vrijdag 9 maart 2018

Drieluik GELUKKIG, Gezond, Volmaakt (echt en waardig tot je leven) (1)

Gelukkige Chinese gast Olivia met mijn blije hond Kadhow
Ik heb bijna mijn opleiding tot Kundalini Yoga-leraar afgerond. Kun je je voorstellen dat je op een leeftijd van zestig jaar nog bent begonnen met een dergelijke training? Het is gewoonweg gaaf. 
Mijn vader werd toen hij 54 jaar was (Hata) yogaleraar en bereikte, zeer gezond en nog steeds actief met yoga, de respectabele leeftijd van 93 jaar. Ik kan dat nog niet garanderen. Laten we maar zeggen dat er iets is om in ieder geval naar uit te kijken;).

Voor mij was en is deze training een geweldige ervaring en kennismaking met letterlijk veel vrijer, gelukkiger, gezonder en een soort van 'heilig' (echt en waarlijk) leven.

Mensen die me beter kennen, weten dat een van de dingen binnen het doel / de missie van mijn leven is om te groeien door te delen. In het kort heeft mijn levensbetekenis alles te maken met een, - met mijn achtergrond en groeiende ervaring - katalysator te zijn in veranderingsprocessen in mensen om (weer) groei en stroming mogelijk te maken.

Ervaringen uit deze yoga opleiding maken het voor mij heel gemakkelijk om wat nieuwe inzichten met je te delen. Ik begin deze week dan ook met een drieluik.

Elk aspect van het leven heeft een verlichte, efficiënte en effectieve manier om dat aspect te doen en te leven. Yogi Bhajan bestudeerde en beheerste in India deze technische en spirituele kennis van Kundalini Yoga en bracht dit geschenk in de jaren zestig naar het Westen.
Een van de eerste dingen die Yogi Bhajan onderwees, is dat het het geboorterecht is van ieder mens om gezond, gelukkig en heilig te zijn (echt en waarachtig het leven te leven). De Gezonde, Gelukkige en Heilige levensstijl geeft daarvoor een blauwdruk.
Er is een yoga-kunst en wetenschap voor alle aspecten van het menselijk leven. Deze levensstijl - de Kundalini Yoga-levensstijl - is er simpelweg en zonder beperking voor iedereen.

"Het doel van al onze inspanningen is eenvoudigweg om je bewustzijn te vergroten, zodat je deze basis in je ervaringen en als grondhouding in positieve gewoonten kunt inbrengen. Dan kun je je leven soepel organiseren op de manier waarop je dat zelf wilt. Je kunt creativiteit en onbegrensdheid uitstralen in alle aspecten van je leven. Dat is het praktische resultaat van yoga. Het is de capaciteit en het recht om een ​​gezond, gelukkig en heilig leven te leiden. Daarom noemden we onze yogafamilie Gelukkig, Gezond en Heilig. "

- Yogi Bhajan -


In mijn blog van deze week enkele woorden van mij over GELUK:

"Natuurlijk kan de zure smaak van citroen niet geproefd worden, tenzij er geperst wordt. 
Op dezelfde manier, als het menselijk leven nooit moeilijkheden of problemen heeft gehad, zal het de weg naar geluk en succes niet vinden."

Geluk... Verschillende keren heb ik al aandacht besteed aan dit woord. Als je dit woord dieper vanuit het boeddhisme bestudeert, kun je het woord de basale uitleg geven van: "Gemoedsrust" (rust in je hoofd). Voor mij is dit tot nu toe de beste uitleg vanuit mijn ervaringen hier met gasten en ook in mijn privé-leven.

De Kundalini Yoga-lerarenopleiding bracht me opnieuw in contact met dat woord en het is geweldig om nog dieper te graven. Om nog meer te ontdekken.

Eigenlijk weten maar heel weinig mensen - en niemand kan je echt vertellen - wat geluk is, omdat geluk niet beschreven kan worden.

Wat je gelukkig of ongelukkig maakt, is niet de wereld of de mensen om je heen, maar het denken in je hoofd. Er is maar één oorzaak van ongeluk: de verkeerde overtuigingen in je hoofd. Je programmering is zo sterk en de druk van de samenleving, cultuur, zelfs religie en heel wat keren marketing, is zo intens dat je letterlijk gevangen zit in het vanuit deze druk en verwrongenheid waarnemen van de wereld om je heen. Je bent en wordt gewoon gehersenspoeld en je bent je er zelfs niet eens bewust van.

De zoektocht naar geluk in de wereld buiten je verspilt je energie. Je kunt stoppen met proberen kaalheid te genezen of een aantrekkelijk lichaam op te bouwen of je woning, baan, gemeenschap, of zelfs je persoonlijkheid te veranderen. Realiseer je je dat je elk van deze dingen zou kunnen veranderen en toch ongelukkig zou kunnen zijn of blijven?
En diep van binnen weet je dat dit waar is, maar toch verspil je je moeite en energie om te proberen te krijgen wat je niet gelukkig kan en zal maken.

Begrijp je valse overtuigingen en ze zullen in duigen vallen. Dan zul je de smaak van geluk kennen. Als mensen zo graag geluk willen, waarom proberen ze dan niet hun valse overtuigingen te doorzien en te begrijpen?

In plaats van een leven van sereniteit en vervulling te leiden, zijn ze gedoemd tot een leven van frustratie, angst, zorg, onzekerheid, spanning en stress. Voor een paar kortstondige momenten levert de wereld om hen heen ze inderdaad wat op en herschikt zich om aan hun verlangens tegemoet te komen. Die herschikking maakt echter maar kort blij. Of liever gezegd, ze ervaren een flits van plezier. Maar is dat geluk? Dat is helemaal geen geluk, want het gaat direct gepaard met een onderliggende angst dat het op elk moment weer uit je handen kan worden weg getrokken. En zelfs een heleboel pleziertjes betekent nog niet geluk.

Als je blijvend geluk wilt bereiken, moet je bereid zijn het vastklampen aan alle dingen waaraan je gehecht bent te stoppen. Om dat los te laten. Het vastklampen aan mensen, vastklampen aan bezittingen (die je uiteindelijk nooit bezit en ook nooit kunt meenemen. Je komt en gaat immers op deze wereld met niets). Niet door ze af te zweren of op te geven, maar door ze als een nachtmerrie te gaan zien, is dat vastklampen immers niet vaak werkelijk een nachtmerrie?

Een gehechtheid is geen feit. Het is een overtuiging, een fantasie in je hoofd, verworven door middel van programmeren. Je bent een gevangene voor die zaken waaraan je gehecht bent geworden. Bijna elke negatieve emotie die je ervaart, is het directe resultaat van gehechtheid. Raak hun greep op jou kwijt. Hun kracht om je pijn te doen, doordat je dingen somber ziet, angst ervaart of ongeluk. Door te stoppen met je vastklampen aan je gehechtheden, vernietig je hun vermogen om je pijn te doen.

Om echt gelukkig te zijn, is er één en slechts één ding dat je moet doen; De-programmeer jezelf. Ontdoe je van die gehechtheden.

Dan zul je eindelijk die mysterieuze staat van blijvend geluk en vrede ervaren. En je zult begrijpen hoe waar het is dat iedereen die ophoudt zich vast te klampen aan wat het ook is, meer geluk krijgt en gelukzaligheid beleeft.

Frans Captijn (Gangey Gruma) 

www.captijninsight.com 
captijninsight@gmail.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten