vrijdag 16 maart 2018

Drieluik Gelukkig, GEZOND, Volmaakt (echt en waardig tot je leven) (2)

Dit is het tweede deel van mijn drieluik Gelukkig, Gezond en volmaakt (echt en waarlijk tot je leven) te leven. Dingen die ik graag wil delen vanuit mijn opleiding tot Kundalini Awareness Yoga docent.

Het belangrijkste in het leven is om gezond te blijven, om niet ziek te worden of te zijn. Ziekte is het medicijn dat ontstaat uit piekeren, lijden en onzekerheid.

Al jaren is the grootste probleem waarmee we te kampen hebben stress. De stress van en in relaties, de stress van de economie, de stress van je omgeving. Het is moeilijk om iets te veranderen of iets te doen aan wat er in de buitenwereld gaande is. Maar je kunt iets aan jezelf doen, aan je lichaam, je geest en aan de verbinding met je ziel. Als je je zelf kunt managen, kunt beheren, dan heb je immers de controle over je leven aardig in handen.

Het idee is dat als we ons lichaam en vooral die springende ‘aap’ van onze gedachten (onze monkey mind) kunnen beheersen, ons instinct ons gaat vertellen wat we moeten doen. We creëren een verbinding met onze ziel om ons met het doel van ons leven te luisteren, onze missie te volgen, in plaats van dat te doen wat we denken dat anderen van ons verwachten. Heel vaak willen we, als we eerlijk tegenover onszelf zijn, juist die dingen niet doen.

Het is allemaal een kwestie van jezelf open stellen om naar die leraar in jezelf te luisteren. Je eigen instinct, je eigen intuïtie, je onvervangbare eigen ziel. Je begint te werken met intuïtie in plaats van te reageren vanuit een impuls. Je probeert de intuïtieve geest te ontwikkelen. En om die intuïtie te ontwikkelen, moet je leren hoe je dat denken kunt stoppen of tenminste kunt reduceren.

We zijn altijd maar gefocust op dat wat er gaande is in de buitenwereld en niet met wat er gaande is met en in onszelf (met de focus bijvoorbeeld op onze ademhaling).

In het blog van deze week wil ik aandacht schenken aan gezondheid:

Als je over gezondheid spreekt kun je dat in mijn beleving alleen op een holistische manier. Gezondheid heeft te maken met de persoonlijke juiste balans in deze holistische benadering.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) definieerde de gezondheid van de mens als "een staat van volledig lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn en niet alleen de afwezigheid van ziekte of handicap.

Dat is allemaal leuk, maar wat is holistische gezondheid voor mij? Ik doe een poging en heb deze uitleg eens gebruikt tijdens verschillende klassen van de zogenaamde Fitness Bootcamp-programma's op de plaats waar ik woon.

Gezond voelen heeft te maken met fit, gelukkig, wijs en vrij zijn.
Holistische gezondheid is het hele pallet van die aspecten dat er toe doet. Alle vijf hoofdaspecten, lichamelijk, geestelijk, emotioneel, spiritueel en jouw relatie met je sociale omgeving (energie leveranciers of energie afnemers) moeten goed lopen en in samenhang met elkaar goed voelen. Op dat moment stroomt je leven!

Om een ​​holistische benadering te hanteren, moet je die verschillende gezondheidscomponenten onderzoeken, als een soort van holistisch medicijn.
Een geïntegreerde combinatie van: dieet, houding, rust, beweging en levensstijl.
Waarlijk en duurzaam geluk ontstaat wanneer je alle puzzelstukjes van je leven samenvoegt, zonder een belangrijk deel van je leven te verwaarlozen.

Maar wanneer er niet op iets wordt gelet. Wanneer iets wordt genegeerd, gaat het leven niet goed. De holistische benadering slaat acht op het hele plaatje. Die hele ‘jij’. En ervoor zorgen dat elk deel van je voldoende aandacht krijgt (wat niet dezelfde hoeveelheid aandacht betekent). Verwaarlozing komt niet meer voor.

Je hele gezondheidspalet moeten in orde zijn.
In veel opzichten zijn we als een luxe vliegtuig. Zolang alles naar behoren werkt, vliegen we door het leven en genieten we van de rit. Als we echter belangrijke onderdelen zoals de motor of de elektrische bedrading verwaarlozen of geen rekening houden met veranderingen of noodzakelijke vernieuwingen als gevolg van veroudering, niet de tijd nemen om te tanken, onze piloten en bemanningsleden niet bijscholen, niet in permanent in contact blijven met controletorens, dan vertragen we. We kunnen zelfs crashen. Zo kom je er snel achter dat dit niet het leven is zoals het voor jou behoort te zijn.

Balans kan de sleutel zijn.
De sleutel tot succes, gezondheid en geluk is natuurlijk evenwicht en het nemen van voldoende tijd om energie te tanken in plaats van alleen weg te geven. Degenen die uren besteden aan het in topconditie houden van hun lichaam, maar van de ene naar de andere relatie springen, zijn uit balans. Net als anderen die bogen op zeer succesvolle bedrijven en die nog steeds workaholic zijn, niet voldoende echte rust zonder verstoring hebben (slapeloosheid), niet goed (gezond) eten en / of last hebben van tekenen van burn-out. Voor hen is financieel succes helemaal niet vrij zijn. Het is een magneet geworden om steeds en oneindig maar meer te willen hebben.

Wanneer je alleen maar je ratrace rent (wat jij 'bewust leven' noemt) soms terug kijkt en vaak ver vooruit naar dat wat mogelijk allemaal te bereiken is, geniet je niet van dat wat er op dit moment allemaal al voor je beschikbaar is...

Het verleden is geschiedenis, de toekomst een mysterie, het huidige moment kan een geschenk zijn. Een rijke man kan arm zijn, maar een 'arme' man kan rijk zijn. Probeer bewust en aandachtig te leven. Misschien kan meditatie je hiermee helpen en je meer inzicht geven.

Stem zaken op elkaar af en geef je leven meerwaarde.
Werk aan een optimaal leven. Dat is allereerst goed voor jezelf zorgen en keuzes maken!
Wanneer je holistisch gezien niet in een 100% top conditie bent, kun je er ook niet voor 100% voor anderen in de wereld om je heen zijn.

Er zijn gezonde en ongezonde manieren om de onvermijdelijke uitdagingen die je in je leven tegen komt aan te gaan. Probeer de beste (holistische) manier te vinden om obstakels te overwinnen en fysiek, mentaal en spiritueel gezond te blijven tijdens je levensreis. Wanneer dit gebeurt, is het leven goed! Geniet van het hier en nu. Geniet van de reis!

  • Lichamelijk: goede voeding, lichaamsbeweging. Houd je bezig met en wees je bewust van de 5 zintuigen: voelen / proeven / zien / horen / ruiken.
  • Mentaal: Je denkende geest managen en vrije balans vinden (meditatie kan mogelijk een sleutel zijn).
  • Emotioneel: heeft te maken met innerlijk gevoel, met loslaten, vergeving / reiniging.
  • Spiritueel: heeft te maken met de verbinding met het grotere, met ontvangen versus geven en ook met openheid voor creativiteit.
  • Oorzakelijk / omgeving: gaat over je gedrag, je gewoonten en met een gezonde omgeving / biotoop.

Frans Captijn (Gangey Gruma) 

www.captijninsight.com 
captijninsight@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten