vrijdag 21 oktober 2022

Wereldleiders ‘regeren’ en laten velen onnodig creperen…

Het is toch allemaal meer en meer scheef aan het groeien in onze wereld.
Met ons belastinggeld doneren we wereldwijd aardig wat af. Hoe die wereldwijde belasting donaties door regeringen gebruikt worden geeft in mijn beleving een steeds grotere scheefgroei te zien.
 
Wapens, wapens en nog eens wapens. Al meer dan bijna drie kwart jaar horen we niet anders meer. Voor biljoenen wordt erin gestoken en gaat eraan op. Als broodjes die over de toonbank gaan waardoor de andere ‘boodschappen’ uiteraard maar even moeten wachten. Afgelopen woensdag werd bijvoorbeeeld bekend dat het EU-parlement in de begroting van volgend jaar nog eens 850 miljoen euro extra voor deze oorlog en de gevolgen daarvan wil opnemen. Ferme taal van wereldleiders die aangeven dat we er allemaal mee door gaan 'zolang het nodig is'. En dat bovenop het bedrag van 18 miljard euro voor het komende jaar dat Europa dat al is toegezegd. 

Je zou haast gaan denken dat er meer achter zit. Jaren moest defensie bezuinigen en werd ook ingezet op het ondersteunen van 'vredesmissies'. Op zich niet verkeerd. Ook inzet van defensie bij rampen in ons land was en is een goeie zaak. De 'wapenspeciaalzaken' zagen de inkomsten toch niet zoals verwacht stijgen en dat wat er nu speelt is immers voor hen weer eens een gigantische boost. Angst doet het goed. We zagen (en zien) het immers ook bij een virus dat jarenlang de media aandacht (of propaganda?) kreeg. 

Het lijkt erop dat het kopen, leveren en produceren van wapens topprioriteit is geworden. En wat de uiteindelijke bijdrage aan problemen is… ze worden alleen maar groter. Het Tom & Jerry spel van jij doet mij dít aan dan doe ik jou op mijn beurt weer iets ergers aan. Het gaat maar door en zo we door de eeuwen heen al weten lost het niets op. Het zorgt voor ellende, massa vernietiging, rivieren van bloed en tranen, onvoorstelbare materiele gevolgschade en eeuwigdurende haat.
 
En de wereld gaat door met de ‘technische innovatie’ van nog ergere en slimmere vernietigingsmechanismen en maakt er regelmatig een grote parade van om ‘macht’, pracht en praal te tonen of door weer eens in de schijnwerpers te gaan staan met ‘testen’ en ‘oefeningen’.
 
En als we eerlijk zijn dan wordt het gedrag inmiddels in de afgelopen paar generaties met de paplepel ingegoten. Als een soort van eenzaam volksvermaak. We gamen wat af en dat is voor het merendeel gericht op elkaar op een ‘sportieve’ manier op een schermpje elektronisch afmaken. Het is toch ook zo ‘heel normaal’ voor velen. Onderdeel van je ‘opvoeding’ en je bestaan…
 
Hoewel dat wat er nu in de wereld gebeurt ook op soort spelletje lijkt is het dat weldegelijk niet. Iedereen ervaart de gevolgen van bijvoorbeeld de inflatie en zoals ik al een paar keer eerder schreef zijn er een aantal slimmeriken die hun zakken stevig vullen. Ik las dat de productiekosten van een ‘goedkope’ Iraanse kamikaze-drone ‘slechts’ 20.000 dollar zijn. Nou, als je dat zo leest dan lijkt het wel een aanbieding… doe er dan nog maar een paar honderd. Het is toch te belachelijk voor woorden?
 
En overigens vraag ik mij werkelijk regelmatig af waar we ons allemaal mee willen en of moeten bemoeien en in mengen. En ook dat is al eeuwen een terugkerend fenomeen. Alsof ieder land op zijn of haar eigen bordje niet genoeg problemen heeft om zelf aan te pakken en op te lossen.
Let wel, ik zeg niet dat je anderen dan maar niet hoeft te helpen. Ik zet echter vraagtekens bij deze extreme en voortdurende ‘hulp’ zelf.
 
Daar waar met bakken en nog eens bakken geld gesmeten wordt om wapens te kopen, smeken miljoenen mensen in de wereld om hulp. Ze creperen. Honger, ingestorte huizen door overstromingen, droogte, erbarmelijke levensomstandigheden, enzovoort. Ze zijn met hun verhalen en hulpgeroep op de achtergrond geraakt. Miljoenen kinderen extra die door het smijten met uitgaven aan oorlogen in zware armoede moeten leven.
En wat te denken van Nederland zelf? Ook daar merken inmiddels tienduizenden gezinnen dat de klok aardig en steeds luider ‘bezuinigen’ slaat.  
 
Het gaat goed en alles wordt vast beter. Misschien goed dat er toch eens een aantal mensen, die met ons geld aan de touwtjes trekken of sturing geven, een wat ander inzicht krijgen in wat er echt beter moet en kan met dat geld. En natuurlijk mag je daarbij ook over eigen (lands)grenzen kijken.
 
En uit die, in mijn ogen, betere bestedingen vloeien geen bloed, tranen en haat. Ze creëren een betere toekomst en een betere balans in onze wereld.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten