vrijdag 11 mei 2018

Ontgiften, reinigen of het zuiver van je lichaam en geest? Nutteloos! Een verspilling van tijd en geld tenzij ...

Het is meer en meer gewoonte en ook mode om regelmatig aandacht te geven aan het reinigen van je lichaam en je geest. In de hele wereld komen steeds meer kuhroorden en wellness bedrijven als paddenstoelen uit de grond die er allerhande pakketten voor aanbieden inclusief ontspanning en massages.

Met inmiddels ongeveer vijf jaar ervaring in deze branch bestempel ik het als een tijdelijke heftige ‘schok’ die je je lichaam geeft. Voor je geest is het niet meer dan het inzicht krijgen dat het (te) korte pakket geen enkele oplossing biedt voor het managen van de verstoringen en problemen die je in je leven ondervindt en die grotendeels ook nog eens door die zelfde geest worden veroorzaakt.

Mensen die dit soort programma's willen doen, moeten zich eerst eens de volgende vraag stellen: Wat ging er in en met mijn leven mis dat ik dit wil gaan doen? Als je op die vraag geen goed antwoord kunt geven en bereid bent om dingen in je leven drastisch te veranderen, zal geen enkel programma waaraan je wilt deelneme een duurzaam effect bieden.

Dit soort programma’s geven je de mogelijkheid om aan het effect te werken van die dingen die je in je leven in relatie tot je lichaam en geest verkeerd liet gaan. Het programma helpt je om, tijdelijk, een soort van schoonmaak van je lijf en slechts een heel klein beetje van je geest aan te gaan.
Er ging iets mis met je. En trouwens, wees blij dat je dit herkent omdat veel mannen en vrouwen de behoefte om daar iets aan te doen (nog) niet eens voelen.

Als je niet eerst werkt aan het vinden van de bron van wat er fout is gegaan, en derhalve wil meedoen aan zo'n gezondheidsprogramma en bereid bent je levensstijl structureel te veranderen, is het een verspilling van geld en tijd en helpt het je absoluut niet om een gezonder leven te leiden.

Wat is die bron dan?
Als je dieper in en naar jezelf kijkt, zul je merken dat je stapje voor stapje de verbinding met de natuur verloren bent en bent mee gaan hollen in de rat-race die mensen tegenwoordig leven noemen. Voor iedereen klaar staan, gezin, vrienden, werk, en noem maar op en jezelf gewoon uit het oog verloren zijn. Je bent gaan leven tegen de natuur in. Je bent er in gaan geloven en op gaan vertrouwen dat wat vrienden, collega's, marketing en sociale media je beloven, dat geluk in de toekomst op je wacht en gezondheid en schoonheid te koop is. Als je tenminste daar maar geld aan blijft uitgeven.

Denk bijvoorbeeld eens aan je eigen lichaam en vergelijk het met het lichaam van een dier dat nog steeds in zijn natuurlijke habitat leeft. Dat dier is nooit te zwaar, nooit gespannen, behalve voor vechten, jagen of vluchten. Het eet of drinkt nooit wat niet goed is. Het heeft alle rust en oefeningen die het nodig heeft (geen sportschool of fitness centrum nodig). Het heeft de juiste blootstelling aan de elementen, tegen wind en zon en regen en tegen hitte en kou.

De meeste vogels bijvoorbeeld worden wakker en beginnen actief te zijn bij zonsopgang en zingen er vrolijk op los. Als het donker wordt, nemen ze de tijd om weer op te laden van hun activiteiten van de dag. Ze gaan niet tot laat in de avond door. Hun levensstijl is verbonden met het ritme van de seizoenen. De meeste mensen leven tegenovergesteld. Ze worden vaak laat wakker, nemen niet de tijd om zich volledig op te laden, 'zingen' niet van plezier hun wijsjes en putten hun lichaam en geest tot laat in de avond en soms zelfs ’s nachts uit.

Dieren, overigens net zoals baby's en nog hele kleine kinderen, worden niet beïnvloed door marketing, sociale media en negatief wereldnieuws die hen alleen maar bang en onzeker kunnen maken. Dieren staan face-to-face in verbinding met de natuur. Met flora en fauna. Lijden niet van het verleden of maakt zich zorgen over de toekomst. Ze zijn verbonden en leven in verbinding met hier en nu.
En dat komt omdat het dier naar zijn lichaam luistert en zichzelf laat leiden door de wijsheid van dat lichaam als manager van zijn of haar leven en levensstijl.

En dat niet alleen. Er is ook een soort van geest management voor een dier. Het dier begrijpt de kunst van "Niet storen".
Welke informatie moet je op dit moment of op ieder moment nu eigenlijk echt allemaal tot je nemen om werkelijk gelukkig en gezond te zijn? Om een heldere en lege geest te hebben? Wees eerlijk tegenover jezelf. Bedien je je geest feitelijk niet met een overdaad aan negativiteit en onnodige en vaak ook nog onjuiste- of schijn informatie (al die onechte selfies bijvoorbeeld)? Allerhande informatie waaraan je niets kunt verandere of waaraan je niet kunt helpen of die je absoluut niet nodig hebt?
Begrijp dat jij de enige bent die kennelijk bereid is om je met deze dingen gewoonweg te laten bestelen van je innerlijke rust en het vergiftigen van je geest. Ben jij de manager, de baas over je geest en gedachten of zijn al je gedachten dat over jou?

Vergelijk dit allemaal eens met onze dwaze sluwheid. Als je lichaam zou kunnen spreken, wat zou het dan tegen je zeggen? Kijk eens wat dieper naar de hebzucht, de ambitie, de ijdelheid, de wens om te pronken en om anderen te behagen, het schuldgevoel dat je drijft om de stem van je lichaam te negeren terwijl je doelen die door je ego zijn bepaald na jaagt.

Een gezonder leven? Verander op een duurzame manier je levensstijl om weer contact te maken met de natuur. Leer je lichaam en geest de aanlokkelijkheid om ongezond te leven, veroorzaakt door je omgevens en je verlangens, af. Als je daar echt to bereid bent... is het ook de moeite waard om een detox-programma te volgen.

Laat een modetrend niet ook nog eens je ongezondheid slechts tijdelijk verstoren.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

www.captijninsight.com 
captijninsight@gmail.comGeen opmerkingen:

Een reactie posten