vrijdag 5 augustus 2022

Een aantal andere ‘geheimen’ voor een langer, gezond en gelukkig leven.

In mijn blog van vorige week vertelde ik al dat we tijdens onze ‘vakantie’ hier in Chiang Mai altijd veel vrienden en kennissen bezoeken en over de vloer krijgen. Heel vaak ook gaan we er met hen voor een lunch of een diner op uit. En dat gebeurde dus ook de afgelopen weken diverse keren.
 
Met twee alleenstaande dames die hier een stuk verderop wonen en die we al lang kennen gingen we voor een lunch naar een gezellig restaurantje. Ze trekken er regelmatig met de auto samen op uit. Onlangs nog voor een vakantie van twee maanden naar het zuiden van Thailand, zo’n 900 km hier vandaan. Ze nemen er dan zo’n drie dagen de tijd voor om vooral ook van de reis te genieten.
 
Eén van die twee dames is inmiddels al 88 jaar en leeft met veel plezier van dag naar dag zo vertelde ze ons tijdens de lunch. Zo’n lunch met zalige gesprekken en veel plezier met elkaar op een gezellige plek waar iedereen met veel positieve energie en goeie herinneringen na afloop weer van vertrekt. Hoe anders dan met mensen om je heen die energie van je wegzuigen. Met Phatsamon sprak ik er nog lang over na.
 
De ontmoeting met die twee gaf me weer eens een fris inzicht over een langer gezond en gelukkig leven.
Net als ieder ander mens hebben ook deze twee super diepe dalen gekend. Die hoorde ik jaren geleden al van hen. En toch…
 
Natuurlijk moet je een beetje ‘geluk’ hebben met je gezondheid maar als ik zo luisterde naar de oudste van het stel dan heb je zelf weldegelijk een enorme invloed op je leven en je levensverwachting. Het draait immers zeker ook om je levensstijl. Geen eye-opener, niets nieuws, want dat weet eigenlijk iedereen ook al lang. Blijven bewegen is er daar als voorbeeld slechts één van. Ze vertelde dat nadat ze ’s ochtends vroeg was opgestaan ze eerst een wandeling om de grote vijver op het park waar ze wonen ging maken. Gelijk ook even de eenden een beetje voeren en genieten als er weer jongen waren. Ook twee keer per dag een stukje zwemmen in het zwembad daar doet haar goed zo merkte ik.
En ook humor en optimisme, ook weer geen nieuwe eye-openers, zijn haar ook niet vreemd. Maar er waren nog wat extra dingen.
 
Wij vroegen ons af waarom we na afloop van deze lunch allemaal met zoveel energie weer naar huis toe gingen. En dat was wél weer een nieuw (of hernieuwd) inzicht.

Tijdens ons samenzijn was er geen enkel gezeur over iets en ook geen enkele achterklep, geroddel over iets of iemand. Het kwam op een natuurlijke manier ook helemaal niet eens in een van ons vieren op. Het hoorde er niet bij en het paste ook gewoonweg niet.
We genoten van samen zijn en weer eens even bijkletsen over waar we me bezig zijn en over wat we misschien in de nabije toekomst nog graag zouden willen doen. Niet te vaak terug kijken en zeker ook niet te ver vooruit. En je vrijheid niet opgeven door je aan allerhande materiele zaken te binden. Die geven immers meestal maar heel tijdelijk plezier. 
Leven zonder al te veel verwachtingen zei Phatsamon me. Alles wat je dan aan positiefs op je bordje krijgt voelt als een bijzondere verrassing. En die soms diepe dalen in je leven heb je nodig om de toppen in je leven sneller te zien, er meer van te genieten en ze extra te waarderen. 

Vier uitspraken van de dames die we van de lunch mee namen:  ‘Ik ben heel tevreden en geniet van alles. Je moet niets, je mag.’, ‘Natuurlijk kan het zo voorbij zijn. Daarom leef ik bewust met de dag.’, ‘Dus zo verder!’
 
Het was van Phatsamon en mij achteraf slechts een ontdekking na die heerlijke lunch. Zoveel mensen leven van roddels, zeuren en klagen. Het lijkt wel of ze ervan genieten. Weg er mee was van die twee dames de onuitgesproken boodschap. 

Gevoelig zijn voor het leven, voor dingen, voor personen, zonder iets uit te sluiten. Rijkdom bestaat eigenlijk uit, in vriendschap genieten van de kleine dingen en de natuur, mensen ontmoeten en met hun tijd te delen. Dat maakt het leven zinvol met waardevolle dingen. 
Zomaar even een mooie les tijdens en na een zalige lunch.

Een langer, gezond en gelukkig leven heeft niet alleen te maken met levensstijl maar zeker weten ook met levenshouding.  

 
Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten