vrijdag 16 juli 2021

Je zult maar minister-president of minister van volksgezondheid zijn…

Nee, ik bedoel niet alleen in Nederland maar wereldwijd.

Je moet toch momenteel mentaal en fysiek totaal gesloopt worden door de voortdurende stroom van modder en kritiek die er van minuut tot minuut over je inzet op je wordt afgevuurd.
Ik zag net een stukje van een livestream van een debat over de ontwikkelingen van het wereldwijde virus dat landen aardig in de greep houdt. Menselijk gezien om niet goed van te worden. En ja, in dit soort functies moet je zeker tegen kritiek kunnen en er mee weten en leren om te gaan maar dit is toch al te gek. 
 
Een deel van mijn laatste job was besluitvorming in situaties van rampen en crises. Een verantwoordelijke opgave en in sommige situaties, zeker ook binnen de wereld van het Internationale Rode Kruis, leven en dood.
 
Met overgave, informatie van dat moment, beste bedoelingen, gericht op de verwachte ontwikkelingen van de situatie en vooral ook gevoel neem je besluiten. Achteraf heel makkelijk om over te oordelen (en te veroordelen).
 
Niet alleen in Nederland maar ook in Thailand en de rest van de wereld zie en voel ik dat wereldleiders proberen de huidige viruscrisis binnen de mogelijkheden, met haar onvoorspelbaarheid en met de aanwezige hulpmiddelen zo goed mogelijk te bestrijden. Of je zo'n baan werkelijk moet 
ambiëren op dit moment is voor mij de vraag. Knap dat mensen er niet voor weglopen. 
 
(Sociale)media en ‘de beste stuurlui die aan wal staan’ (inclusief de dames en heren politici die over de schouders mee kijken) weten achteraf alles beter. Inderdaad, “achteraf kijk je een koe in de kont” luidt het Nederlandse spreekwoord.
 
En nee, ook ik ben het met alle maatregelen en beperkingen niet eens. Het is zoals het is. En toch, ongeacht politieke partij of stroming ook… het is en blijft MENSENwerk. En ondanks dat prima salaris (dat regelmatig wordt genoemd) toch eens een dank je wel voor de inzet!
 
Misschien ook eens een positief signaal tussen alle modder die voortdurend gegooid wordt.
 
Het blijft apart dat iedereen het kennelijk beter weet.

Frans Captijn (Gangey Gruma) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten