vrijdag 25 maart 2022

Zelf-ontdekking en verdieping. Vogels als voorbeeld.

Zachtjes tikt de regen op het zolderraam? Hier niet.
Al het glas dat we in onze bouw in Thailand verwerken is warmte werend zwart/grijs getint. Net zoals haast alle ruiten in auto’s dat hier zijn. En dat getinte glas dat spiegelt. Bij ons tikken dan ook meestal niet regendruppels maar vogels dagelijks met hun snavels op de ramen.
 
Er zijn er een aantal zelfs dol op de zijramen en buitenspiegels van de geparkeerde truck op ons bouwterrein. Uren achtereen en ongeacht de hoge temperatuur spelen ze een soort van “Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand…”.
 
Tijdens ons ontbijt en regelmatig ook nog tijdens de lunch slaan we die vogels gade. Die dieren moeten toch ook aan een soort van ADHD leiden met hun overschot aan energie. Al die tijd maar fladderen, snavel tikken en gluren voor dat spiegelende glas.
 
Het lijkt op een onophoudelijke zelf ontdekking. We hebben het er regelmatig over dat ze misschien wel gek zijn op zichzelf. En waarom ook niet? Niets mis mee als het niet doorslaat in een voortdurend adoreren en de rest van de wereld vergeten.
 
In mijn praktijk met het werken met gasten die hun talenten en levensmissie (hun uniekheid) willen ontdekken, kom ik regelmatig tegen dat ze op een weg zijn beland die anderen voor hen hebben uitgestippeld.
Zonder het vaak zelf te weten zijn ze zichzelf met hun uniekheid uit het oog verloren. Hun leven is verworden tot het verdienen van geld door het doen van activiteiten die ze eigenlijk helemaal niet leuk (meer) vinden. En dat alles om door te gaan met het verdienen van geld door het doen van dingen die ze helemaal niet leuk meer vinden en feitelijk niet bij hun passen. Pure levenstijd verspilling in mijn ogen. Ze blijven erin hangen. Klagen vaak troef terwijl het feitelijk, de les van die vogels, op de spiegel tikken is om wakker te worden en jezelf eens diep in je ogen te kijken. Je ogen zijn immers de spiegels van je ziel. Stop met het wijzen naar anderen. Heb het lef om op jezelf te vertrouwen, naar je ziel te luisteren, soms dingen af te sluiten en te veranderen. Verandering is immers (uiteindelijk) persoonlijke groei.
 
Je hebt al lang alles in huis wat je nodig hebt. Je hoeft er feitelijk niet eens voor te leren. Je hoeft ook je energie niet te verspillen om te zijn zoals die ander waarvan je slechts denkt dat hij of zij het veel beter heeft dan jij. Die ander loopt immers al op deze wereld rond en dat plekje is dus al ingenomen. En daarnaast, geloof me, vertrouw niet op al die mooie verhalen van dat meer dan geweldige leven en hun (armoede) rijkdom van ze op Facebook.
 
Wees blij en tevreden met jezelf en werk met die set aan talenten die je al vanaf je geboorte hebt meegekregen. 

Een spiegel? Een fantastisch instrument in zelfontdekking en verdieping als je er de tijd voor neemt om er in te durven kijken en naar die diepere reflectie te luisteren en te handelen. Dat voelt misschien soms even in eerste instantie wat onwennig maar maakt uiteindelijk pas echt rijk. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten