vrijdag 14 oktober 2016

Je wereld van mogelijkheden en kansen is veel groter dan je denkt. Over je ongekende mogelijkheden.

Iedere keer weer is het voor mij een prachtige ervaring wanneer onze gasten ontdekken dat ze een veel grotere wereld van (nog) ongekende mogelijkheden en kansen hebben om weer flow in hun leven en werk te krijgen. Een kwestie van even tijd nemen om dit inzicht te krijgen.

We leven in een ongelooflijk drukke wereld. Eigenlijk maken we ons druk en iedereen denkt dat dit heel normaal is omdat iedereen om ons heen druk doet. Het tempo van het leven is vaak wild, we zijn altijd met onze gedachten ‘onderweg’, en we zijn altijd bezig met iets te doen. Een studie van de boeddhistische University toont aan dat we, in algemene zin, voor bijna 50% van onze tijd in gedachten verzonken zijn (dat is bijna 50% van ons leven). En die zwervende gedachten, ons piekeren, zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de vernietiging van ons gevoel van blijdschap en geluk. Geluk kun je zien als gemoeds-rust. Je geest is helemaal niet in rust. En omdat we steeds meer met alles en iedereen verbonden willen zijn, verhogen we dit percentage met onze drukdoenerij ook nog eens. Eigenlijk lopen we meer en meer van onszelf weg en besteden we dagelijks eigenlijk nog geen seconde aandacht aan onze geest.

Onze programmering en drukheid houden ons weg van aandacht op ons zelf. En omdat we vastgeklampt zitten aan onze ideeën, onze visie, onze waarheid, zien we vaak geen oplossingen of de mogelijkheden om weer stroming in ons leven te krijgen of om problemen in ons privéleven of zakelijke leven op te lossen.

Alles wat je aandacht geeft groeit. Je programmering in het verleden, je levensstijl (zie het als de manier waarop je op situaties geleerd hebt te reageren), is altijd in de weer om je te helpen om zaken te labelen en in hokjes te stoppen, om te (ver)oordelen, vast te klampen aan je ideeën, jouw waarheid. Zelfs als andere mensen bereid zijn om er in moeilijke periodes voor je te zijn dan nog start je discussies als zij dingen (meestal als buitenstaander) anders zijn dan dat jij ze ziet en dat is niet waarop je zit te wachten. Het kost je dan ook veel moeite (en dat is meestal wederom denken) om mogelijkheden te vinden je buitenwereld aan te passen zodat je je weer wat beter kunt voelen. Misschien geef je jezelf wel letterlijk een cadeautje, koop je wat, zodat je voor even weer even blij bent of neem je een borrel of een sigaret. Een duurzaam, langdurig gevoel van geluk biedt het je uiteindelijk niet.

Wij zijn bijna altijd aan het piekeren. Voortdurend met onze geest aan het zwerven. Altijd actief. We lopen onszelf voorbij of ontvluchten onszelf zelfs. We zijn ons niet bewust, nee naar mijn mening zijn we in veel gevallen niet eens bereid, om tijd te nemen om de wereld van kansen en mogelijkheden die op ons ligt te wachten om weer flow in situaties waarin we beland zijn te zien.

Wanneer heb je voor het laatst tien minuten de tijd genomen om niets te doen? Echt en ongestoord niets? Een staat en gevoel van er is even helemaal 'niets te bereiken'. Geen sms, geen radio, muziek of tv, niet lezen, niet spreken, niet eten, niet mailen, geen internet? Zelfs niet met je gedachten afdwalen naar het verleden of naar de toekomst. Gewoon bewust zijn van dat wat is. Wanneer heb je jouw geest die tijd om te kunnen ontspannen voor het laatst gegeven? Hoe bewaak jij je geest? Eigenlijk gewoon ‘IK-tijd’ nemen. Gewoon beschikbaar zijn voor het ervaren van het hier en nu bijvoorbeeld in de natuur.

Onze geest is onze belangrijkste en meest waardevolle bron waardoor we ons leven van moment tot moment kunnen ervaren. Wij vertrouwen er gedurig op. Altijd beschikbaar om ons te helpen om veilig te blijven en om te overleven. Ons aan te passen aan elke situatie waarin we zijn beland of waarin we terecht gaan komen. Je kunt het zien als je belangrijkste computer. We besteden over het algemeen zo veel tijd aan ons lichaam. Hoeveel tijd per dag besteed je aan je brein, aan je verstand?

Ons brein zorgt er voor dat we onze gedachten focussen op die dingen die voor ons belangrijk zijn. Onze programmering helpt ons te focussen en stelt onze aandacht scherp. Meestal hangen we aan die vorm van aandacht. En in dat specifieke veld van aandacht proberen we onze creativiteit de vrije hand te geven om met oplossingen voor stroom in ons leven of in de situaties waarin we terecht zijn gekomen of dreigen te komen, te krijgen.

Zoals in de tekening hiernaast laat zien, helpt die gerichte aandacht ons slechts aan een deel van onze waarheid, een deel van de voor ons beschikbare oplossingen en mogelijkheden.
Nog drukker worden en niet de tijd nemen om eens tien minuten per dag tijd aandacht aan onze geest te gunnen helpt ons niet verder.

Je kunt het idee om hard te werken zodat je de wereld om je heen voor jezelf kunt veranderen gerust los laten. Je mag stoppen met het vastklampen aan je verlangens en het piekeren over hoe je je doelen kunt bereiken. Niet voor de camera maar achter de camera schijnt de zon al lang en nog veel meer voor je. Het enige wat je hoeft te doen is te stoppen, om even niets te doen en je camera de kans geven om 360 ° in het rond te draaien. Om jouw 360 ° panorama van kansen en mogelijkheden waar te kunnen gaan nemen en je daar bewust van te worden. Een kwestie van gewoon niets doen en afstand nemen. Alleen maar observeren zonder te oordelen.

Dat is een vreemd gevoel in deze wereld. Wat moeten andere mensen daar wel niet over denken? Laat andere mensen denken! Heb je ze ooit gevraagd of jouw gedachten van wat je denkt dat ze denken wel kloppen? Het is hetzelfde als al angstig te worden over het gevoel dat je misschien angstig kunt gaan worden. Je versterkt de aandacht op een 'verhaallijn' uit het verleden waarmee je je focus en verkramping alleen maar versterkt.

Tien minuten per dag niets doen. Laat je scoop op je problemen eens los. Het zal je leven veranderen en biedt je na enige oefening minstens een uur per dag van nieuwe kansen een mogelijkheden die al lang voor je klaar liggen op om nieuwe stroming in het leven, liefde, familie, zaken doen, carrière en werk te krijgen.


Frans Captijn
www.captijninsight.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten