekje). Vele namen passeerde de revu. En uiteindelijk bleven we toch hangen in een Thaise naam voor deze wederom 'no brand' Thaise hond. 

SINGTO 
(wat betekent (kleine) leeuw). 

Ruimte hebben we hier meer dan genoeg en aan aandacht en verzorging zal het ook niet ontbreken. En toch... onvoorzien toch ook wel weer een verandering en soms natuurlijk ook beperkingen in relatie tot keuzes in de toekomst. Daar staat vast ook weer heel veel plezier tegenover. Dieren horen er in ons leven gewoon altijd al bij. Wat overigens niet wil zeggen dat we staan te trappelen om nog meer van dit soort verrassingen door mensen die hun dieren over de schutting gooien.

Het wordt vast een mooi avontuur met deze Singto erbij.  

 
Frans Captijn (Gangey Gruma) 


2 opmerkingen:

  1. Ach, wat een geluk dat Singto bij jullie in de buurt is 'gedumpt'........
    Dat wordt vast en zeker een heel fijn leven voor haar!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daar zetten we op in Carla. Dank voor je reactie

    BeantwoordenVerwijderen