vrijdag 1 februari 2019

Verwezenlijk je droom en doe het nu. Die wereldreis? Ga en stop met je generale excuses.

Foto, met dank aan, Adam Pleasance
Geen uniek verhaal Frans (of misschien toch)? Ja, aardig vaak hoor je dit soort verhalen natuurlijk. Leuk gezegd maar moeilijk gedaan en theorie en praktijk zijn toch anders. Aha, het eerste generale excuus is er al weer.

Ik ben lid van een groep fotografen in Chiang Mai. Een paar weken geleden vertelde en toonde een van onze leden op onze twee wekelijkse groepsbijeenkomst het verhaal van de wereldreis die zijn vrouw, hun kinderen en hij op tandems maakte.

Hij begon zijn verhaal dat hun kinderen nog jong waren, 8 en 10 jaar oud, en ze allebei een goeie baan als leraar op een school in Engeland hadden. Hij was hoofd van de school. Een prachtig huis, mooie auto op de oprijlaan, grote televisie, eigenlijk alles wat je je als succesvol jong stel maar kon voorstellen.

Ze spraken met elkaar over waar het leven eigenlijk over ging en wat de toekomst zou zijn. Een nog grotere televisie, een mooier huis, hogere posities, dikkere auto? En wilden ze dat eigenlijk wel?

Foto, met dank aan, Adam Pleasance
Het idee kwam op om een wereldreis te gaan maken. Omdat ze allebei fietsliefhebbers waren lieten ze speciale tandems maken. Ze kampte met aardig wat tegenwerking en (voor)oordelen en besloten de stap toch te zetten. Ze verkochten hun huis, hun auto en jawel ook die televisie en ze vertrokken. Een fietsreis met twee tenten en dat wat ze werkelijk nodig hadden van maar liefst bijna 3,5 jaar. Europa, Aziƫ, Australiƫ, Afrika, Amerika, Canada, we kregen het allemaal te zien.

De mooiste herinneringen die ze er alle vier aan over hebben gehouden zijn niet zozeer al die plekken die ze gezien hebben, niet de lekke banden die ze soms kregen maar vooral de warme en open contacten, hulp en vriendschappen die ze opdeden en nog steeds hebben. Mensen die een slaapplaats aan boden, te hulp schoten bij een overstroming, hun appartement gratis voor een paar nachten aanboden etc..

Na die reis moesten ze terug. Ze hadden nog 40 Britse ponden over uiteindelijk. En daar sta je dan... Solliciteren, het lukte niet op de normale manier. En omdat ze in India een internationale school hadden bezocht tijdens hun fietstocht lag daar de sleutel. Ze konden er allebei aan de slag en wat volgde was een verdere loopbaan op internationale scholen en nu... pensioen in hun geliefde Thailand.

Tegenwerking, in je eigen hoofd, door systemen en mensen om je heen die dit soort stappen ontmoedigen. Bijvoorbeeld: “Je kunt je kinderen niet van school houden”. Wie zegt dat en wie is er de baas over die kinderen? Natuurlijk ben je verantwoordelijk om educatie aan te bieden en biedt je dat met dit soort reizen niet aan? En zeker in deze tijd, studeren online is geen enkel probleem meer. Wees creatief. Ontdek en denk in mogelijkheden. Dat is even omschakelen en systemen en (zogenaamde) zekerheden durven los te laten. Noem het een beetje lef en vertrouwen. De ervaring? Geen spijt van dingen die je graag wilde doen in je leven en die je tenminste hebt geprobeerd.

Wat die zekerheden betreft, is het niet zo als je er dieper over na denkt dat de enige zekerheid die je in dit leven hebt is dat je op enig moment dood gaat? En als je jezelf al niet vertrouwt, wie of wat kun je dan feitelijk nog vertrouwen? 

Hun kinderen zijn wereldburgers geworden vanuit de praktijk, vriendschappen over de hele wereld. Niet vanuit Facebook of wat dan ook maar door face-to-face te praten en gewoon op straat tijdens de reis te spelen. Ze hebben, jawel zelfs zonder sociale media en I-phone, geleerd hoe te overleven, met creatieve oplossingen te komen en de hulp van andere mensen die dingen op hun eigen manier oplossen, weten te accepteren.

En zeg nu eerlijk, als je het programma ‘Ik Vertrek’ wel eens gezien hebt (Ik weet niet of het nog bestaat) is dan niet haast steevast de opmerking van de omgeving: “Het is niets voor mij, maar ik ben stiekem wel een beetje jaloers”?

Volg je droom en doe het nu. Je leven kan niet verkeerd gaan als je de schat die in je verborgen ligt vanuit een avontuur laat ontspruiten.

Frans Captijn (Gangey Gruma) 

captijninsight@gmail.com





Geen opmerkingen:

Een reactie posten